Nieuws voor de kantine

Wat gebeurt er in de bierwereld?

Kleine brouwer krijgt lastig een voet tussen de deur

26 september 2022

Clubbier - eigenaar Tom van Erven Dorens: "De biermarkt is een ondoorzichtige markt waar een paar partijen de dienst uitmaken". 

Grondstoffen

"Het is lastig om als kleinere brouwer een voet tussen de deur te krijgen. Grote brouwers hebben namelijk diepe zakken. Die kunnen kopen wat ze willen. Dat maakt het een lastig om als kleine brouwerij een plekje te verwerven", stelt Van Erven Dorens.

"Veel leveranciers van grondstoffen verhogen hun prijzen de laatste tijd fors. Dat is onbegrijpelijk. "Grondstofprijzen stijgen wel iets. Maar uiteindelijk is de kostprijs van bier heel laag. Het grootste deel van de brutoprijs die leveranciers van grondstoffen rekenen is marge", aldus Van Erven Dorens.

Kosten 

De extra kosten belasten brouwerijen door aan supermarkten en de horeca. En onderaan de streep komt dat ook bij de consument terecht. Volgens Stef Driessen, econoom bij ABN AMRO, maken die duurdere grondstoffen slechts 15 procent van de totale kostprijs uit. Een bierbrouwer is ongeveer evenveel kwijt aan vervoer en installaties.

"Verpakkingen maken daar, met 28 procent, een veel groter onderdeel van uit. En de belastingen en accijns nemen, met 25 procent, ook een behoorlijke hap", zegt Driessen. "Dan blijft er nog zo'n 17 procent kosten over voor distributie en marketing." 

13 procent winstmarge 

"Tel de percentages bij elkaar op en dan kom je uit op de kostprijs. En daarbovenop gooit een brouwer 'gemiddeld' 13 procent winstmarge. Per verkocht biertje houdt een brouwerij dus minder aan zijn product over dan de overheid. Zijn winstmarge is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen", zo rekent Driessen voor.

Marketing 

"Er zit ook een flinke variatie in de prijsverhogingen", illustreert Van Erven Dorens. "Bij de een is het 15 procent, bij de ander maar 3,5 procent. Je vraagt je dan af of de grondstof bij de een meer is gestegen dan bij de ander," zegt Van Erven Dorens sarcastisch.

Maar ook de marketing maakt bier zo duur. "Heineken sponsort Grand Prix' en talloze voetbalclubs. Daar gaat een pak geld in zitten. Er is wel een prijsstijging van grondstoffen maar de doorberekening is niet in lijn met de inflatie", zo besluit Van Erven Dorens.

Bron: wnl.tv


Bij vv Oeken kost het bier al tien jaar hetzelfde

26 september 2022

Ook bij sportclubs zijn de torenhoge prijzen merkbaar. Behalve bij vv Oeken in Brummen. Daar betaal je al dik tien jaar hetzelfde voor een flesje bier.

Tijd voor bier
De regen spettert op de overkapping naast de kantine van vv Oeken. Een groepje diehards kijkt naar de prestaties van 'het tweede'. De rust nadert, de koffie is op dus tijd voor bier. Eigenlijk mag het nu nog niet, maar voorzitter Emile Jager biedt zijn leden een biertje aan.

Dat laten Daan Egbers en Julian van Hummel zich geen twee keer zeggen. Ze lopen naar binnen waar de flesjes Grolsch al klaar staan. Bij 'hun' Oeken is iets bijzonders aan de hand. Met 1,50 euro is de bierprijs al jaren hetzelfde. "Dik tien jaar zelfs", beweert voorzitter Jager.

Inflatie en energielasten
Sportverenigingen moeten de prijzen in de kantine verhogen vanwege de torenhoge inflatie en de energielasten. Bier, frisdrank en snacks worden dus duurder en de prijsstijging wordt doorberekend aan de leden en bezoekers. Ook in de kantine van vv Oeken, behalve dus voor het bier.

Hoe kan het dat een biertje bij vv Oeken maar 1,50 kost? "Het is niet ons doel om de laagste prijs te hebben", zegt Jager. Maar we zijn een kantine en geen kroeg. Wij willen de prijzen dus niet te hoog laten oplopen. Wij kunnen het nog altijd doen zonder een verhoging.''

Kleinere marge
"De marge was tien jaar geleden natuurlijk een stuk groter. Maar de laatste twee jaar zijn de prijzen gigantisch gestegen. Ook wij kijken natuurlijk wel of het nog uit kan. Eigenlijk moet vooral de prijs van de frisdranken omhoog want die is ook 1,50 euro. Maar vv Oeken wil het bier niet goedkoper maken dan de frisdrank.

Vv Oeken besloot 12 jaar geleden een eigen clubhuis te bouwen. Mét koelkasten vol bier. De prijs werd vastgesteld op 1,50. "Dat kost een biertje bij ons in 2022 dus nog steeds." Het goedkope bier gaat volgens Jager niet ongemerkt voorbij. "Bezoekers hebben het daar wel over. Zo van "We gaan voortaan bij vv Oeken spelen want een biertje is daar goedkoop."

Met de trein
"Uitploegen blijven hier graag hangen", vertelde Jager. "De spelers van Uni VV uit Nijmegen kwamen zelfs met de trein om hier een goede derde helft te hebben. Moet je weten dat het vanaf station Brummen een goede twintig minuten lopen is naar ons sportpark."

"Het is niet zo dat de alcoholisten uit het dorp deze kant op komt", zegt Jager. "De kantine gaat in het weekend, op enkele 'derde helftfeestjes' na, gewoon rond zeven uur dicht. We verkopen dan tussen de 300 en 400 biertjes op een dag. Alleen tijdens de derby tegen sc Brummen, gaat dat al gauw richting de 1.000 biertjes.''

Tosti's
Daan en Julian nemen nog een slok. "Wij blijven hier niet voor het goedkope bier hangen. Maar het zegt wel iets over de club'', zegt Julian. En als het bestuur toch 2 euro zou willen gaan vragen, dan gooien ze de prijs van de tosti's maar omhoog", zo besluit Daan.

Bron: De Stentor


Brand Brouwerij in Wijlre gaat dicht

26 september 2022

Een van de oudste brouwerijen van Nederland, Brand Brouwerij in het Limburgse Wijlre, gaat over anderhalf jaar dicht, zo maakte Heineken vandaag bekend.

Brand wordt microbrouwerij
Het brouwen van Brand pilsener verdwijnt dus uit het Limburgse heuvelland. De productie verhuist naar de brouwerijen van Heineken in Den Bosch en Zoeterwoude. De Brand Brouwerij heeft nu nog 48 medewerkers. De brouwerij moet plaats maken voor een microbrouwerij die met slechts 4 medewerkers speciaalbier zal gaan brouwen.

C02-neutraal
Maarten Koudenburg, Managing Director Heineken Netherlands Supply, stelt dat het nodig is dat de brouwerij als duurzame microbrouwerij verder gaat om de positie in de toekomst te kunnen waarborgen. "De nieuwe brouwerij moet C02-neutraal worden en dat is in de huidige opzet in Wijlre niet te realiseren."

Trieste dag
"Dit is een trieste dag voor de werknemers die hun baan gaan kwijtraken", reageert Sanne Koevoets van CNV Vakmensen. "En voor Wijlre is het jammer dat een eind komt aan een lange geschiedenis van bierbrouwen. De brouwerij verandert straks waarschijnlijk in een pub waar maar een handjevol mensen zullen werken."

De brouwafdeling sluit in februari 2024. Werknemers die tot aan de sluitingsdatum van hun afdeling bij de brouwerij blijven werken, krijgen een beloning van 15.000 euro. Ook in andere opzichten kunnen zij rekenen op een ruimhartig vangnet, zo stelde Koevoets.

Bron: Telegraaf


Heineken gaat na topjaar bier duurder maken

16 februari 2022

Bierbrouwerij Heineken boekte in 2021 circa 3,3 miljard euro winst. Dat is deze eeuw de hoogste winst tot nu toe.

Bierprijsstijging van 15 procent 

In 2020 leed het bedrijf nog ruim 100 miljoen euro verlies. De bierverkoop zakte in dat jaar wereldwijd in. Cafés en restaurants sloten toen vanwege de coronacrisis. Heineken heeft een bierprijsstijging van zo'n 15 procent aangekondigd. Het bedrijf zegt meer kwijt te zijn aan grondstoffen en transport en gaat die kosten in de bierprijs doorberekenen. Hoe veel duurder bier in de supermarkt en van de tap wordt, is nog niet duidelijk.

Minder last van de coronacrisis 

Tijdens de coronacrisis voerde Heineken een reorganisatie door en schrapte 8.000 banen. In 2021 had het bedrijf veel minder last van de coronacrisis en wist het de winstgevendheid te vergroten. De bierverkoop kwam in dat jaar bijna uit op het peil van 2019. In Noord- en Zuid-Amerika werd zelfs meer bier verkocht.

Sneller herstel

Het herstel na de coronacrisis gaat sneller dan Heineken had verwacht. Een jaar geleden dacht topman Dolf van den Brink dat herstel van de inkomsten nog wel even kon duren.
"Er komt een na-ijleffect in de horecabranche. Tien tot vijftien procent van de zaken kan failliet gaan", zo voorspelde hij. Maar die faillissementsgolf is uitgebleven.

Heineken voorziet voor dit jaar een minder snelle groei van de bierverkoop vanwege de hogere bierprijzen. Ook verwacht het bedrijf dat het in Europa nog wel even duurt voordat de bierverkoop weer op het peil is van voor de coronacrisis.

