Nieuws voor de kantine

Wat gebeurt er in de bierwereld?

Verbruiksbelasting op alcoholvrij bier vreemde keuze

5 december 2023

De belasting op frisdrank, vruchtensap en alcoholvrij bier gaat vanaf 1 januari omhoog. EenVandaag onderzocht wat wij moeten weten over de 'suikertaks'.

Wat is dat, die 'suikertaks'?

Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan niet een 'suikertaks' in te voeren. De Staat verhoogt per 1 januari 2024 wel de zogenoemde 'verbruiksbelasting' op alcoholvrije dranken. Die is nu bijna 9 cent per liter en dat wordt ruim 26 cent per liter. Een verhoging van de belasting die jaarlijks 300 miljoen euro per jaar moet opleveren.

Worden suikervrije frisdranken ook duurder?

Ja. De verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken geldt ook voor suikervrije varianten. Die gaat op 1 januari met een paar cent per blikje of flesje omhoog. Daarin wijkt Nederland af van de 'suikertaksen' in andere landen, zo stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"In 52 landen is al een suikertaks ingevoerd. Die landen richten zich vrijwel alle op de suiker", zegt Seidell. "In het Verenigd Koninkrijk geldt hoe hoger het suikergehalte, hoe hoger de belasting. Dat lijkt mij beter dan zoals wij doen, je baseren op de Schijf van Vijf."

Terugdringen van de suikerconsumptie

Het doel van een suikertaks is het terugdringen van de suikerconsumptie. "Dat kun je doen door suikers te vervangen voor zoetstoffen. Hier spelen de fabrikanten op in. Een suikertaks is voor hen namelijk gunstig. Want als zij suikers in hun producten vervangen voor zoetstoffen, dan wordt de belasting daarop niet verhoogd", aldus Seidell.

Waarom geldt de belasting ook op alcoholvrij bier?

Seidell vindt de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier een vreemde keuze. "Die valt te verklaren uit het feit dat alcoholvrij en alcoholarm bier niet zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Daarom belast de Staat deze dranken dus ook."

Seidell denkt dat de overheid zich beter kan richten op de mate van toegevoegde suikers in dranken. "Net zoals veel andere landen die een suikertaks hebben ingevoerd. In veel soorten alcoholvrij of alcoholarm bier zit namelijk relatief weinig of geen suiker. Bovendien gelden ze als een gezonder alternatief voor bier met alcohol."


Land van Cuijk wil feesten in dorpshuizen toestaan

27 november 2023

Wil je graag privé een feest in je eigen dorpshuis organiseren waarop alcohol wordt geschonken? Dan mag dat straks in enkele dorpen in de gemeente Land van Cuijk.

Bijeenkomsten van persoonlijke aard

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaat met dit voorstel van B&W. Het gemeentebestuur wil de regels aanpassen. Dorpshuizen in de kleine kernen zónder horeca, moeten deze soort feestjes voor eigen inwoners mogen houden.

De gemeente wil zo tegemoet komen aan wensen uit de 'kroegloze' dorpen Sint Agatha, Ledeacker, Gassel en Velp. De dorpshuizen moeten daarvoor een paracommerciële horecavergunning kunnen krijgen. Middels een verordening zou dan worden toegestaan dat in deze inrichtingen 'bijeenkomsten van persoonlijke aard' kunnen worden gehouden.

Het Land van Cuijk is één gemeente met 32 dorpen. Vooralsnog heeft de commerciële horeca in Land van Cuijk niet gereageerd op het voornemen van de gemeente.

Schenktijden alcohol in clubkantines

Er komt nog een aanpassing van de verordening. De schenktijden van alcohol in kantines van sportverenigingen worden namelijk gelijk getrokken. De vijf gemeenten die onder Land van Cuijk vallen hadden daarvoor namelijk elk hun eigen beleid.

De nieuwe regel voor de clubs wordt nu:
- tot één uur na de trainingen mogen clubs in de kantines alcohol schenken
- tot twee uur na beëindiging van de laatste wedstrijd mogen clubs alcohol schenken


Grolsch verkocht minder bier door verbod stuntprijzen

10 november 2023

Grolsch verkocht in 2022 minder bier in supermarkten, drankhandels en andere winkels dan in 2021. Dat zou komen door het verbod op stuntprijzen op een kratje bier. 

Exportdaling van 10%

Een tientje vragen voor een kratje pils mag sinds juli 2021 niet meer. Supermarkten en slijterijen mogen sindsdien niet meer dan 25 procent korting geven bij de verkoop van alcohol. Grolsch zag daardoor de bierverkoop over 2022 dalen.

De bierverkoop in de horeca nam in 2022 wel met zes procent toe ten opzichte van 2021. Die stijging is volgens Grolsch de brouwer vooral te danken aan de heropening van de horeca na de corona lockdown. De export van Grolsch daalde met 10 procent "vanwege coronarestricties, de hoge inflatie en andere kosten."

Nog altijd 22 miljoen euro winst

Grolsch noemde 2022 een zeer uitdagend jaar. "Vlak na de opheffing van de coronamaatregelen, viel Rusland Oekraïne binnen. Daardoor was graan voor het bier moeilijker te krijgen en namen de prijzen fors toe. Daarna volgde een recordinflatie, extreem hoge kosten en een tekort aan personeel", zo vermeldt het jaarverslag.

De nettowinst van Grolsch over 2022 kwam desondanks uit op ruim 22 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. Maar fors minder dan de nettowinsten van voor de corona. Zo hield Grolsch in 2018 ruim 34 miljoen euro onderaan de streep over.

Meer vrouwelijke werknemers

Grolsch had vorig jaar 710 medewerkers in dienst. Grolsch streeft ernaar om een groter aantal vrouwen in dienst te nemen. Het bedrijf wil dat in 2030 de hogere functies in het bedrijf voor minimaal vijftig procent door vrouwen wordt bekleed. Nu is dat op sommige afdelingen nog geen 25 procent. Sinds de zomer van 2023 staat de Nieuw-Zeelandse  Emily Pittman als topvrouw aan het roer bij de brouwerij.


Hogere prijzen maken Heineken minder populair 

2 november 2023

Door het matige zomerweer in delen van Europa is er minder bier gedronken. Ook door de hogere prijzen heeft de Amsterdamse brouwerij minder verkocht. 

Gevolgen van prijsverhogingen

Door het slechte juli- en augustusweer zaten de terrassen minder vol. Een gevolg was dat de verkopen bij Heineken in Q3 van 2023 met ruim 4 procent terugliepen.

Daarnaast voelde het bedrijf de gevolgen van zijn prijsverhogingen. Mede vanwege de economisch slechtere tijden en omdat het leven duurder is geworden, laten consumenten ook biertjes zoals Amstel en Birra Moretti vaker staan.

Wel een omzetstijging

De hogere prijzen bezorgden de brouwerij nog wel een omzetstijging van 2 procent. Die bedroeg in het derde kwartaal 9,6 miljard euro. Daarbij zijn de gevolgen van overnames en de verkoop van bedrijfsonderdelen buiten beschouwing gelaten.

Heineken-topman Dolf van den Brink stelde dat het Heineken steeds beter presteert, al verlopen verbeteringen trager dan gehoopt. Vooral in Brazilië en Mexico groeide het marktaandeel.

Bron: NU.nl


Hoog, hoger, hoogst: Snake Venom bevat 67,5% alcohol

31 oktober 2023

De huidige biertrend zorgt ervoor dat het assortiment alcoholvrije bieren steeds groter (en smaakvoller) wordt. Maar een enkele brouwer heeft minder op met die trend, die is liever bezig met het brouwen van hoog alcoholische bieren.

Gist

Wat zorgt nou precies voor alcohol in ons bier? Kort gezegd is dat gist. Afhankelijk van de gistsoort en de hoeveelheid suikers in het wort, bevat een biersoort een bepaalde hoeveelheid alcohol. En met die variabelen zijn brouwers aan de slag tot een maximum alcoholpercentage van ongeveer 15%. 

Quadrupel en stouts

Een bekend hoog-alcoholisch biertype is een quadrupel, met een alcoholpercentage rond de 10 procent. Veel bierstijlen hebben de toevoeging 'Imperial' zoals stouts en IPA's. Deze term stamt uit de tijd waarin de Russische tsaar en tsarina na een bezoek aan Engeland thuis ook wilden genieten van de Engelse stouts.

Na het een aantal keer zelf te hebben geprobeerd, werd besloten om een handelsverdrag af te sluiten en werden stouts rechtstreeks uit Engeland geïmporteerd. Het lagere percentage alcohol van de Engelsen kwam alleen niet helemaal overeen met de smaakbehoefte van de tsaar. Om die reden werd er een speciale hoog-alcoholische variant gebrouwen: de Russian Imperial Stout.

Hoe ver kun je gaan?

Om een nog hoger percentage alcohol te bereiken, gebruiken sommige brouwers de Eisbock-methode (ook wel vriesdestillatiemethode). Omdat water eerder bevriest dan alcohol, ontstaat een product met een steeds hoger alcoholpercentage. En hoever brouwers daarmee gaan? Nou, net als in het echte leven, hoog, hoger, hoogst.

De brouwerij 't Koelschip heeft met zijn Mystery of Beer ooit een percentage van 70 procent (!) behaald. Maar dat is niet meer verkrijgbaar. Het sterkst verkrijgbare bier is op dit moment Snake Venom van het Schotse Brewmeister met een percentage van maar liefst 67,5. Daar betaal je dan ook zo'n 60 euro per flesje voor.

Bron: AD


Ab InBev verkocht in de VS minder bier na reclame-rel

31 oktober 2023

Bierconcern Anheuser-Busch InBev (AB InBev) verkocht in de Verenigde Staten in Q3 van 2023 opnieuw minder bier. Dat was ook in Q2 al het geval.

Reclamecampagne voor Bud Light

Het moederbedrijf van o.m. Leffe, Jupiler, Hertog Jan, Corona en Budweiser raakte begin 2023 in de VS in opspraak vanwege een reclamecampagne voor Bud Light. Voor die campagne werkte het bedrijf samen met transgender influencer Dylan Mulvaney.

Zij maakte in een video reclame voor Bud Light. Conservatieve Amerikaanse opiniemakers riepen vervolgens op om het bier niet meer te kopen. Hierop zegde AB InBev de samenwerking met Mulvaney op. Dat zette op hun beurt de medestanders van Mulvaney aan tot een boycot van het bier, waarna de verkoop in de VS daalde.

Grotere daling dan verwacht

Door de controverse namen de verkopen in de VS in Q3 2023 met 13,5 procent af. In Q2 daalden de verkopen al met ruim 10 procent. Dankzij prijsverhogingen wist het concern de opbrengst per hectoliter op te voeren. Maar de verkoop daalde in Noord-Amerika meer dan verwacht.

Bierproducenten verhoogden de prijzen om de stijgende grondstofprijzen te compenseren. Dankzij deze prijsverhoging zag AB InBev de omzet wereldwijd met 5 procent stijgen tot 15,6 miljard dollar. Het verkoopvolume daalde echter met 3,4 procent.


Grolsch verplaatst banen van Enschede naar Tsjechië

20 oktober 2023

Asahi, het Japanse moederbedrijf van Grolsch, verhuist een aantal financiële functies van Enschede naar Tsjechië. Dat zal ten koste gaan van circa tien banen.

Intern herplaatsen

Asahi heeft in de Tsjechische stad Pilzen twee brouwerijen. Het Europese hoofdkantoor van het Japanse moederbedrijf zit in Praag. In Enschede verdwijnen door de herschikking circa tien banen. Hetzelfde zal gaan gebeuren bij andere Asahi-brouwerijen in Europa.

Of de verhuizing van banen naar Tsjechië op de financiële afdeling bij Grolsch tot gedwongen ontslagen leidt, is nog niet bekend. "We gaan proberen de werknemers die het aangaat intern te herplaatsen", zegt Grolsch-woordvoerder Koert van 't Hoff. Bij Grolsch werken circa 600 mensen.

Moeilijke jaren

"Het is ons medegedeeld", bevestigt FNV-bestuurder Adem Akdemiz. "Volgende week krijgen we een toelichting." Die valt samen met ronde twee van de cao-onderhandelingen bij Grolsch. De bonden willen een loonsverhoging van 14,3 procent voor de nieuwe cao die op 1 november ingaat.

Akdemiz: "Grolsch had een cao voor twee jaar. In de periode 2021/2022 bedroeg de loonsverhoging 2,5 procent en de periode 2022/2023 3,5 procent. In de looneis voor de nieuwe cao zit een stuk reparatie voor het laatste cao-jaar. Toen bleef de salarisverhoging fors achter bij de inflatie."

Grolsch heeft vanwege de coronapandemie, toen horecabedrijven lang gedwongen dicht zaten, moeilijke jaren achter de rug. Over 2020 leed de brouwerij 560.000 euro verlies. In 2021 maakte het bedrijf weer een winst van 13,5 miljoen. Dat was nog steeds een stuk minder dan voor de pandemie. De brouwerij heeft de jaarcijfers over 2022 nog niet gedeponeerd.

Bron: Tubantia


VVD en PVV willen hogere bierprijs voorkomen

19 oktober 2023

De VVD is tegen stijging van de accijns op alcoholische dranken in 2024. De partij werkt aan een voorstel om die te voorkomen. Het is onbekend hoe de partij dat wil betalen.

100 miljoen euro

Het demissionaire kabinet wil met de accijnsverhoging 100 miljoen euro extra ophalen voor koopkrachtverbetering voor mensen rond het bestaansminimum. Zonder extra geld gaat deze groep er in 2024 flink op achteruit.

Door de maatregel zou een flesje bier volgend jaar 2 cent duurder worden en een fles wijn 13 cent. De VVD denkt dat dit met name voor drinkers in de Duitse grensregio aanleiding zal zijn hun drank in Duitsland te gaan kopen. Daar is het leven volgens VVD-er Silvio Erkens toch al goedkoper.

Ook de PVV is tegen 

Ook de PVV wil de accijnsverhoging schrappen. De partij wil daarvoor een greep doen in het miljardenfonds dat bedoeld is om stikstofmaatregelen te financieren. Maar daar ziet Erkens niets in. "Dat geld is hard nodig om bijvoorbeeld de bouw van het slot te krijgen."