Bron: NOS


Substantiële daling kantine-inkomsten sportclubs

11 februari 2022

De kantine-omzet van sportclubs in het sportseizoen 2020/2021 was gemiddeld 61% lager dan in het sportseizoen 2019/2020.

Groot belang kantine-omzet

Van de drie belangrijkste inkomstenbronnen voor sportverenigingen, komt de kantine-omzet na de contributie-opbrengst op de 2e plaats. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Gemiddeld genomen bestond 23% van de baten uit horeca-inkomsten.

Uit de jaarstukken die SWS jaarlijks van de circa 1.400 sportorganisaties ontvangt, blijkt eveneens het belang van de kantine-omzet als bron van inkomsten voor verenigingen.

Daling van 23,5 naar 9,5 procent

Voor de onderzochte verenigingen geldt dat in 2019/2020 zo'n 23,5% van de baten uit de horeca kwam. Deze uitkomst sluit aan op de uitkomst van het CBS. Voor 2020/2021 is sprake van een substantiële daling van dit percentage. Van de totale baten bleek 9,5% afkomstig uit de horeca-activiteiten, een daling van maar liefst 14% (!).

Groot verschillen

Uit de jaarcijfers blijken grote verschillen in horeca-inkomsten. In 2020/2021 bedroeg de gemiddelde kantine-opbrengst van clubs 19.480 euro. Dat is aanmerkelijk minder dan de 49.481 euro gemiddeld in 2019/2020.

Nu 2019 (2019/2020) een betere afspiegeling lijkt van een 'regulier' boekjaar is, om de verschillen per sporttype te duiden, dit boekjaar als uitgangspunt genomen voor onderstaand overzicht. 
Afname van 61%

De gemiddelde opbrengst lag met 96.214 euro het hoogst bij de golfverenigingen en het laagst bij de overige sporten, namelijk 17.490 euro. Kijkend naar het totaal aan kantine inkomsten in 2020/2021 van de verenigingen uit het SWS-onderzoek, dan is de opbrengst ten opzichte van het voorgaande boekjaar met 61% afgenomen.

Bron: SWS


Meldpunt problemen door stijging energielasten

8 februari 2022

In het najaar van 2021 stegen de energieprijzen tot recordhoogten. Dat was ook voor de sportclubs goed voelbaar.

Geen compensatie

Het toenmalige kabinet zegde vanwege de snelle stijging, compensatie voor huishoudens toe. Maar geen woord over compensatie van sportclubs die eveneens de stijging voor hun kiezen krijgen. NOC*NSF verzamelt daarom meldingen van clubbestuurders die via hun bond aangeven in de problemen te komen door sterk gestegen energielasten.

Het doel van deze actie is om inzicht te krijgen in de omvang en mate waarin sportclubs last hebben van deze stijging. Via regionale media sijpelen inmiddels de eerste berichten hierover door. Indien er sprake is van substantiële lastenstijgingen bij een brede groep sportclubs, dreigt de sport te duur te worden voor delen van de samenleving.

Bundeling van meldingen 

Al in november 2021 vroeg NOC*NSF namens de sportbonden om aandacht voor de verwachte tariefstijgingen voor sportclubs. NOC*NSF bundelt nu de meldingen over de sterk gestegen energielasten door clubs bij de sportbonden. De sportkoepel zal deze bundeling onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer fracties.

Sportbestuurders wordt geadviseerd om negatieve ervaringen met de gestegen energielasten te melden bij de sportbond. Sportclubs die versneld willen verduurzamen kunnen terecht op sportnlgroen.nl.

Bron: NOC*NSF


Xerxes DZB over op Hertog Jan

5 februari 2022

Hieronder een 'statiefoto' met daarop in het midden Alex van Baarle, penningmeester van Xerxes DZB, verenigingsmanager Miranda Monster en de directie van Clubbier. De foto is genomen n.a.v. de officiële overstap van de voetbalclub op Hertog Jan bier.

Hoe ga je als bestuur om met de hoge energieprijzen?

18 januari 2022

Sinds het najaar van 2021 zijn de energieprijzen sterk toegenomen. Energie kost soms zelfs 6 maal zoveel als begin 2021.

Sterke prijsdaling nog niet in zicht

De vraag naar stroom en gas in Europa stijgt en de productie blijft achter. Energie zal daardoor voorlopig niet veel goedkoper worden. Zelfs met een variabel tarief is de kans op een prijsverlaging heel klein. Het kabinet besloot om als compensatie de energiebelasting op stroom te verlagen.

Collectieven zijn vaak veel voordeliger

Aansluiten bij een collectief is doorgaans veel voordeliger dan als club individueel inkopen. Zoals Clubbier voor sportclubs het grootste Nederlandse bierinkoopcollectief is, is het bedrijf Sportstroom in Drachten dat voor de inkoop van energie. Het kan nooit kwaad om eens te informeren naar de mogelijkheden.

Grip op het energieverbruik

Maar voor sportclubs is die compensatie onvoldoende. En als je in 2022 een nieuw contract moet afsluiten, dan gaat de club fors meer betalen, ongeacht wie de energieleverancier is. Wat kun je daaraan doen? Grip op het energieverbruik binnen de vereniging is altijd al nodig. Hieronder staan vijf tips die wellicht kunnen helpen.

 • Check of de verwarmingsketel op de juiste momenten warmte produceert;
 • Check of de ventilatie in het clubhuis op de juiste momenten aan of uit staat;
 • Vraag de huisinstallateur of de ruimtes per stuk verwarmd kunnen worden;
 • Vervang veldverlichting door energiezuinige LED die beter licht geeft;
 • Sluit je als vereniging aan bij het energiecollectief.

Bron: KNHB.nl


De meest recente coronamaatregelen voor sportclubs

15 januari 2022

Binnen- en buitensportlocaties mogen weer open en onderling zijn wedstrijden en trainingen op de eigen club weer toegestaan.

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten maar daarvoor gelden de volgende regels:

 • Er zijn uitzonderingen maar in principe is op binnensportlocaties een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder;
 • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen zoals in de kleedkamers of toiletten;
 • Alleen onderlinge wedstrijden en trainingen met teams van de eigen club zijn toegestaan. Topsporters en topsportcompetities zijn uitgezonderd;
 • Bij binnen en buiten sporten mag geen publiek aanwezig zijn;
 • Sportkantines zijn alleen open voor afhalen en kleedkamers, toiletten en douches zijn open;
 • Sporten in groepsverband is toegestaan en 1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is;
 • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.

Coronatoegangsbewijzen

Een coronatoegangsbewijs is wel verplicht voor sporters van 18 jaar en ouder:

 • op binnensportlocaties zoals zwembaden en sportscholen en -zalen. Dit geldt ook bij lessen, trainingen, recreatief sporten en wedstrijden;
 • die gebruikmaken van binnenfaciliteiten zoals kleedkamers en toiletten.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

 • vrijwilligers die beroeps- of bedrijfsmatig op een sportlocatie werken. Dit betekent dat betaalde en onbetaalde vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien zodra zij een functie in een binnensportlocatie vervullen. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij deze locatie verlaten;
 • professionele sporters zoals voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in andere topcompetities;
 • Kinderen tot 18 jaar hebben geen coronatoegangsbewijs nodig. Ouders mogen hun kinderen rond de zwemles helpen met omkleden. Zij moeten dan wel een coronatoegangsbewijs laten zien. 
 • Van de afhaalfunctie in sportkantines kan gebruik worden gemaakt zonder vertoon van een coronatoegangsbewijs.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

 • binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten;
 • binnenfaciliteiten op buitensportlocaties zoals kleedkamers en de sportkantine;
 • Ouders en begeleiders mogen niet als publiek aanwezig zijn;

Publiek bij binnen- en buitensport

 • Professionele en amateur wedstrijden binnen en buiten, worden zonder publiek gespeeld. Dat geldt ook voor trainingen en andere activiteiten;
 • Sportlocaties zijn uitsluitend toegankelijk voor vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig op deze locatie werken.

Wat zijn sportlocaties?

Sportlocaties zijn plekken die bedoeld zijn om te sporten, zoals een sportpark met voetbalvelden, een klimhal of een atletiek- of golfbaan. Dus niet een een park of openbare weg. Uitzondering hierop is een roei- of zeilboot. In dat geval is de boot een sportlocatie.

Bron: Rijksoverheid.nl


AB InBev verhoogt bierprijs voor 2022 met 5 procent

2 november 2021

Vooral de ondernemers die Jupiler of Dommelsch tappen gaan de prijsverhoging merken.

In navolging van Heineken heeft ook AB InBev aangekondigd de prijzen voor zijn bier in 2022 te verhogen.  


Slechte zomer en nachtsluiting nekken bierverkoop

21 oktober 2021

Het was een slecht derde kwartaal voor de bierverkoop in ons land. In het derde kwartaal werd 10 procent minder bier verkocht dan in dezelfde periode in 2019.

Bijna 6 procent lager

Vooral juli en augustus waren voor bierbrouwers slechte maanden, ondanks de versoepelingen voor de horeca. In september ging het iets beter maar de bierverkoop kwam in het derde kwartaal nog bijna 6 procent lager uit dan een jaar eerder.

Biertje 5 procent duurder

De biersector maakt zich ook zorgen over de toekomst. Een biertje dreigt namelijk 5 procent duurder te worden vanwege een wijziging van het accijnssysteem. "Voor sommige bieren zal dat nog veel meer zijn." Volgens de sector zet de overheid in op een te hoog nieuw accijnstarief.

Alcoholpercentage i.p.v. suikergehalte

"De accijns zou voortaan aan de hand van het alcoholpercentage i.p.v. het suikergehalte wordt berekend. Dit nieuwe systeem zou neutraal uitvallen maar dat is niet zo", zeggen de brouwers. Behalve dit al ingediende wetsvoorstel is de sector ook beducht voor verhogingen van belastingen die nog in het vat kunnen zitten.