Dat kwam de VVD'er op een sneer te staan van PVV'er Tony van Dijck. Die bracht in herinnering dat de VVD er geen moeite mee had een greep te doen in het Nationaal Groeifonds om een tijdelijke verlaging van de brandstofaccijnzen te betalen. Ook dat geld heeft eigenlijk een andere bestemming.

Bron: BNR

BOSA-subsidiepot voor sportclubs in oktober leeg

5 oktober 2023

Minister Conny Helder meldt dat het BOSA-budget (stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties) voor sportclubs in oktober uitgeput zal raken. Jaarlijks vragen ruim 2.000 sportorganisaties deze subsidie aan.

77 miljoen euro 

De minister verwacht dat de subsidieregeling voor dit kalenderjaar overvraagd zal worden. "In de afgelopen jaren is het BOSA-budget steeds toereikend geweest om alle aanvragen toe te kennen. Het budget van 77 miljoen voor 2023 zal in de loop van oktober zijn besteed", aldus minister Helder.

In die maand zal er geen budget meer zijn om aanvragen toe te kennen. De minister wil voorkomen dat reeds ingediende aanvragen moeten worden afgewezen en op 1 januari 2024 opnieuw moeten worden ingediend. "Dat levert onnodig administratief werk."

Aanvraag aanhouden 

Zodra de subsidiepot leeg is krijgen aanvragers die nog geen beslissing hebben ontvangen, de mogelijkheid om hun aanvraag aan te laten houden. Uitvoeringsinstantie DUS-I kan deze dan in 2024 behandelen. "Aanvragers dit niet willen, kunnen hun aanvraag intrekken en vanaf 1 januari opnieuw indienen."

Opvolger

In verband met de looptijd van 5 jaar vervalt de huidige BOSA-regeling op 1 januari 2024. Minister Helder heeft inmiddels een concept van een vervolgregeling opgesteld die tot 12 oktober geconsulteerd wordt. "De BOSA-subsidieregeling wordt in grote lijnen ongewijzigd voortgezet," stelt minister Helder. "Deze blijft uitsluitend bedoeld voor niet-commerciële amateursportorganisaties."


Oktoberfest: 7,2 mio. bezoekers en 6,5 mio. liter bier

5 oktober 2023

Het Oktoberfest 2023 zit erop. Op deze editie dronken 7,2 miljoen bezoekers circa 6,5 miljoen liter bier.

Twee dagen langer

Het Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldde festivaldirecteur Clemens Baumgärtner. Nooit eerder kwamen er zoveel mensen op het bierfestival af. Misschien omdat het evenement dit jaar twee dagen langer duurde dan gebruikelijk.

In totaal dronken de bezoekers in München 6,5 miljoen liter bier. Dat is meer dan vorig jaar maar minder dan de 7,3 miljoen liter dan zij tijdens de editie voor de coronacrisis consumeerden.

Het is niet duidelijk of de prijs van invloed is geweest op de dorst van de bezoekers. Een liter bier kostte tussen de 12,60 en 14,90 euro. Dat was 6 procent meer dan voorheen.

Meer vraag naar alcoholvrije dranken

De vraag naar alcoholvrije dranken bleek deze editie groot. Daaronder viel ook water dat voor het eerst gratis te tappen was. Op sommige plekken op het festivalterrein raakten de waterpunten zelfs uitgeput.

De politie en nooddiensten spreken van een rustige editie. Het aantal alcohol-gerelateerde incidenten lag een stuk lager. Ook waren er volgens de ambulancedienst minder jongeren dronken.

Het hoogste gemeten alcoholpromillage bij een patiënt was 3,6. Tussen de 3 en 4 promille staat gelijk aan zware dronkenschap. "Dan kun je je bewegingen niet langer coördineren en zijn je zintuigen volledig verdoofd", aldus alcoholhulp.be.

Bron: HLN


Veel minder kinderen lid van sportclub

3 oktober 2023

Het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging, is in vijf jaar tijd met meer dan 130.000 afgenomen.

Moeite met binden

In zo'n 90 procent van de Nederlandse gemeenten nam het aantal jeugdleden tussen 2018 en 2022 af. Volgens NOC*NSF was in 2022 zo'n 48 procent van de jongeren tussen de 5 en 18 jaar lid was van een sportvereniging. In 2018 was dit nog 51 procent.

Sportverenigingen lijken moeite te hebben om jonge sporters aan zich te binden. In 303 van de 345 gemeenten daalde het aantal jeugdleden de afgelopen vijf jaar. Die daling was in de gemeente Duiven het grootst. In 2018 was 58 procent van de 5 tot 19-jarigen lid van een vereniging. In 2022 was dit nog maar 39 procent. Andere gemeente waar dit aandeel flink daalde zijn Oisterwijk, Boekel en Vaals.

Grote regionale verschillen 

Er blijken grote regionale verschillen te zijn in het percentage jeugdleden. Zo zijn in een groot deel van de Zeeuwse gemeenten relatief weinig kinderen lid van een sportclub. In Reimerswaal bijvoorbeeld maar 18 procent. De gemeenten met het hoogste percentage jonge sporters zijn Bloemendaal en Laren. Zeker 60 procent is hier lid van een sportclub.

Coronapandemie 

Volgens NOC*NSF is de daling voor een deel te verklaren doordat kinderen in de coronaperiode minder zijn gaan sporten. De instroom bij sportverenigingen was toen lager. Volgens het CBS was de sportdeelname in 2022 nog niet terug op het niveau van voor de pandemie.

Ook zijn contributies voor bijna alle sporten gestegen tijdens het seizoen van 2022/2023. Dit staat in de meest recente contributiemonitor van het Mulier Instituut. Verhoging van de contributie kan volgens het instituut "het ledental onder druk zetten."


Voorkom extra bierbelasting 

2 oktober 2023

Het demissionaire kabinet is voornemens bier in 2024 duurder te maken via een belastingverhoging. 

Dubbeltjes duurder

Op 1 januari verandert ook het systeem waarmee deze belasting wordt berekend. Daardoor loopt de verhoging voor bier op tot boven de 50%. Een flesje of blikje tripel wordt al snel dubbeltjes duurder.

De brouwerijsector maakt al langer een moeilijke tijd door. De resultaten van veel lokale brouwerijen staan onder druk. Daardoor hebben diverse brouwerijen die hun deuren al moeten sluiten. Brouwerijen maar ook de horeca staan nu nog eens extra onder druk door een stapeling van politieke maatregelen. 

Duurder dan in Duitsland en België

De brouwerijen en horeca zien in de grensprovincies steeds meer gasten de grens overgaan om daar hun bier te kopen. Als per 1 januari de dubbele belastingverhoging doorgaat, dan betalen we straks in Nederland ruim 80 procent meer bierbelasting dan in België. En maar liefst 360 procent meer dan in Duitsland.

Proosten op een sportief succesje 

Een avond in de kroeg of thuis op de bank. Proosten op een sportief succesje, op elkaar of gewoon op het weekend. Bij die momenten drinken veel Nederlanders graag een glas bier (met of zonder alcohol), bier dat brouwers met veel trots brouwen.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat de overheid bier veel duurder wil maken. Dezelfde overheid die zegt zich zorgen te maken over het huishoudboekje van de Nederlander.