Een lobby van de ambachtelijke brouwers tegen het afschaffen van een lager tarief voor hun bier lijkt succesvol. Daaruit put de brancheorganisatie de hoop dat de overheid het verhoogde tarief voor al het andere bier ook nog kan aanpassen.

Bron: Nu.nl


Hertog Jan heeft nu een echt goede 0.0

2 augustus 2021

Hertog Jan brengt, mede na kritiek van de consument, een verbeterd 0.0 biertje op de markt. Het is volgens de brouwer bijna niet te onderscheiden is van originele pilsener.

Groeiende populariteit

De populariteit van alcoholvrije bieren groeit. In 2020 steeg de verkoop ervan met maar liefst 8,5 procent. Hertog Jan bracht in het najaar van 2019 zijn eerste alcoholvrije pilsener op de markt. Maar sommige experts en consumenten vonden het te zoet en te ver af staan van de smaak van de echte Hertog Jan pilsener.

Steeds betere 0.0 bieren

Dat heeft de brouwer zich aangetrokken want die wil voor ieder biermoment lekker bier aanbieden, ook als je geen alcohol drinkt. "Dat is absoluut geen marketingblunder", zegt marketingmanager Adriaan Bos. "Vele brouwers verbeteren hun receptuur. De 0.0 categorie ontwikkelt zich snel en dat betekent dat je steeds betere 0.0 bieren kunt brouwen." 

Nog beter bier 

"Natuurlijk is het niet leuk als als sommige experts en consumenten je bier niet lekker vinden. Maar het is ook een stimulans om met een nog beter bier te komen. Men ziet onze 0.0 vooral als een alcoholvrije pilsener. Daarom hebben we het recept aangepast om het zo dicht mogelijk bij onze originele Pilsener te krijgen."

Veel geleerd

Meesterbrouwer Gerard van der Broek: "Het is niet leuk om toe te geven maar onze 0.0 kon gewoon beter. We hebben de afgelopen jaren echter veel geleerd en nu ligt onze 0.0 veel dichter bij onze originele pilsener. Hertog Jan 0.0 heeft nu de herkenbare smaak van Hertog Jan Pilsener. Maar dan zonder alcohol.

Bron: Marketingtribune


De Nederlandse biermarkt herstelt maar langzaam

16 juli 2021

In Nederland werd in het eerste halfjaar van 2021 bijna 5,5 miljoen hectoliter bier verkocht. Dat is een half miljoen HL minder vergeleken met de eerste helft van 2019.

Broos herstel

De horecaverkoop daalde t.o.v. 2019 met 63%. "We zien een licht maar broos herstel van de biermarkt. De Staat draaide de eerste versoepelingen terug en we verwachten dat terug te zien in de bierverkoop. We zijn ook allerminst gerust over de tweede helft 2021", zegt Lucie Wigboldus, directeur van Nederlandse Brouwers.

De gedaalde verkopen aan de horeca worden maar ten dele gecompenseerd door de toegenomen thuisconsumptie. "Mensen zoeken nu de gezelligheid en gastvrijheid van de horeca en sportverenigingen weer op. Daardoor zien we de bierverkoop weer toenemen", stelt Wigboldus.

Inhaalvraag

De cijfers van de horeca zijn allerminst rooskleurig, zowel t.o.v. 2019 als t.o.v. 2020 toen de horeca nog tot en met half maart open was. De bierverkoop aan de horeca liet in juni een plus zien vanwege de inhaalvraag doordat de biertanks leeg waren en de horeca geen voorraad had.

We houden ons hart vast

"Maar we houden ons hart vast. We hopen dat het aantal besmettingen onder controle blijft en de verscherpte maatregelen weer teruggedraaid kunnen worden. Mochten nieuwe maatregelen toch onvermijdelijk zijn, dan hopen we dat de horeca zoveel mogelijk wordt ontzien. Deze sector is onevenredig zwaar getroffen en verdient alle steun om te kunnen herstellen", aldus Wigboldus.

Bron: Foodclicks


FC Utrecht tapt de komende vijf jaar Bud

13 juli 2021

Stadion Galgenwaard heeft vanaf vandaag Bud op de tap. Daarmee is de bier de opvolger van Amstel dat FC Utrecht ruim 27 jaar tapte.

Ajax ging FC Utrecht al voor

Bud is een Amerikaans bier van AB InBev, de grootste brouwerijketen van de wereld. Onder het bedrijf vallen honderden biermerken. Het bier werd in 2019 groots in Nederland geïntroduceerd. Sindsdien is het bedrijf bezig om het marktaandeel te vergroten.

Ajax ging FC Utrecht al voor en stapte ook over naar het schenken van Bud. Ook muziekpaleis Tivoli Vredenburg schenkt Bud al sinds 2019 als huisbier.

Naar een hoger niveau

"We zijn er trots op dat we Bud als Official Partner aan ons hebben verbonden", zegt Joost Broerse, director partnerships van FC Utrecht. "De strategieën van Bud en FC Utrecht passen uitstekend bij elkaar. Door samen op te trekken helpen wij elkaar om onze doelen te verwezenlijken. Samen met Bud willen wij de ervaring van de supporters in de Galgenwaard naar een nog hoger niveau tillen."

Bron: DUIC


0.0-bier zou de drempel naar 'echt' bier verlagen

6 juli 2021

Bijna 80% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar denkt dat alcoholvrij bier de drempel verlaagt om alcoholhoudend bier te gaan drinken.

Verkeersdeelname en de smaak 

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Trimbos Instituut. De belangrijkste redenen om voor alcoholvrij te kiezen zijn de verkeersdeelname en de lekkere smaak. De jongeren denken dat gewenning aan 0.0-bier de stap naar bier met alcohol kleiner maakt.

"Daar hebben zij een punt", zegt prof. dr. Rick van Baaren, hoogleraar gedragsverandering aan de Radboud Universiteit. "Kinderen wennen aan het concept bier en aan de smaak." Toch geeft een vragenlijst volgens de wetenschapper niet altijd een betrouwbaar beeld van de echte motivatie en beweegredenen.

De meeste ondervraagde ouders staan negatief tegenover het drinken van 0.0- drankjes door hun minderjarige kind. Maar een derde van de ouders laat hun kind wel een glas alcoholvrij drinken als de ouders zelf thuis zijn. Bovendien mag van 50% van de ouders hun kind alcoholvrij drinken op een feestje.

Bier het populairst

Volgens het onderzoek steeg de verkoop van 0.0-dranken in supermarkten en slijterijen tussen 2017 en 2020 met 83 procent. En van de alcoholvrije dranken die zijn verkocht, bleek 0.0-bier veruit het populairst.

Reclame voor alcoholvrije dranken heeft volgens het RIVM en het Trimbos Instituut een positief effect op de keuze voor een non-alcoholisch drankje. Jongeren denken dat ze door reclames vaker voor alcoholvrije dranken kiezen en daardoor 'echte' varianten laten staan.

Bron: AD


Alcoholwet vervangt de Drank- en horecawet (DHW)

15 juni 2021

De Alcoholwet vervangt over twee weken de DHW. Het 'happy hour' wordt ongemoeid gelaten maar de nieuwe wet stelt het doorgeven van drank aan minderjarigen strafbaar.

Ook voor sportverenigingen

De Alcoholwet wil vanaf 1 juli alcoholge- en -misbruik bij met name jongeren beter tegengaan. De wet zal ook van invloed zijn op de controle op alcoholgebruik en het doorgeven van alcoholhoudende dranken in kantines van sportverenigingen. 

Happy hour niet verboden

De nieuwe regels tegen het stunten met prijzen gelden voor 'gebruik elders dan ter plaatse'. De horeca is daarmee dus uitgezonderd en daarmee ook de 'happy hours'. Daarbij mag maximaal 60 procent korting op de verkoopprijs worden gegeven.

De nieuwe wet legt de happy hours in de horeca niet aan banden. KHN is blij dat dit een lokale bevoegdheid van gemeenten blijft. KHN noemt de nieuwe Alcoholwet belangrijk voor horeca-ondernemers. "Deze borgt hoe alcohol verantwoord kan worden wordt verstrekt."

Boetes voor te hoge korting

Ook supermarktkoepel CBL noemt dat een belangrijk punt in de nieuwe wet. "Wat eventuele gevolgen voor de verkoop op de langere termijn zijn, is niet te voorspellen." Het CBL vindt het positief dat er steeds meer alcoholvrij bier verkocht wordt.

De NVWA zal de nieuwe regels handhaven. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd van 1.360 euro tot 5.440 euro. De hoogte hangt af van de bedrijfsgrootte en eerdere overtredingen.

Bron: NU.nl


KNVB niet blij met Jumbo's Snollebollekes campagne

10 juni 2021

Schaadt Jumbo's tv-commercial met de oranje juichcape van de Snollebollekes, de commerciële belangen van de KNVB en Albert Heijn?

Ambush-marketing

Ambush-marketing is het meeliften op het feestje van een ander zonder ervoor te betalen om officieel partner te mogen zijn. Zulke acties zijn de schrik van sportbonden. Maar is de commercial met de Snollebollekes wel een vorm van ambush-marketing?

Partner van Oranje

De KNVB vindt van wel. In een brief aan Jumbo schrijft de manager 'partnerships' van de bond. "Jumbo tracht zich zonder toestemming voor te doen als partner van Oranje." Daarmee zou het bedrijf schade toebrengen aan de KNVB-belangen en haar officiële partners. De bond eiste daarom dat Jumbo de commercial met de Snollebollekes stopt.