Bron: Nederlandse Brouwers


Kabinet raadt alcoholvrije biertjes voor kinderen af

25 augustus 2023

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS - Jeugd en Preventie) vindt het niet verstandig om kinderen 0.0-bier te laten drinken.

0.0 is geen frisdrank

Er zit dan wel geen alcohol in maar kinderen die vaker 0.0 drinken zouden eerder geneigd zijn om al op lage leeftijd bier mét alcohol te gaan drinken. "Kinderen die dergelijke drankjes drinken, zijn vaak al gewend aan de smaak. Ook associëren zij alcohol sneller met gezelligheid. Maar 0.0 is geen frisdrank", zegt Van Ooijen.

Verantwoordelijkheid van de ouders

Van Ooijen ziet niets in een verbod of beperking van 0.0-drankjes voor jongeren onder de 18 jaar. "Het zijn natuurlijk geen alcoholische drankjes, dus het is gek om daar in de wetgeving iets mee te gaan doen." Hij legt de verantwoordelijkheid vooral bij de ouders.

Verbod op verkoop aan jongeren onder de 18

Sinds 2014 geldt een verbod op de verkoop van alcoholische drank aan jongeren onder de 18 jaar. Zij mogen in het openbaar ook geen drank bij zich hebben. In de wet staat niets over het thuis alcohol drinken, omdat dit aan de ouders is.

De overheid raadt alcoholgebruik door jongeren sterk af. Dat de markt voor 0.0-bier steeds groter wordt, vindt Van Ooijen een goede zaak. "Zolang mensen dan ook maar echt eerder kiezen voor 0.0 dan voor alcoholhoudend bier."


Plasticverbod ook voor sportclubs en verenigingen

21 augustus 2023

Uit onderzoek blijkt dat hergebruik van plastic bekertjes duurzaam is, mits een beker minimaal 5 keer gebruikt wordt.

Hard of zacht

Hard-plastic bekers kunnen herhaaldelijk worden gebruikt. Dit type beker biedt weliswaar duurzaamheid maar vereist wel steeds grondige reiniging tussen het gebruik door.

De zachte rPET plastic beker is gemaakt van recyclebaar materiaal. Nadat dit type beker ingezameld is, kunnen er weer nieuwe plastic bekers of bakjes van worden gemaakt.

Welke type beker is handiger

Een polycarbonaat (PC) beker is transparant, hard en een goede vervanger van glaswerk. PC-bekers drogen snel maar krassen zijn op dit materiaal sneller zichtbaar. Een polypropylene (PP) beker is niet transparant, minder zwaar en wordt voornamelijk tijdens evenementen gebruikt. rPET bekers (gerecycleerd polyethyleentereftalaat) zijn zachter dan PC en PE bekers en vragen minder opslag- of spoelcapaciteit.

Gratis wegwerpmateriaal wordt verboden 

Vanaf 1 januari 2024 is het gratis verstrekken van plastic wegwerpmateriaal dat gebruikt wordt tijdens consumptie van voedsel en dranken, verboden. Dit verbod geldt o.m. voor cafés en restaurants. Maar ook voor sportclubs en verenigingen. De exploitant is vanaf deze datum verantwoordelijk voor het inzamelen van al het gebruikte plastic materiaal.

Maar let op. Het kan zijn dat er via een gemeentelijke APV strengere regels gelden. De APV is een door de gemeente uitgevaardigde regel die voor alle burgers geldt, dus ook voor bezoekers. Een gemeente heeft de bevoegdheid dit soort regels uit te vaardigen.

Het kan verplicht zijn om op evenementen herbruikbare bekers te gebruiken. Als volgens de APV van een gemeente strengere regels gelden, dan zijn die regels leidend. Informeer voorafgaand aan een evenement bij de gemeente naar de lokale regels.

Bekers op de grond 

Communicatie is cruciaal als het gaat over het inzamelen van plastic bekers. Het is essentieel om het publiek (bezoekers, partners, gemeenten) tijdig te betrekken bij duurzaamheidsinitiatieven. Informeer bezoekers over de milieu-impact van gebruikte bekers op de grond. Probeer om hen te motiveren om bekers na gebruik in te leveren.

Bron: AB InBev


Dit kost een pilsje bij de Eredivisieclubs

15 augustus 2023

Het Eredivisieseizoen is eindelijk weer begonnen. En wat is er nou leuker dan een wedstrijd van jouw favoriete club kijken in het stadion? Met een betaalbaar biertje...

Verhoogde bierprijzen 

Fijn weer naar het 'foeballe', met hapjes en drankjes en hopelijk veel juichen. Maar minder om te juichen zijn de verhoogde bierprijzen in de voetbalstadions. Guys.nl dook in de prijzen van een goudgele rakker op de tribunes van de Eredivisieclubs.

Proosten met bier op de tribune

Maak kennis met de lijst met bierprijzen. Dit weekend stond de eerste speelronde van de voetbalcompetitie op het programma. Een mooi moment om in wat belangrijke zaken te duiken, zoals waar kun je het goedkoopst pilsen? Zeg maar de zaken die er echt toe doen. Spoiler alert: de verschillen per stadion zijn erg groot.

Eatly onderzocht de prijzen dit jaar ook al eens. Maar dit was voordat SC Cambuur, FC Emmen en FC Groningen degradeerden en Almere City FC, Heracles Almelo en PEC promoveerden. Vorig seizoen was Cambuur de club met de goedkoopste biertjes maar er is nu een nieuwe goedkoopste club. 

Club met de duurste biertjes

Verrassend is dat RKC Waalwijk als club met de duurste bier uit de bus komt. In het Mandemakers stadion betaal je namelijk maar liefst 6,25 euro voor 0,4 liter. Dat is omgerekend dus 15,63 euro (!) per liter. Je bent dus aardig wat kwijt als je zin hebt om in Waalwijk een avondje te pilsen met vrienden.

Net na RKC komt FC Twente in de Grolsch Veste. Hier betaal je 5,50 euro voor 0,4 liter Grolsch. Nieuwkomer Heracles staat gedeeld tweede met eveneens 5,50 euro voor 0,4 liter.

Club met de goedkoopste biertjes

In 2022 kocht je de goedkoopste biertjes bij Cambuur Leeuwarden. Maar deze eer is nu overgenomen door FC Volendam. In het Kras Stadion betaal je 3,75 euro voor 0,4 liter. Een fors verschil dus met bovenstaande voetbalclubs.

AZ staat verrassend op plek 2, gedeeld met Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst. Hier krijg je 0,5 liter voor 5 euro. De volledige ranglijst vind je hieronder. Helaas zijn de bierprijzen bij Almere City en PEC Zwolle (nog) niet bekend.