Het antwoord van Jumbo was dat iedereen het EK mag vieren en het ondernemers vrij staat om daar een reclamecampagne voor te voeren. De KNVB laat het hierbij. "Wij hebben laten weten hoe wij erover denken en wij hebben hun visie gehoord", aldus een woordvoerder. Albert Heijn is een van de vijf 'partners van het voetbal'. De vier andere bedrijven zijn ING, Nike, Nederlandse Loterij en KPN.

Oranje is populair

Sponsoring van Oranje is populair, zegt Ad Maatjens, hoofdredacteur van 'Sponsorreport'. "Het Nederlands elftal heeft een sympathieker imago dan bijvoorbeeld de Eredivisie." Volgens hem betaalt Albert Heijn 2 tot 2,5 miljoen euro per jaar om de KNVB te mogen sponsoren.

De KNVB ontving in het gebroken boekjaar 2019/2020 zo'n 32,8 miljoen euro van sponsors. Dat was bijna 8 miljoen meer dan het vorige boekjaar. Voor 2020/2021 is dat bedrag nog hoger door premies die sponsors betalen omdat Nederland zich plaatste voor het EK.

Verplicht belangen behartigen

"Als rechtenhouder moet de KNVB de belangen van zijn sponsors behartigen", zegt media- en sportdeskundige Marcel Blijlevens. "Ik kan me voorstellen dat Albert Heijn niet blij is met de Jumbo campagne, want zij betalen de KNVB veel geld voor hun partnerschap.

"Een belangrijk verschil tussen een onschuldige inhaker en een vorm van ambush-marketing is de intentie", zegt Blijlevens. "Als een merk de indruk wil wekken dat het een sponsor is, dan is dat in feite illegaal. De case van de Bavaria-jurkjes op het WK in Zuid-Afrika in 2010 is daar een goed voorbeeld van."

Niet reageren

"Maar de scheidslijn tussen ambush-marketing en inhaakreclame, is dun en vaag. En hoe ga je om met deze vorm van marketing? Het is vaak verstandiger om niet te reageren of de zaak weg te lachen. Wie te agressief reageert, verspeelt snel de sympathie van het publiek."

Bron: NRC


Gratis bier als Amerika vaccinatiedoel haalt

3 juni 2021

Anheuser-Busch, de grootste brouwerij van de VS, wil het Witte Huis helpen om voor 4 juli, 70% van de bevolking minstens één anti COVID19 dosis te geven.

Bereidwilligheid stagneert

Onder president Joe Biden hebben de VS snelheid gemaakt met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Maar de weg naar 70% gevaccineerden tegen 4 juli, verloopt steeds moeizamer.

De VS zitten nu aan 63% terwijl het land meer dan voldoende vaccins heeft voor de hele bevolking. Maar na een snelle start vertraagt de vaccinatiesnelheid. Het land kan nog maar moeilijk bereidwillige bovenarmen vinden.

Steun van Anheuser-Busch (AB)

AB lanceert nu een campagne om de vaccinatiebereidheid op gang te houden. De brouwerij (onderdeel van AB InBev) is o.m. bekend van Budweiser. Het bedrijf biedt alle Amerikanen ouder dan 21 jaar, gratis een rondje bier, hard seltzer of non-alcoholisch drankje aan als het land de beoogde 70% vaccinatiegraad voor de Amerikaanse nationale feestdag, haalt.

Gratis rondje

Volwassenen kunnen begin juli aanspraak maken op zo'n gratis rondje. Daarvoor moeten zij een foto met vrienden in hun favoriete bar of restaurant, of in de eigen tuin, uploaden op een website van AB.

Bron: Tijd.be


Kun je bier invriezen?

27 mei 2021

Bier invriezen is goed mogelijk maar vraagt wel om oplettendheid.

Ravage

"Bier invriezen kan heel goed maar pas daar wel mee op. Als je bier bevriest, zet het namelijk uit. Blikjes gaan bol staan en flessen kunnen kapot vriezen", zegt Alain Schepers, bierkenner en medeoprichter van Bierista.nl. "De ravage in de vrieskast kan dan enorm zijn."

Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende werking. Ook kan het bier anders gaan smaken. Het is dan ook niet aan te raden om bier te bevriezen. Bewaar het liever in een koele donkere ruimte, dat is beter dan in een vrieskist."

Leuk experiment

Bier bevriezen is wel een leuk experiment als je bijvoorbeeld een 'ijsbock' wilt maken. "Schenk dan bij voorkeur een wat zwaarder, donker bier zoals Grand Prestige, over in een grote fles. Dan heeft het bier ruimte om uit te zetten zodra het bevriest", stelt Schepers.

Zet de fles op zijn kop zodra het bier goed bevroren is. Laat het daarna langzaam ontdooien. De alcohol ontdooit het eerst en neemt veel aroma's met zich mee. Als circa een derde is ontdooid, blijft er vooral bevroren water over. Wat je hebt opgevangen is een concentraat van het originele bier zonder koolzuur, maar met meer smaak en meer alcohol."

Bron: Nu.nl


Daling aantal patiënten met COVID-19 houdt aan

25 mei 2021

De tijd waarin het OMT het leven van uw club bepaalde lijkt nu echt voorgoed voorbij.

Minder COVID-19 patiënten

In de afgelopen kalenderweek werden er 32% minder patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen. Op de IC daalde de instroom met 23% in vergelijking met de week ervoor. Op dit moment zijn ruim 8,5 miljoen vaccinaties gezet. Het is echter belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden.

Minder testen

Minder mensen (-12%) hebben zich laten testen bij de GGD. Het percentage positief geteste personen was de afgelopen week 10,4%. Dat is lager dan de voorgaande week (12,2%). In de afgelopen zeven dagen kregen 147 mensen per 100.000 inwoners een positieve corona testuitslag.

Het aantal positieve coronatesten daalde in alle leeftijdsgroepen. Het aantal personen dat besmet is met het virus en anderen kan besmetten, was op 17 mei ongeveer 114.000. In de week ervoor was dat naar schatting nog zo'n 130.000.

5 juni

Als het aan minister Grapperhaus ligt gaan de kroegen en cafés op 5 juni weer open. Hij liet op 25 mei dat hij geen onderscheid meer wil maken tussen de droge en natte horeca. Het kabinet besloot eerder om de droge horeca (o.a. musea en andere culturele instellingen) al op 5 juni weer open te stellen.

Grapperhaus wil daar wel regels voor afspreken. De demissionair minister repte er niet met zoveel woorden over, maar het ligt voor de hand dat daarmee ook de heropening van clubkantines ergens in juni 2021 aanstaande is.

Bron: RIVM en NOS


Een eerlijke, scherpe bierprijs

13 mei 2021

Elke sportclub verdient een eerlijke, scherpe bierprijs

Besparen

De coronacrisis heeft niet alleen de horeca financieel hard geraakt, ook veel sportclubs zijn eraan onderdoor gegaan. Het devies voor zeer vele clubs is het voor dit jaar maar ook voor 2022 besparen, besparen en nog eens besparen.

Hulp van Clubbier

Clubbier kan daarbij in positieve zin een grote rol spelen. Want de inkoop van bier is vaak een van de grootste kostenposten bij sportverenigingen. "Ons doel is om iedere club een eerlijke en scherpe bierprijs te bieden, zonder wurgcontracten", vertelt mede-oprichter Tom van Erven Dorens. Hoe dat precies werkt, vertelt hij in een interview met Foodbusiness.

Bron: Foodbusiness.nl


Hieperdehop, ons bier is 700 jaar oud

6 mei 2021

Het was 1 mei 1321. Wat er op die dag gebeurde, raakt ons nog elke dag. Nou ja, de zeer velen dan, die wel van een biertje houden.

Pittiger en wat bitterder 

Op die dag voegde een brouwer namelijk hop aan het graanbeslag toe. Het brouwsel smaakt anders dan toen gruit nog de smaakmaker was. Het bier met hop was niet zo droppig als gruitbier maar pittiger en iets bitterder. Bier zoals wij het kennen was geboren.

Eigenlijk is de geboorte-akte ervan een verbod, namelijk op Hamburgs importbier. Eigen bier eerst. "Hoppenbier mag vanaf heden, Den 1. Mei 1321, hier in het graafschap Holland, gebrouwen worden.

Bierrevolutie

"Het koken met bittere hopbellen was een nieuwe productiefase in het brouwproces", zegt bierhistoricus Leendert Alberts. "Het ontketende een 'bierrevolutie' en de bloeitijd van de Nederlandse bierbrouwerij kon beginnen."

Zelfs de Britten

Het nieuwe brouwen maakte school in Frankrijk en wat nu België is, en stak met Nederlandse emigranten het Kanaal over. Alberts: "Daar bleven ze lang ale maken. Zij lustten die rare buitenlandse drank niet. Maar uiteindelijk gingen zelfs de Britten overstag."

Faam van Nederlands bier 

Daarmee werd de faam van Nederlands bier over heel Noordwest-Europa gevestigd. Tegenwoordig eist de Warenwet hop in bier. Wij kunnen ons de smaak zónder hop niet meer voorstellen. Vandaag vieren wij dus de 700ste verjaardag van ons bier.

Bron: Trouw


Restaurant golfbaan moet terras sluiten

5 mei 2021

Ze stonden op het punt om vaste bezoekers weer van een natje en een droogje te voorzien. Maar toen kwam het telefoontje van de Veiligheidsregio.

De eigenaren van Brasserie in 't Groen ligt op het terrein van golfclub Heiloo. Het terras van de brasserie mag niet open omdat het restaurant gezien wordt als sportkantine. En het is sportclubs nog niet toegestaan om publiek toe te laten.

Zes koks

Eigenaar Sanna Tervoort begrijpt niets van de regels. Er zit volgens haar een wezenlijk verschil tussen een voetbalkantine en haar brasserie. "Er komt hier geen publiek om naar een golfwedstrijd te kijken. En welke sportkantine heeft nu zes koks in dienst?"

Ingeschreven als restaurant 

Mede-eigenaar Hans Kok begrijpt er ook niets van. "We staan bij de KvK ingeschreven als restaurant. Wij hebben even overwogen om het terras toch open te gooien en een boete dan maar aan te vechten. Maar zo zit ik niet in elkaar", vertelt Kok.

Begrip voor de frustratie

Burgemeester Hans Romeyn van Heiloo begrijpt de frustratie maar houdt zich aan de regels. "Ik heb de afgelopen weken binnen het Regionaal Beleidsteam mijn uiterste best gedaan  om het terras bij de brasserie open te houden. Maar de minister heeft anders beslist."

Inmiddels hebben Kok en Tervoort Koninklijke Horeca Nederland en de Nederlandse Golffederatie aangeschreven. "Waarom mag een restaurant in de straat wel open en wij niet omdat we bij een golfbaan liggen. Dat is toch krom?", zo besluit Tervoort.

Bron: NH Nieuws


Kabinet richt slachting aan onder sportende jongeren

30 april 2021

Er wordt versoepeld. Maar het kabinet heeft nauwelijks aandacht voor de sport.

Lege sporthal

De terrassen: vol. Het park: vol. De winkelstraat: vol. De scholen: vol. De slijterij: vol. Het plein voor de frietkraam: vol. De supermarkten: vol. De sporthal: leeg. Eén op de twee Nederlanders is in de coronacrisis minder gaan, of zelfs helemaal gestopt met, sporten.

Voor dit kabinet is een frietje mayo eten en nieuwe kussenhoezen kopen, belangrijker dan de mogelijkheid om te sporten en te bewegen. In de sport blijft het hek op slot. Zwemles voor kinderen en een beetje trainen voor jongeren. Meer mag niet. "Er is geen ruimte voor maatwerk of enige redelijkheid", zo stelt Thijs Zonneveld in het AD.

Sport is een levensbehoefte

Dit kabinet denkt niet anders dan het vorige en het volgende. Sport en bewegen is een hobby, iets voor erbij, iets dat mensen zoveel mogelijk zelf moeten uitzoeken. Er wordt gemakshalve vergeten dat bewegen een levensbehoefte is.

Vóór de coronacrisis waren we al Europees kampioen zitten. In de afgelopen maanden is dat alleen maar erger geworden. Eén op de twee Nederlanders is in de coronacrisis minder gaan sporten of helemaal gestopt. Vooral onder jongeren is de slachting groot: 78 procent van de binnensporters tussen 5 en 18 jaar oud is gestopt.

Voordelen van een fittere samenleving

Aan de ene kant zijn we obsessief bezig met gezondheid, met IC-cijfers en met de besmettingsgraad. We kieperen miljarden in de gezondheidszorg. Aan de andere kant hebben we vrijwel geen aandacht voor de voordelen van een fittere samenleving. In de verkiezingsprogramma's staat niets of nauwelijks iets over sport. En áls er al iets beschreven staat, dan zijn het veelal holle woorden die echoën in het kleinst mogelijke subsidiepotje.

Van prof tot prutser

Als we ergens de maatregelen versoepelen, laten we dan vooral niet vergeten om mensen van jong tot oud en van prof tot prutser, weer bewegingsruimte te geven. Af en toe een wedstrijdje en een reden om weer te trainen. Want sport is niet het probleem maar een deel van de oplossing.

Bron: AD


Ode aan Cruijff via seizoensbier met gras uit de Arena

31 maart 2021

Het nieuwste bier van de brouwerij Poesiat & Kater heeft een bijzonder ingrediënt. Gras van de grasmat in de Johan Cruijff Arena.

Magisch nummer 

"Het is ons veertiende 'Muuke-biertje'. Als Amsterdamse brouwerij wilden wij iets doen met dit magische nummer", vertelde brouwer Julian Alvarez. "Wij maken sinds vier jaar steeds een nieuwe variant van de Muuke Rotation Series Pale Ale. Wij zitten nu op editie veertien", legt Julian Alvarez uit. "Dus dragen wij dit biertje op aan de legendarische Johan Cruijff."

"Wij moesten wel even goed nadenken hoe wij deze ode zouden brengen. Het is namelijk lastig om iets met de naam van Cruijff te doen. Omdat de Johan Cruijff ArenA dicht is, kregen we het idee om het stadion naar de supporters te brengen."

Een gram gras per liter

In het biertje proef je de smaak van vers gemaaid gras van de ArenA. "Eén gram gras per liter en dat is best veel. Het gras is tijdens het kookproces aan het bier toegevoegd, een beetje zoals wij dat met hop doen. Aan het eind van het kookproces koken we het gras een minuutje mee." Van deze eenmalige variant is 4.000 liter gebrouwen. "Aan de hoeveelheid gras ligt dat in ieder geval niet, daar kregen wij genoeg van geleverd."

Bron: NH Nieuws


Samenwerking Clubbier en Veldboer Eenhoorn gestart

25 maart 2021

Vanaf 1 maart werken Veldboer Eenhoorn in Zwaag en Clubbier samen om sportverenigingen in Noord-Holland nog beter (en goedkoper) van dienst te zijn.

Bedrijfs- en sportclubkantines

Het familiebedrijf Veldboer Eenhoorn levert al sinds 1962 horecabenodigdheden aan bedrijfs- en sportclubkantines. Kwaliteit staat bij het HACCP-gecertificeerde bedrijf hoog in het vaandel.

Het bedrijf levert in heel Noord-Holland zowel food als non-food producten. Van diepvries tot versproducten en van kwaliteitsbieren tot frisdranken. Eén leverancier dus, voor alle horecabenodigdheden. En op één adres.

Kantinebeheerders en penningmeesters 

De buitendienst komt bij de meeste sportverenigingen in Noord-Holland regelmatig over de vloer. Vanaf deze maand zullen zij de mogelijkheden die het Clubbier collectief biedt, onder de aandacht brengen van kantinebeheerders en penningmeesters.

Het grote voordeel voor sportclubs is dat zij, zodra zij bij Clubbier instappen, gewoon bij hun vertrouwde leverancier kunnen blijven. Dat geldt voor de sportverenigingen in het werkgebied van Veldboer Eenhoorn maar net zo goed voor de clubs in alle andere provincies die aanhaken bij het collectief van Clubbier.

Culinaire workshops 

Veldboer Eenhoorn organiseert culinaire workshops. Nu nog even niet, maar zodra de kust veilig is komen ook deze workshops zeker weer op gang. Die worden gegeven om klanten te informeren, trainen en bij te praten over trends.

Ook organiseert het bedrijf demo's en (bier)proeverijen waar nieuwe producten kunnen worden geroken en geproefd. Deze service is er voor klanten die zich daarvoor altijd kosteloos kunnen aanmelden.

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter?Geen biertekort in Brabant zodra de horeca open mag

23 maart 2021

Er is in Brabant genoeg bier, zo stellen de twee grote Brabantse brouwerijen. "Als het zover is, dan is er echt genoeg voor iedereen."

Mogelijk niet genoeg bier 

Grolsch en Heineken denken dat er problemen kunnen ontstaan wanneer de horeca weer open mag. Deze merken kunnen mogelijk niet genoeg bier leveren. Maar Brabanders hoeven zich hier geen zorgen over te maken als het aan Swinkels Brewery ligt.

Alles verloopt volgens plan 

"Wij verwachten genoeg bier te hebben zodra de horeca uit de startblokken komt", zegt een woordvoerder. Bij de brouwerij is men al druk aan de slag om uitlevering logistiek te regelen. "Vooralsnog verloopt alles volgens plan om bij opening van de horeca genoeg bier bij de terrassen te brengen. Wij hebben daarover nauw contact met onze klanten."

Ook bij Ab InBev, de brouwers van o.m. Hertog Jan, Jupiler, Bud en Dommelsch, is er bier in overvloed. "Wij hebben de afgelopen tijd vooral bieren die langer houdbaar zijn vooruit gebrouwen", zo stelt een woordvoerder. De logistieke puzzel is volgens AB InBev al gelegd.

Wij zijn voorbereid 

"We zijn natuurlijk afhankelijk van de bestellingen van onze klanten. Maar als er een openingsdatum bekend is, dan verwachten wij een week van te voren de meeste van de bestellingen al binnen te hebben. We hebben geleerd van de vorige keer. Wij zijn nu nog beter voorbereid."

Volgens de meest recente berichten mag de horeca op 31 maart niet open. De situatie rond het aantal coronabesmettingen is nog te onzeker en zorgelijk. "Wij moeten dus maar blijven hopen dat de horeca snel weer de vaten kan aanslaan", zo besluit de woordvoerder.

Bron: Brabants Dagblad

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter?


Overname van uw tapinstallatie moet soepel gaan

23 maart 2021

Een brouwerij die u als klant verliest, schermt soms wat bozig met bijvoorbeeld het weghalen van de tapinstallatie. Maakt u zich dan geen zorgen want dat gebeurt echt niet.

Even niet blij

De bierbrouwerijen in Nederland gaan doorgaans goed met elkaar om. Zij zien en spreken elkaar natuurlijk regelmatig in de markt of op beurzen en congressen. Maar zij blijven elkaars concurrent en zijn niet blij als een sportclub zich bij het Clubbier collectief aansluit.