Stadion, club en de prijs per biertje 

Kras stadion (FC Volendam) € 3,75 voor 0,4 liter
AFAS stadion (AZ Alkmaar) € 5,00 voor 0,5 liter
De Adelaarshorst (Go Ahead Eagles) € 5,00 voor 0,5 liter
Gelredome (Vitesse) € 4,25 voor 0,4 liter
Het Kasteel (Sparta Rotterdam) € 4,50 voor 0,4 liter
De Kuip (Feyenoord) € 4,50 voor 0,4 liter

Goffertstadion (N.E.C.) € 4,50 voor 0,4 liter
Van Dongen & De Roo (Excelsior) € 4,50 voor 0,4 liter
Johan Cruijff Arena (Ajax) € 6,25 voor 0,55 liter
Philips Stadion (PSV) € 5,70 voor 0,5 liter
Galgenwaard (F.C. Utrecht) € 4,60 voor 0,4 liter
Fortuna Sittard Stadion € 6,00 voor 0,5 liter

Abe Lenstra stadion (S.C. Heerenveen) € 6,00 voor 0,5 liter
Euroborg (FC Groningen) € 6,10 voor 0,5 liter
Grolsch Veste (FC Twente) € 5,50 voor 0,4 liter
Mandemakers stadion (RKC Waalwijk) € 6,25 voor 0,4 liter
MAC³PARK stadion (PEC Zwolle) Onbekend
Yanmar stadion (Almere City) Onbekend

Bron: guys.nl


Uit Euroborg gezet na gooien vreugdebiertjes

15 augustus 2023

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en Jong Ajax, zijn op 11 augustus jl. drie personen uit de Euroborg gezet nadat zij bekers met bier op het veld hadden gegooid.

Landelijke beleid  

Nadat Romano Postema in de tweede helft de 2-0 voor FC Groningen scoorde, gooiden 'supporters' vanaf de tribunes bekers bier op het veld. De scheidsrechter legde daarop de wedstrijd stil.

"De scheidsrechter deed dit conform het landelijke beleid", zo schreef teamchef Gerard de Jonge van de politie. "Een wedstrijd wordt definitief stilgelegd als zoiets daarna opnieuw gebeurd, tenzij de personen overtreders herleid kunnen worden." En dat is wat er vrijdagavond gebeurde.

Stadionverbod  

De Jonge: "We hebben drie personen snel kunnen identificeren. Die hebben wij vervolgens het stadion uit gezet." Naar verluid hebben de drie personen een stadionverbod gekregen.

Op sociale media zetten meerdere mensen vraagtekens bij de gang van zaken. Ene Sjoerd schreef: "Er werd geen bier het veld op gegooid. Er belandde wel bekers tussen het veld en de tribune. Ik vind dat er op geen enkele manier sprake was van een dreiging of wangedrag. Er werd niets geworpen richting iemand maar de nuance is geheel weg."

Vreugdebiertjes 

Ene Dylan schreef: "Je juicht en je krijgt een stadionverbod. Wat een trieste bedoeling." En iemand anders schreef: "Het waren vreugdebiertjes, het gooien was niet op iemand gericht. Een stadionverbod? Echt? En jullie willen nog serieus genomen worden?"

Ook de wedstrijd in Leeuwarden tussen Cambuur en Emmen werd vrijdagavond korte tijd stilgelegd nadat er 'vreugdebiertjes' op het veld terecht kwamen.

Bron: oogtv.nl


Wim Swinkels, uitvinder van alcoholvrij bier, overleden

11 augustus 2023

Op 3 augustus jl. overleed Wim Swinkels op 85-jarige leeftijd. Hij was de zesde generatie van de gelijknamige brouwersfamilie en zorgde in de jaren zeventig voor een grote primeur in de bierwereld.

10 jaar R&D

Hij slaagde er als eerste in om een 'drinkbaar' alcoholvrij bier te brouwen. Zijn Bavaria 0,0% plaveide de weg voor vele alcoholvrije bieren die in de daaropvolgende decennia zouden volgen. Eind jaren 80 verwierf Bavaria een belangrijk patent.

"Oom Wim heeft dit met zijn team voor elkaar gekregen", schreef Peer Swinkels, de huidige CEO van Royal Swinkels Family Brewers. In een R&D-traject van meer dan 10 jaar verbeterde hij stap voor stap de technologie en de smaak van alcoholvrij bier."

Voor sporters en jeugdigen

De Phoenix brouwerij in Amersfoort bracht in 1918 het eerste Nederlandse alcoholvrije bier op de markt onder de naam Malto. Het moest een alternatief 'bier' vormen voor sporters en jeugdigen. Dat bleek geen succes want eind 1920 verdween het alweer van de markt. In België was Tourtel in de jaren 60 een van de eerste alcoholvrije bieren.

Een held in de bierwereld 

"Mijn oom Wim mag je rustig een held in de bierwereld noemen. Hij was een brouwer in hart en nieren en heeft de wereld met zijn uitvinding iets bijzonders nagelaten", aldus Peer Swinkels.

"Hij was een bescheiden en aimabel mens. Hij bleef tot het laatste moment geïnteresseerd en betrokken bij ons bedrijf. We bouwen nog altijd voort op zijn nalatenschap. Daar ben ik hem persoonlijk zeer dankbaar voor."


Bierverkoop ongeveer terug op pre-COVID niveau 2019 

4 augustus 2023

De totale bierverkoop in Nederland is in 2022 op 12.248.491 hectoliter uitgekomen. De verkoop ligt daarmee nog 0,5% onder het pre-COVID niveau van 2019.

Wegebben van de COVID-maatregelen

Ten opzichte van 2021 is de markt met 12,5% gegroeid. Nederland kende in dat jaar nog een aantal COVID-maatregelen. Het is dus logisch dat in 2022 de consumptie in de Nederlandse horeca flink is gestegen. In dat jaar golden er alleen in het begin nog wat COVID-maatregelen.

Fors herstel bierverkopen horeca

De bierverkopen in de horeca zijn dus weer terug op het niveau van voor COVID-19. Tegelijkertijd zien we dat de thuisconsumptie ten opzichte van 2021 is gedaald. Dit is de gebruikelijke correctie na heropening van de horeca. De bierdrinkers genoten in 2022 weer van hun bier op de horeca-terrassen.

Het wegvallen van de COVID-beperkingen zorgden voor een groei van 97,5%. "Het is goed om vast te stellen dat de bierverkoop in de horeca zich zo snel heeft hersteld en weer terug is op het niveau van 2019", zo stelt NB-voorzitter Fred Teeven.

Zorgen over personeelstekort

"Veel horecaondernemers hebben nu echter te maken met een personeelstekort. Daar maken wij ons zorgen over. Met KHN kijken we hoe we kunnen bijdragen om de horeca te promoten als een sector waar het leuk en gezellig werken is", aldus Teeven.

Ten opzichte van 2019 zijn de volumes in de horeca en thuisconsumptie stabiel, zowel qua volumes als qua marktaandeel. Met andere woorden: COVID-19 heeft niet gezorgd voor een blijvende verschuiving van horeca naar thuisconsumptie.


Bud Light-rel kost AB InBev in de VS 10 procent omzet

4 augustus 2023

AB InBev zag de omzet in de VS in Q2 van 2023 fors dalen als gevolg van de rel rond de samenwerking met de transgender influencer Dylan Mulvaney.

Meer omzet door hogere prijzen

Wereldwijd steeg de omzet omdat de brouwer van merken zoals Leffe, Hertog Jan en Jupiler en Budweiser meer geld voor zijn biertjes vroeg. Dat blijkt uit de resultaten over het tweede kwartaal, die het bedrijf op 3 augustus jl. presenteerde.

Boycot Bud Light

AB InBev raakte onlangs in opspraak vanwege een campagne voor het merk Bud Light. Hiervoor werd samengewerkt met Dylan Mulvaney, een transgender influencer. Die maakte via sociale media reclame voor het merk. Daarop riepen conservatieve Amerikaanse opiniemakers op om geen Bud Light meer te kopen.

Vervolgens beëindigde AB InBev de samenwerking met Mulvaney en koos voor een meer patriottistische Amerikaanse campagne. Dit leidde weer tot boosheid bij medestanders van de influencer, die op hun beurt het light-bier gingen boycotten. De commotie leidde de afgelopen maanden tot fors minder bierverkoop van Bud Light.

Omzet wereldwijd stijgt

Wereldwijd is het beeld voor AB InBev gunstiger. In Europa daalde de omzetten weliswaar maar regio's zoals Azië en Zuid-Afrika presteerden juist beter. Het bedrijf verkocht wereldwijd 1,4 procent minder bier en andere dranken. Toch zag AB InBev de omzet met ruim 7 procent stijgen tot 13,6 miljard euro. Die stijging dankt de bierbrouwer vooral aan de hogere verkoopprijzen.

Aandelenwaarde

De aandelenwaarde van ABI bleef in de afgelopen 12 maanden vrijwel gelijk. Het aandeel noteerde op 5 augustus vorig jaar 52,11 euro, de waarde schommelt vandaag rond de 52 euro. Het zou overdreven zijn om te stellen dat AB InBev het in de afgelopen jaren zo goed deed. Beurscommentator Jacob Schoenmaker: "Na de fusie tussen Anheuser Busch en InBev deed het bedrijf het tot 2016 heel lekker. Maar sinds 2016 presteert het aandeel AB InBev minder goed, zeker in vergelijking met Heineken.

Bron: RTLnieuws


Moreel failliet Heineken ziet bierdrinker als melkkoe

31 juli 2023

Na barre tijden van oorlog, slecht weer en absurde prijsverhogingen maakte Heineken vandaag bekend dat het bierprijzen 'in de komende maanden' niet verder zal verhogen.  

Moreel failliet

Kan de vlag daarmee uit? Nee. Heineken, ooit een sympathieke brouwerij van Freddy, is moreel failliet en spuugt de bierdrinker al lange tijd recht in het gezicht. Heineken blijft een middelmatig pils, de McDonalds onder het bier.

Het is er, iedereen kent het maar als je iets echt lekker wil, moet je ergens anders heen. Heineken ziet dat niet en maakt al sinds de dood van Freddy de fout te denken dat, omdat zij één van de grootste zijn, zij ook de beste zijn. En dat is waar het fout gaat.

Onder het mom van gestegen kosten

Ze denken alles te kunnen maken. Ga maar na: vanaf begin dit jaar voerde Heineken wereldwijd een gemiddelde prijsstijging van 12,7% door en in Europa was dat zelfs 14,2%. Uiteraard onder het mom van gestegen kosten van grondstoffen, energie en transport.

Maar in de praktijk werd de gewone man tot op de laatste cent uitgeknepen in een ultieme poging de winsten te handhaven. De topmannen vonden zichzelf belangrijker dan de consument maar onderschatte die enorm. Het bleek een enorme blunder, zoals het bestuur de afgelopen maanden, in al hun decadentie, grossierde in blunders.

Nieuwe producten op de Russische biermarkt

We zijn natuurlijk niet vergeten dat Heineken nog altijd actief is in de achtertuin van Poetin. Terwijl de dictator raketten op Kiev en Marioepol afvuurde, lanceerde Heineken, met toestemming van het hoofdkantoor, nog doodleuk nieuwe producten op de Russische biermarkt.

En dit terwijl het bedrijf had gezegd daar niet meer actief te zijn. Bedrijfsactiviteiten in een land dat de wereldvrede het meest bedreigt sinds nazi-Duitsland, is één ding. Maar daar glashard over liegen en pas excuses aanbieden als het naar buiten komt, is radicaal fout. Nog altijd heeft Heineken zijn bedrijven in Rusland niet definitief afgestoten.

Wet geldt zonder uitzonderingen 

Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke overtreding van de statiegeldwet door Heineken. Na de invoering van deze wet in april dit jaar, ging de brouwer gewoon verder met het verkopen van blikken zonder statiegeldlogo.

Dat had met logistiek, duurzaamheid en efficiëntie te maken, aldus Heineken. Er was geen sprake van kwade wil. Lariekoek natuurlijk. De wet geldt zonder uitzonderingen voor iedereen, al denken ze bij Heineken blijkbaar dat de wet pas voor hen geldt wanneer het hen het beste uitkomt. Bizar.

Bierverkoop Heineken zwaar onder druk

Al met al is het niet zo heel verrassend dat de consument overal ter wereld Heineken al maanden links laat liggen. De bierverkoop van Heineken staat zwaar onder druk. De cijfers liegen er niet om.

In Azië werd er drie procent minder bier verkocht, in Europa vijf procent en in Noord- en Zuid-Amerika ook vijf procent. De winst daalde met maar liefst negen procent tot 1,2 miljard euro. Zo slim was het dus niet om die prijsverhogingen door de strot te drukken.

Een ordinaire melkkoe

Dat Heineken nu met veel bombarie bekendmaakt dat de bierprijzen niet verder zullen stijgen, is dus geen reden tot applaus. We hebben ons het afgelopen half jaar scheel betaald aan de toog. We zijn het niet vergeten, de consument is klaar met Heineken.

De brouwerij ziet de bierdrinker niet als bierdrinker, niet als liefhebber en niet als onderdeel van de Heineken-familie. Voor de brouwerij is de bierdrinker niet meer dan een ordinaire melkkoe.

Bron: PowNed


Justitie opent strafrechtelijk onderzoek naar Heineken 

27 juli 2023

Het functioneel parket in Amsterdam heeft een strafrechtelijk onderzoek naar Heineken geopend. De bierbrouwer wordt er van beschuldigd dit voorjaar bewust de nieuwe statiegeldwet te hebben overtreden.

Calculerend gedrag 

Het onderzoek volgt op een aangifte van Recycling Netwerk Benelux. Volgens die organisatie vertoonde Heineken 'zeer calculerend gedrag'. Het functioneel parket heeft aangegeven dat de aangifte voldoende aanknopingspunten biedt voor verder onderzoek.

Statiegeldregeling 

Sinds 1 april 2023 geldt in Nederland een statiegeldregeling op blikjes. Consumenten betalen bij aankoop van ieder blikje 15 cent extra. Dat krijgen zij terug zodra ze de blikjes inleveren in de supermarkt. Voordat deze regeling gold, belandden in Nederland jaarlijks 125 miljoen blikjes bij het afval.

Het AD ontdekte dat Heineken na 1 april doorging met het vullen van blikjes zonder statiegeldlogo. Daarop legde de ILT het bedrijf een last onder dwangsom op. Heineken zou volgens de inspectie 'onduidelijkheid voor de consument, potentieel chaos in de winkels en potentieel meer zwerfafval' veroorzaken.