Want clubs die bij Clubbier aanhaken kiezen altijd voor twee zaken. Zij willen méér geld in kas houden om hun sport op gang te houden. En zij willen voor hun leden en bezoekers een mooi glas bier tappen. En Clubbier biedt beide.

Krokodillentranen 

En een overstap is zo gemaakt en daar kan een vertegenwoordiger wel eens minder blij van worden. Krokodillentranen natuurlijk, want hij of zij had uw club veel actiever kunnen helpen. Niet achteraf gaan piepen wanneer Clubbier veel betere voorwaarden op tafel legt. Dan heeft u jarenlang veel teveel betaald en is uw overstap logisch.

Narrig vanwege uw overstapt 

Het kan dus zijn dat een brouwer een beetje narrig wordt als u overstapt. Hij kan dan misschien wat bozig schermen met bijvoorbeeld het weghalen van de tapinstallatie. Maar geen zorgen, want dat gebeurt echt niet. Daarover liggen bij de brouwerijen onderling namelijk goede afspraken vast. Dat komt dus altijd goed.

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter?


Sportkantines gemeente Nijkerk krijgen korting

17 maart 2021

BenW van Nijkerk gaat sportkantines helpen die onder beheer van de gemeente vallen.

25 procent korting

De kantines van Watergoor, Strijland, Corlaer en De Slag krijgen 25 procent korting op de huur van de gemeente en uitstel van betaling voor twee kwartalen. Voorwaarde is wel dat Optisport en AB InBev deze korting ook aan de kantine-exploitanten geven.

Wethouder Nadya Aboyaakoub: "Als we willen dat de gemeentelijke sportscholen en -zalen open gaan. Dan moet je ervoor zorgen dat ze er nog zijn want de kantines zijn al 6,5 maand dicht. De exploitanten moeten de huur wel terugbetalen. Optisport zal 100.000 euro terugbetalen zodra het steungeld van de overheid binnen is."

Landelijke regelingen 

Sportondernemers die geen vastgoed of grond van de gemeente huren, kunnen een beroep doen op rijksregelingen die amateurclubs helpen met de derving van kantine-inkomsten. "Het is fijn dat sporten aanspraak kunnen maken op landelijke regelingen. En gelukkig betalen veel clubleden hun contributie netjes door", aldus Aboyaakoub.

Kwijtschelding huur

"De verwachting is dat de betalingen vanuit het rijk aan de sportkantines die onder de gemeente vallen, in april binnen komen. Namens de clubs is een aanvraag gedaan voor kwijtschelding van de huur." Er komt vanuit het Rijk ook geld voor de sportsector maar met welk doel is nog niet duidelijk.

Bron: Stad Nijkerk

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter? 


Ruim 70% minder bier getapt sinds eerste lockdown

16 maart 2021

Sinds de eerste lockdown in maart 2020 heeft de horeca ruim 70% minder bier verkocht.

Dramatische daling

In februari 2021 werd over de hele linie 30 procent minder bier afgezet. In de horeca was de daling met meer dan 90 procent dramatisch. Dat meldde de Vereniging Nederlandse Brouwers (VNB), de koepelorganisatie van de bierbrouwers, op 15 maart jl.

Voor thuisconsumptie werd in februari wel iets meer bier verkocht vergeleken met een jaar eerder. Het ging om een bescheiden toename van 2,9 procent. "Maar de bierverkoop in de horeca is vrijwel volledig stilgevallen", aldus de VNB.

Elke maand in de min

Het biervolume dat in de horeca is afgezet, is over de afgelopen twaalf maanden niet één keer in de buurt gekomen van het jaar ervoor. Ook niet in de maanden dat de horeca met beperking open was. De daling was met 29 procent het kleinst in september. In juli en augustus ging het om dalingen van respectievelijk 33 procent en 37 procent.

In juni vorig jaar, toen de horeca weer open mocht, lag de bierverkoop in de cafés, hotels en restaurants 58 procent lager dan in 2019. De brouwers hopen dat iedereen zich aan de regels houdt "zodat we hopelijk snel samen weer kunnen proosten."

Bron: Nu.nl

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter? 


Snel een koel biertje uit de omgekeerde magnetron

8 maart 2021

Hoe chill zou het zijn om je biertje even snel te koelen, net zo snel als je een maaltijd in een magnetron opwarmt?

Omgekeerde magnetron

Zo'n apparaat bestaat nu. Juno heeft deze nieuwe omgekeerde magnetron ontwikkeld waarmee je vrijwel alle drankjes supersnel kunt koelen. Het apparaat zou binnen één minuut een blikje bier kunnen koelen en in enkele minuten zelfs een hele fles wijn.

Dus geen gedoe meer met ijsklontjes, natte handdoeken in de vriezer of zoutwater. Met hetzelfde gemak als een magnetron koel je dus een drankje in dit apparaat. En je kunt bijvoorbeeld ook koffie of thee snel afkoelen.

Hoe werkt het?

In de Juno zit een 'thermo elektrische motor' waarmee dranken in een koelvak van de Juno worden gekoeld. Koelwater in het apparaat draait om dit koelvak heen zodat de drank afkoelt. Dit zou geluidloos moeten gaan en zonder schadelijke effecten. Het water in het apparaat is overigens te vervangen.

Presets

Juno biedt ook een aantal 'presets' aan, voor diverse soorten drankjes. Dat zou het apparaat extra makkelijk maken in het gebruik. Aan de kleuren van de LED-lampen op het apparaat kun je dan zien wanneer een drankje de gewenste temperatuur heeft bereikt. De JUNO kost 249 dollar, exclusief verzendkosten. Voor degene die dat wat prijzig vinden, is er voor minder dan 100 euro ook een vergelijkbare Cooper Cooler op de markt.

Bron: Manify


Deze landen tappen de goedkoopste biertjes

4 maart 2021

Een avondje volumedrinken in de kroeg is nauwelijks nog voorstelbaar. En al helemaal niet in een buitenlandse bierbar.

Op de enkeling na die naar Dubai vlucht, zal het wachten zijn tot de zomer tot er weer gepilst kan worden. Expensivity zocht uit in welk land bier het voordeligst is.

Zuid-Afrika is het goedkoopste

Bij goedkoop bier denkt u misschien meteen aan vrijgezellenfeesten in Oost-Europa. Dat is niet volledig onterecht, want Praag staat op 10 van de 58 onderzochte landen. Daar kost een pijpje in de horeca gemiddeld 2,07 euro.

Maar goedkoper is het in Kiev. Daar kost een lokaal biertje slechts 1,46 euro. Daarmee is het bier 3 cent goedkoper dan in Buenos Aires. Maar het allergoedkoopst is het bier in Zuid-Afrika. Een biertje in het land van AB InBev kost slechts 1,39 euro.

Winst voor de oosterburen

In Amsterdam kost een biertje volgens het onderzoek gemiddeld 3,80 euro. Dat is altijd nog een stuk goedkoper dan in Qatar waar een pijpje bier maar liefst ruim 9 euro kost.
Nederlanders geven per jaar 1.060 euro uit aan bier, een stuk minder dan wat Duitsers hieraan uitgeven. Onze oosterburen hebben jaarlijks maar liefst zo'n 1.600 euro over voor hun favoriete drank.

Bron: Quotenet


Horeca kende in 2020 zwaarste omzetkrimp ooit

1 maart 2021

De omzet in de horeca is in 2020 met ruim een derde gedaald, zo meldt het CBS. Het gaat om de sterkste krimp ooit.

Door de gedwongen sluiting van cafés en restaurants kelderden de opbrengsten in Q4 met bijna 44 procent in vergelijking met de periode daarvoor. In Q3 kende de horeca nog een kleine opleving, na versoepeling van de coronamaatregelen.

Cafés in zwaar weer

Maar de cafés kregen het in Q4 het zwaarste te verduren met een omzetdaling van 70,4 procent. Restaurants boekten 56,7 procent minder omzet dan in Q3 en hotels verdienden ruim 50 procent minder. 

Het CBS heeft geen cijfers gegeven over de omzetdaling in clubkantines. Het lijkt echter veilig om aan te nemen dat de daling bij de clubs ongeveer zo groot zal zijn als bij de cafés.

Herstel na heropening

Over heel 2020 lag de omzet in de horecabranche 33,9 procent lager. De grootste krimp ooit, volgens het CBS. ABN AMRO gaat er in de prognoses vanuit dat de horeca in de tweede helft van 2021 zal heropenen en dan licht zal herstellen.

Bron: NU.nl


Corona komt voetbalclub SCO stiekem wel goed uit 

21 februari 2021

Bij voetbalvereniging SCO in Oosterhout was de kantine ver over de datum. "Die kon echt niet langer zo", vertelde voorzitter Robert de Vries.

Op de schop

Enkele voetbalverenigingen in Oosterhout hebben een gloednieuw sportcomplex. Daar stak de accommodatie van SCO schril bij af. Dat kon volgens De Vries echt niet meer. Dus gaan de kantine, keuken en het sanitair op de schop. In april moet de renovatie klaar zijn.

Vervelend dat het karnaval dit jaar op zijn gat ligt. Maar het komt de club stiekem wel goed uit. Vrijwilligers hebben nu alle tijd om puin te ruimen om, met de hulp van de aannemer, over een maand of drie een volledig gerenoveerde kantine te openen.

De Vries: "De keuken voldeed echt niet meer, met een vlizotrap boven het aanrecht en de toiletten ernaast. De vieze lucht trok in de keuken, het was allemaal ver over de datum."