Geen overgangsperiode

Volgens Heineken berust de situatie op een misverstand. Het bedrijf zou de nieuwe wet anders geïnterpreteerd hebben dan de inspectie. Heineken ging er vanuit dat er een overgangsperiode van drie maanden gold. Onderzoek van het AD wees echter uit dat Heineken voor 1 april herhaaldelijk is verteld dat de wet geen overgangsperiode kende.

Wet op de Economische Delicten

Heineken heeft zijn productiewijze inmiddels aangepast. Recycling Network Benelux zag in de gang van zaken aanleiding om aangifte te doen. De brouwerij zou bewust de Wet op de Economische Delicten hebben overtreden.

Heineken zegt in een reactie met vertrouwen uit te kijken naar de uitkomst van het onderzoek. ,,We zien het als een mogelijkheid om duidelijkheid te scheppen over de verwarring die is ontstaan."

Bron: AD


Het kabinet weet geen maat te houden

5 juli 2023

Stas. Maarten van Ooijen wil de amateursport de nek omdraaien door een glas bier met of zonder alcohol onbetaalbaar te maken.

Stas. schiet liever met hagel

Van Ooijen pakt niet het echte probleem aan door zich te richten op probleemdrinkers. Hij schiet liever met hagel waardoor de Nederlanders die wel verantwoord een glas bier drinken, de dupe worden. Hij draait liever de amateursport de nek om door een glas bier met of zonder alcohol onbetaalbaar te maken. 

Het kabinet is nog maar lastig te volgen. De ene bewindspersoon benadrukt hoe belangrijk sporten is terwijl een andere de derde helft onmogelijk wil maken. Veel sporters komen ook daarvoor juist naar hun vereniging. Nog ridiculer wordt het als de Van Ooijen alcoholvrij bier duurder wil maken terwijl dat juist een goed alternatief is mensen tijdens de derde helft geen alcohol te laten drinken.

Nederlanders houden best maat

Het kabinet schetst het beeld dat het overgrote deel van de Nederlanders geen maat weet te houden. Maar het tegendeel is het geval. Als we kijken naar het Preventieakkoord dan liggen we met drie van de vier thema's (geen alcohol tijdens zwangerschap, minder overmatig alcoholgebruik en minder zwaar alcoholgebruik) keurig op koers. Alleen aan 'geen alcohol onder de 18' moet nog gewerkt worden.

We hebben stas. Van Ooijen onlangs laten weten dat we ons daarover zorgen maken. Wij hebben een aantal voorstellen gedaan voor extra inspanningen bovenop alles dat we al doen. We wachten nog op een vervolg op deze voorstellen.

Geen mea culpa

Enig mea culpa van dit kabinet zou op z'n plaats zijn, i.p.v. drastische maatregelen voor te stellen om de Nederlanders die verantwoord van hun bier genieten dwars te zitten. Want wat hebben we aan een scheepslading wet- en regelgeving als het kabinet nalaat om te handhaven. Een elektronisch identiteitsbewijs om de leeftijd te controleren of handhaving door BOA's en NVWA, op alle fronten laat de overheid het afweten.


Hertog Jan in supermarkt nu groter dan Heineken

9 juni 2023

We gaven in 2022 in de supermarkt minder uit aan Heineken en meer aan Hertog Jan. Daarmee werd Hertog Jan het grootste biermerk in de supermarkt. "Consumenten letten meer op de prijs."

Meer Hertog Jan

Nederlandse bierdrinkers gaven in 2022 in supermarkten bijna 5 procent minder uit aan Heineken bieren. Dit bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau Circana en Distrifood. Maar we zetten bijna 12 procent meer Hertog Jan in onze winkelwagentjes.

De supermarktomzet van Hertog Jan steeg tot 305 miljoen euro terwijl die van Heineken tot 288 miljoen euro terugzakte. In 2021 was Heineken nog de grootste.

Prijs 

"Consumenten zijn meer op de prijs gaan letten. Daar spelen brouwerijen op in", zegt Rini Emonds van Circana. "AB InBev en Heineken hebben beide meerdere biermerken. 

Heineken zette in de supermarkt bewust meer in op de verkoop van Amstel. Dat was net iets goedkoper", aldus Emonds. De omzet van Amstel steeg vorig jaar dan ook met ruim 8 procent tot 150 miljoen euro. Daarmee was het vrijwel net zo groot als Grolsch.

Goedkoopste A-merk

"Hertog Jan is eigendom van AB InBev en in Nederland het goedkoopste A-merk", zo stelt Emonds. "Bud en Jupiler zijn iets duurder." Volgens Emonds heeft AB InBev vanwege het grotere prijsbewustzijn van consumenten, meer ingezet op Hertog Jan.

Hertog Jan heeft de hogere omzet overigens bereikt met de verkoop van 14 soorten bier. Onder het Heinekenmerk vallen drie biersoorten.

Bron: rtlnieuws.nl


Brouwerij De Leckere 'verzopen in de schulden'

9 juni 2023

Een verhuizing met vertraging, personeelskrapte en hogere grondstoffenprijzen hebben de Utrechtse bierbrouwer De Leckere de das omgedaan.

Verhuizing na verhuizing

De Leckere is in 1997 in Utrecht opgericht door een aantal hobbybrouwers. Al na vier jaar verhuisde de brouwerij naar De Meern omdat daar meer biologische bieren te kunnen brouwen. De vraag naar biertjes van De Leckere groeide door en in 2018 verhuisde de brouwer weer terug naar Utrecht, naar de Werkspoorfabriek.

Overigens is alleen brouwerij De Leckere failliet, het café met dezelfde naam niet. De brouwer behaalde volgens curator Aniek Gielen van Splendor Advocaten, in 2022 een omzet van bijna 6 miljoen euro. De laatste verhuizing legde waarschijnlijk de eerste steen voor het faillissement.

Horeca grootste afnemer

"Deze verhuizing viel duurder uit dan was voorzien", zo verklaarden de bestuurders tegen Gielen. Het had misschien nog goed kunnen komen maar de verhuizing, eind 2018, kwam op een ongelukkig moment. Vlak daarna sloot veel horeca namelijk vanwege de coronapandemie. En de horeca was nou juist goed voor het grootste deel van de omzet.

Uitgestelde belastingen

De Leckere ging met behoorlijk veel schuld de coronacrisis in. Tijdens corona daalde de omzet en aan het eind van de coronacrisis kwam de fiscus de uitgestelde belastingen innen. "Te hoge huur, teveel schuld, personeelskrapte en hogere grondstoffenprijzen gaven het laatste zetje", zo concludeerde Gielen.

Curator hoopt op een doorstart

De kans bestaat dat De Leckere kan doorstarten. "Daarvoor is veel animo uit de markt", aldus Gielen. Er hebben zich al 'tientallen' gegadigden gemeld. De curator geeft niet aan of gegadigden alleen het merk of ook de brouwerij willen overnemen. "Mijn doel is om om beide voort te laten te zetten."


Zeldzaam Vlaams abdijbier binnenkort in slijterijen

22 mei 2023

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren gaan binnenkort hun bier verkopen bij Nederlandse slijterijen.