Stijgende kantine-inkomsten

"Bovendien zijn we een paar jaar geleden overgestapt naar het zaterdagvoetbal. En dat zien we terug in een stijging van de kantine-inkomsten. Dat geeft de club nieuw elan met allerlei nieuwe activiteiten. Ook een reden om jet visitekaartje van de club op te knapen", zo vertelde De Vries.

Waarborgfonds Sport

Zonder slag of stoot ging het niet. "De oude garde had er in het begin wat moeite mee. En je kunt wel willen verbouwen maar daar zijn ook munten voor nodig. En die moesten wij zelf ophoesten. Als je geld wilt lenen, licht het Waarborgfonds Sport (SWS) je helemaal door. Maar wij voldoen aan de eisen dus wij pakken door. Helemaal nu de rente zo laag is."

Nieuwe sponsoren

"De club had jarenlang niet voldoende vet op de botten. En ook het aantal sponsoren hield niet over. Een nieuw bestuur heeft daar een paar jaar geleden de schouders onder gezet en dat heeft zijn vruchten afgeworpen", zegt De Vries.

"Dat er niet mag worden gevoetbald vanwege corona is een 'blessing in disguise'. Als de coronapandemie twee jaar geleden was uitgebro­ken, dan waren wij hier nooit aan begonnen. In april is SCO wat de opstallen betreft weer toekomstbestendig.

Bron: BN de Stem


Flink meer 0.0-biertjes verkocht in 2020

17 februari 2021

Nederlanders kochten in 2020 opnieuw meer alcoholvrij bier. De omzet groeide met een derde. Ook de export nam sterk toe.

Minder uit eten

Supermarkten hadden het dankzij de coronacrisis sowieso behoorlijk druk in het afgelopen jaar. Nederlanders gingen een stuk minder uit eten dus legden zij meer producten in hun supermarktkar.

Groeispurt van 0.0

Een andere groeispurt die de laatste jaren plaatsvindt is die van de verkoop van alcoholvrij bier. Dankzij de coronacrisis werd er flink minder drank verkocht. Maar de 0.0-biertjes vlogen nog wel de winkel uit. De verkoop in Nederland steeg met 8,5 procent.

Beroerd bierjaar

Ook in het buitenland was meer vraag naar alcoholvrij bier. De uitvoer van 'gewoon' bier nam met een derde af maar de export van de alcoholvrije variant steeg met 9 procent. Omdat het marktaandeel van 0.0 slechts 7 procent bedraagt kon dat de pijn van drankproducenten nauwelijks verzachten.

Door corona beleefden de biermakers een beroerd bierjaar. De totale bierverkoop daalde met maar liefst 14 procent.

Bron: RTL


Druk bezocht eerste webinar van Clubbier

16 februari 2021

Het eerste Clubbier webinar is een groot succes. Alle 15 sportbestuurders die zich voor deze digitale bijeenkomst hadden aangemeld, logden rond 20:00 uur in.

Aanstaande heropening

Een aantal clubs heeft de activiteiten rond de kantine 'on hold' gezet. Dat is in deze coronatijd begrijpelijk. Maar een groot aantal clubs anticipeert op een aanstaande heropening. En zij teren in op hun reserves dus bekijken zij de besparingsmogelijkheden.

En daar zijn de webinars van Clubbier voor bedoeld. Om de dienstverlening in de clubkantines voor 100% overeind te kunnen houden, maar wel tegen minder kosten.

Precies zes minuten later

De clubbestuurders die digitaal aanschoven wisten na 45 minuten van de hoed en de rand. De sessie eindigde om 21:00 uur en de eerste deelnemer meldde zich precies zes minuten later al aan. De besparing blijkt doorgaans fors en aansluiten bij het collectief simpel. Het verhaal van Tom was glashelder.

Vroeg of laat

De sessies van 22 februari en 1 maart as. staan al gepland. Clubbestuurders die aan een van deze twee gratis webinars willen deelnemen, zijn van harte welkom. U moet maar zo denken, vroeg of laat stapt ook uw sportvereniging over.


Mogelijk 's werelds oudste bierbrouwerij in Egypte

14 februari 2021

In Egypte zijn de restanten van een 5.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt. Volgens de onderzoekers is het complex mogelijk de oudste grootschalige brouwerij ter wereld.

3.000 voor Christus 

De brouwerij waarschijnlijk stamt uit de regeringsperiode van koning Narmer. Die regeerde rond 3.000 voor Christus. Britse archeologen schreven al in het begin van de twintigste eeuw over het bestaan van oude Egyptische brouwerijen.

Die werden toen echter nooit gevonden. Dat is nu dus wel gelukt in Abydos. Deze stad ligt zo'n 450 kilometer ten zuiden van Caïro, in de woestijn ten westen van de Nijl.

Granen en water

De opgraving bestaat uit acht ruimtes van 20 meter lang en 2,5 meter breed. Rond deze vaten waren tientallen aardewerk bassins aangelegd. Die gebruikten de brouwers destijds om vaten met een mengsel van granen en water in op te warmen.

Koninklijke rituelen

"Het bier werd waarschijnlijk gebruikt bij koninklijke rituelen", zegt de Amerikaanse onderzoeker Matthew Adams. Eerder vonden archeologen al bewijs voor het gebruik van bier bij offerrituelen in het oude Egypte.

De eerste bewijzen van het maken en drinken van bier stammen overigens al uit 13.000 (!) voor Christus. Dat bleek uit vondsten in de buurt van de Israëlische stad Haifa. De gevonden locatie in Egypte zou de eerste locatie zijn waar op grote schaal bier werd geproduceerd.

Bron: NOS


Dramatische bieromzet in sportkantines in 2020

4 februari 2021

Echt zicht op een heropening van de clubkantines vóór Q3 is er nog niet. Maar sportclubs hebben al wel een specificatie van hun brouwerij over 2020 binnen.

Lagere bonus

Op basis hiervan is uw bonus vastgesteld. En in de staffel staat dat de korting voor sportclubs minder is, zodra er minder bier is getapt. Uw bonus over 2020 pakt dus lager uit. Daar kunnen wij helaas niets doen maar dit probleem is voor 2021 wel op te lossen.

Ondanks dat lukt het Clubbier om 85 van de 100 sportverenigingen in 2021 toch aan een betere staffelkorting te helpen. Ook al tapt u dit jaar (zoals verwacht mag worden) minder hectoliters bier dan in 2019. Dat is het effect van collectief inkopen.

Dat vraagt enige uitleg

De meeste clubbestuurders vergaderen toch al online. Daarom nodigen wij uit voor een Clubbier webinar. Hierin leggen wij uit hoe u de 'tapschade' kunt beperken. In ons webinar staan de besparing voor u en groei van het collectief centraal.

En de besparing die wij via onze bespaartool aangeven is de minimum besparing. In werkelijkheid is die waarschijnlijk hoger. Onze instapstaffel is immers al de laagste staffel. Met de groei van het collectief bespaart u dus sowieso steeds meer!

Vrijblijvend webinar

Wij vertellen u in het webinar over de werkwijze, de voordelen en de aanmelding. U kunt op drie datums vrijblijvend deelnemen en inloggen. Kijk en luister gewoon even mee en maak van uw tapnood een deugd. Meldt u even aan. U bent digitaal van harte welkom op 15 (bijna vol) of 22 februari of op 1 maart van 20:00 uur tot 21:00 uur.


Er zijn leden die niet betalen als zij niet mogen spelen

5 februari 2021

Van de circa 2.400 Nederlandse voetbalclubs is er door de coronacrisis nog niet één omgevallen. Maar kaalslag dreigt als de velden, kleedkamers en kantines leeg blijven.

Pijn in de clubkas

Uitgestorven kantines wachten op een bruisende derde helft. Al sinds oktober gaan de weekeinden voorbij zonder bal en gezeik over de scheids. Dat doet pijn en met de week ook steeds meer in de clubkas.

Volgens de KNVB staat nog niet één vereniging op omvallen. Maar bij zeker 10 procent van de clubs staat het water aan de lippen. En 60 à 70 procent teert snel in op het eigen vermogen. Geld voor een nieuwe kantine of duurzame verlichting, wordt nu gebruikt om gaten in de begroting te dichten.

Ik hou m'n hart vast

Van een massale ledenterugloop is nergens sprake. Bij de jeugd is hier en daar zelfs sprake van aanwas. Maar deze situatie gaat vroeg of laat een keer wringen. "Het wordt elk maand lastiger", zegt Laurens Eigeman, penningmeester van DCV in Krimpen aan den IJssel. En de financiële gevolgen merken wij pas begin 2022, bij de volgende contributieronde. En ik hou m'n hart vast."

De 'onzichtbare onderstroom'

Ook KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee maakt zich zorgen om de 'onzichtbare onderstroom' bij de clubs. "Want wat doen sponsoren, leden en vrijwilligers volgend seizoen met hun vrije tijd en spaarcenten? Je kunt hier op elke hoek van de straat voetballen maar zo toegankelijk moet voetbal natuurlijk wel blijven."

Penningmeester Ibrahim Düztas bij het Haagse Houdt Moedig Stand (HMSH) heeft nu al de grootste moeite om de betalingen te innen van leden en sponsoren. "Ik krijg dagelijks mails spelers die niet willen betalen omdat ze toch niet mogen voetballen. Ik probeer hen om te praten, maar wat moet ik vertellen?
Bij sponsoren is het hetzelfde verhaal. Zodra je een factuur stuurt krijg je als reactie: "Waarom zou ik jou betalen, ik heb nul reclame nu. Die bedrijven hebben het ook moeilijk dus geef je maar een beetje korting, hè."

Bedrag in de tonnen

De financiële impact van corona loopt volgens voorzitter Jochoms bij De Treffers op naar een bedrag in de tonnen. "Maar sponsoren laten ons hier echt niet in de steek want iedereen draagt zijn steentje bij. Ik verwacht hier in een dorp zoals Groesbeek, minder snel problemen."

Maar in deze crisis brouwt Pelikaan in Zwijndrecht ook een eigen Peli-bier om de clubkas te spekken. En Floreant in Boskoop zette in december de poorten open voor lokale jeugd die nergens terecht kon. Dat leverde de vereniging een compliment op van minister Hugo de Jonge.

Koninklijke HFC organiseert bootcamps voor de senioren. "Dan kunnen de leden toch nog in tweetallen het veld op en blijven de teams nog een beetje hecht", zo reageert voorzitter Dirk Jan Rutgers. "Maar uiteindelijk willen die jongens toch gewoon hun balletje terug."

Bartegoed

Bij AFC in Amsterdam mogen de trouwe senioren voor komend seizoen zelf kiezen uit korting op de contributie of een bartegoed. Dan mogen ze dat weer op de club komen opdrinken", zegt voorzitter Ad Westerhof.

"Wij hebben net een nieuw clubhuis met negen taps. Die gasten missen de derde helft. Niet het voetbal maar de bitterballen en het bier. Ik vrees geen terugloop want voetballers zijn conservatief. Als het balletje straks weer rolt, gaan ze gewoon weer voetballen. Maar zodra het weer mag wordt het ook meteen een groot bacchanaal."

Bron: AD


Alcoholvrij bier ingeburgerd, maar waar blijft 0.0- wijn?

26 januari 2021

Het aanbod aan alcoholvrije bieren is in veel gevallen goed te drinken is. Maar waar blijven de alcoholvrije wijnen?

Sterke stijging
Steeds meer mensen verruilen hun biertje voor een alcoholvrije variant. In 2020 steeg de verkoop van alcoholvrij bier met 8,5 procent in vergelijking met 2019. Eén op de veertien bieren die worden gedronken, is op dit moment alcoholvrij.

Er is volop keuze voor liefhebbers van alcoholvrij bier. Maar alcoholvrije wijn is kwalitatief nog niet op niveau, stelt wijnjournalist Esmee Langereis. "Er zijn veel soorten maar een goede alcoholvrije wijn is lastig te vinden. De smaak lijkt niet echt op die van echte wijn." Dat komt volgens haar omdat het moeilijker is dan het maken van alcoholvrij bier.

Bubbeltje
 "Alcoholvrije drank met een bubbel lijkt het meest op de real deal. Hiermee kun je de smaak verbloemen. Bier heeft, anders dan bij wijn, het voordeel dat er altijd een bubbeltje in zit. Als je aan de alcoholvrije wijn gaat, kun je dan ook het best kiezen voor een bruisende variant."

Ga niet voor goedkoop
"Het is niet slim om voor de goedkoopste wijn te kiezen. Alcohol geleid de smaak en als je die eruit filtert, dan haal je ook die smaakelementen eruit. Die moet je dan weer toevoegen. Goedkope supermarktwijnen zonder alcohol smaken daardoor helemaal nergens naar."

Langer de tijd
Rick Kempen van Bier & Co denkt dat alcoholvrij bier kwalitatief beter is omdat de bierwereld er al veel langer aan werkt. "Alcoholvrij bier bestaat al sinds 1978 in Nederland. Rijden met een glaasje op is geen goed idee, dus er moest toen al een alternatief komen."

"Die maken bierbrouwers dus al meer dan 40 jaar terwijl wijnproducenten er pas tien jaar mee bezig zijn. Zij zijn minder goed in staat om gezamenlijk te investeren in productontwikkeling. Ik denk dat daar het verschil in kwaliteit vandaan komt."

Bron: RTL Nieuws


Biercheque als cadeaukaart voor bierliefhebbers

22 januari 2021

Twee ondernemende bierliefhebbers, Erwin Schreudering en Henco Bunte bieden sinds kort de 'Biercheque' aan.

Sinds mei 2020
De Biercheque is een cadeaukaart die digitaal en fysiek te verzilveren is voor de ultieme bierbeleving. De twee hadden al langer de droom van de introductie van de biercheque. In januari 2020 is het er dan echt van gekomen en zijn zij officieel gestart. En sinds mei vorig jaar is de kaart te koop.

Beste plekken
Inmiddels werken de ondernemers al samen met meerdere inlever- en verkooppunten. Zij reizen heel Nederland door op zoek naar de beste plekken om de Biercheque te kunnen inwisselen.

Waarom de Biercheque?
"Vaak weet je niet wat je iemand cadeau moet doen of vragen, als cadeau voor een verjaardag of een ander bijzonder moment. Zo is het idee van de Biercheque eigenlijk ontstaan. Want welk bier is voor hem of haar nou favoriet?

En vraag je bier als cadeau, dan ontvang je vaak net niet dat biertje dat jij zo lekker vind of dat je al eens gedronken hebt. Daar moest een oplossing voor komen en dat werd de Biercheque. "Want niets is leuker dan zelf op zoek gaan naar je ultieme beleving van bier."

Bron: Horecamagazine

2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

14 januari 2021

Ook voor bierbrouwers was 2020 een rampjaar. De bierverkoop daalde gemiddeld met 14 procent. In de horeca en de evenementenbranche was de daling zelfs 58 procent.

Sombere vooruitzichten
Branchevereniging Nederlandse Brouwers vreest dat de pijn nog niet geleden is. De sluiting van de horeca en kantines van sportverenigingen duurt namelijk nog wel even. De vooruitzichten zijn dus somber en de brouwerijen verwachten ook in 2021 fors minder bier te verkopen.

Thuisconsumptie

Door de sluiting van de horeca dronken wij thuis vaker een biertje. Daardoor steeg de thuisconsumptie van bier met 5 procent. Maar deze toename is volgens de brouwers bij lange na niet genoeg om de daling van bijna 2 miljoen hectoliter te compenseren.....

Bron: VMT


Ook Bavaria schrapt 65 banen

16 december 2020

Swinkels Family Brewers schrapt 65 van de ruim 1.800 banen. De arbeidsplaatsen verdwijnen de komende twee jaar via natuurlijk verloop en gedwongen ontslagen.

Swinkels was naar aanleiding van de overname van bierbrouwerij De Molen en het Belgische Palm, al bezig met een plan voor een efficiencyslag o.a. door verder te digitaliseren.

Hard geraakt
"De coronacrisis brengt die plannen nu in een stroomversnelling", zo stelt een woordvoerder. "Onze omzet in Nederland komt voor 50 procent uit de horeca. Door de coronasluiting van de horeca is die omzet dit jaar vrijwel volledig weggevallen. In België zelfs helemaal."

Tientallen miljoenen
Het bedrijf geeft geen exacte bedragen. Maar dat het om een omzetverlies van vele tientallen miljoenen euro's gaat, staat wel vast. De brouwer wilde dit jaar uitkomen op een omzet van tegen de 1 miljard euro.

Onrust onder personeel
Het personeel is op de hoogte gebracht van het reorganisatieplan dat al voor de nodige onrust heeft gezorgd. "Het gaat je niet in de koude kleren zitten als je te horen krijgt dat je baan op korte termijn wordt geschrapt of je contract afloopt", zo erkent de woordvoerder.

De helft van het aantal banen dat verdwijnt betreft verkoopfuncties. De andere helft betreft banen op de staf- en serviceafdelingen op het hoofdkantoor.

Bron: EDPersbericht Clubbier 

1 oktober 2020

Amateursportclubs zijn voor bedrijven doorgaans lastig te benaderen. Clubbestuurders zijn vaak maar tijdelijk in functie en hebben niet altijd van elk onderwerp kennis van zaken. Daarom focussen veel bedrijven niet op deze doelgroep van circa 150.000 sportbestuurders.

Dat is wel begrijpelijk maar zonde. Want met de juiste aanpak valt er voor sportclubs veel geld te besparen. Bijvoorbeeld door centrale inkoop en scherpe onderhandeling. En dat is in deze coronatijd een welkome meevaller. Clubbier helpt als enige in Nederland, amateurclubs op dit gebied, en met name met de inkoop van hun tapbier. 

Bierinkoop vormt bij veel sportverenigingen vaak de grootste inkooppost. Dus als je daar op kunt besparen, dan zet dat zoden aan de dijk. Collectief inkopen is eenvoudig en lucratief. En onafhankelijk van het tapvolume betaalt elke club dezelfde scherpe bierprijs. Dat is wel zo eerlijk.

Clubbier werkt samen met AB InBev, 's werelds grootste brouwerij, o.m. bekend van Hertog Jan, Jupiler, Bud, Stella Artois en Dommelsch. Deelnemende clubs krijgen een hoge korting via de collectieve inkoop van tapbier, een korting die zij individueel vrijwel nooit krijgen.

Clubs die minimaal 25 hl bier wegtappen kunnen zich aanmelden. Transparant, gratis en zonder beperkende verplichtingen. Inmiddels hebben al veel clubs en zich aangemeld. De grote besparing, weinig rompslomp en de maximale vrijheid, spreken hen aan.

Clubs kunnen snel even online hun besparing berekenen via een bespaartool. En dat is nieuw voor deze vaak ondoorzichtige markt. Clubbier is een typisch win-win-win initiatief. Meedoen levert voordeel voor de clubs, de brouwerij en en voor Clubbier.

Clubbier is ambitieus en streeft ernaar om eind 2021 zo'n 100 sportclubs te hebben aangesloten.

www.clubbier.nl


Ondertekening van SV Spartanen bij deelname aan Clubbier

Linkedin, 21 januari 2021. Een post van Joost Rood, marketing- en salesmanager bij Veldboer Eenhoorn in Zwaag.

Klik hier om te lezen