'Zwart' en tegen hoge prijzen

De Sint-Sixtus abdij brouwt jaarlijks 7.500 hectoliter liter bier. Omdat hun bier nu voor hoge prijzen 'zwart' wordt verkocht, gaan de monniken het legaal in Nederland verkopen. Tot nu toe was Westvleteren uitsluitend verkrijgbaar bij de abdij zelf, voor bezoekers van de abdij en de bierbrouwerij. Maar sommige bezoekers maakten daar misbruik van. De flessen werden bij terugkomst in Nederland veel duurder doorverkocht.

Normale en eerlijke prijs

"Deze illegale verkoop staat haaks op de waarden van onze abdij", zo zeggen de monniken. De broeders willen namelijk dat zo veel mogelijk mensen tegen "een normale en eerlijke prijs" van hun trappistenbieren kunnen genieten. Daarom zullen de soorten Blond, 8 en 12 binnenkort legaal in de Nederlandse winkels verkocht worden.

Proef van minstens een jaar

"De jaarlijkse levering van zo'n 240.000 flessen aan een groot aantal Nederlandse slijterijen, zou de liefhebbers moeten voorzien van genoeg bier", zo meldt de West-Vlaamse abdij.

In eerste instantie gaat het om een proef van minstens een jaar. De eerste flessen moeten rond 18 juni verkrijgbaar zijn. De omzet van het bier wordt gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken, de salarissen van de mensen die in de abdij werken en het onderhoud van het klooster.

Bron: nu.nl


Omzet brouwerij AB InBev stijgt met miljarden

2 maart 2023

De inkomsten van AB InBev stegen in 2022 met ruim 11 procent tot ruim 54 miljard euro. De winst wereldwijd steeg tot bijna 20 miljard dollar.

Noord- en Zuid-Amerika

Het grootste aandeel daarvan komt voor rekening van de Noord-Amerikaanse markt, ruim 16 miljard dollar. De omzetstijging was echter het sterkst in Zuid-Amerika. Daar stegen de inkomsten met bijna 28 procent tot 11,6 miljard dollar.

Recordvolumes

De hoeveelheid verkochte dranken steeg met 2,3 procent naar recordvolumes. Op alle continenten waar het bedrijf actief is, verkocht de grootste brouwerij ter wereld meer. Naast bier verkoopt het bedrijf ook sterke dranken en seltzers.

Maar ook laag-alcoholische dranken op basis van bruiswater met een smaakje. "Toch lieten de bieren de sterkste groei zien", aldus AB InBev. Het bedrijf is in Nederland o.a. bekend van merken zoals Hertog Jan, Jupiler, Corona en Leffe.

7,2 procent winst

De winst wereldwijd, gecorrigeerd voor o.m. belastingen, steeg met 7,2 procent tot bijna 20 miljard dollar. Dat de winst achterbleef bij de omzetstijging, kwam o.a. door ongunstige wisselkoersen, prijsschommelingen voor grondstoffen en hogere verkoop- en distributiekosten.

Bron: BNR.nl


Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in één glas bier? 

27 februari 2023

Bier is de meest gedronken én oudste alcoholhoudende drank ter wereld. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in één glas bier?

Eén glas bier

Alcohol helpt niet mee als je naar een gezonde leefstijl streeft. Het kan zelfs zorgen voor een bierbuik. Toch wordt bier in overvloed getapt tijdens feestjes en op zomerse dagen. Daarom is het goed om te weten hoeveel calorieën je met één biertje eigenlijk binnen krijgt.

Meerdere biersoorten

Een glas of blikje bier van 330 ml bevat circa 145 kcal, zo meldt het Voedingscentrum. En een alcoholvrij biertje ongeveer 60 kcal. Alcoholvrij bier bevat echter wel meer koolhydraten en suiker. En mocht je meer genieten van een speciaalbiertje? Daarvoor geldt dat hoe donkerder het bier is, des te meer calorieën het drankje bevat.

Over het algemeen zijn de ingrediënten in bier nog niet zo slecht als je misschien zou denken. Want bier wordt gemaakt van granen. Voor de bereiding van bier is altijd een graansoort nodig. Je kunt hiervoor gerst, tarwe, rogge of spelt gebruiken.

Maar gerst wordt het meeste gebruikt. Deze soort bevat veel zetmeel en het heeft een intense smaak. Het lichaam zet zetmeel via gist echter om in alcohol. En dát levert geen gunstige stoffen op voor het lichaam. Het lichaam ziet alcohol namelijk als gif en zal dit eerst 'opruimen' voordat het de andere voedingsstoffen verteert.

Bron: Gezondnu.nl


Heineken breekt belofte en investeerde toch in Rusland

21 februari 2023

Heineken beloofde in 2022 niet langer in Rusland te investeren. Toch lanceerde het bedrijf vorig jaar 61 nieuwe producten op de Russische markt, schrijft Follow The Money.

Alles is mogelijk

Russische bombardementen legden Oekraïense steden in puin en grondtroepen bezetten grote delen van het land. Maar Heineken startte in Rusland, volgens Follow The Money, een grootschalig verkoopoffensief.

In 2022 lanceerde de Russische tak van Heineken volgens eigen berichtgeving 61 nieuwe producten. Het bedrijf verkocht daardoor 720.000 hectoliter bier en frisdrank extra. "Dit was mogelijk door fantastisch teamwork en het geloof dat alles mogelijk is."

Nieuwe mogelijkheden

"2022 was een turbulent jaar voor alle marktspelers maar het bood tegelijkertijd volop kansen. Het bracht nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en groei van onze business", staat te lezen in een terugblik op de website van Heineken Rusland. Trots kondigde het bedrijf aan in meerdere segmenten recordhoogten te hebben bereikt.

Werknemers blijven betalen

De brouwerij stopte in Rusland vorig jaar wel met de verkoop en productie van zijn belangrijkste merk Heineken. Maar het bedrijf verkoopt andere merken nog wel gewoon. "We blijven er operationeel zodat we onze werknemers kunnen blijven betalen. Anders loop je het risico te worden genationaliseerd." Dit stelde CEO Dolf van den Brink vorige week in de Financial Times. Hij hoopt de Russische tak, waarvoor 1.800 mensen werken, in de eerste helft van 2023 te kunnen verkopen.

Bron: gva.be


2,8 miljard winst, Heineken bier in 2023 weer duurder

15 februari 2023 

Heineken boekte in 2022 meer omzet, verkocht meer bier én rekende daarvoor ook nog eens hogere prijzen. Daardoor steeg de winst.

Op deze dag in 1864

Op deze dag in 1864 ontstond het bedrijf Heineken toen de 22-jarige Gerard Heineken brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam kocht. Drie jaar later verhuisde hij de brouwerij naar de Stadhouderskade. Het was het begin van een waar bierimperium.

Prijsverhogingen

De bierbrouwerij verkocht in 2022 wereldwijd om en nabij de 257 miljoen hectoliter bier. Dat is een stijging van iets minder dan 7 procent t.a.v. 2021. Per hectoliter behaalde Heineken echter meer omzet, o.a. door prijsverhogingen. Daarmee compenseerde het bedrijf de gestegen kosten voor emballage, lonen en ingrediënten zoals hop en graan.

Russische activiteiten

Heineken schreef 88 miljoen euro af op zijn Russische activiteiten. Die staan nog altijd in de etalage. Toen de directie van de brouwerij in maart 2022 aankondigde uit Rusland te zullen vertrekken, verwachtte het bedrijf 400 miljoen euro af te moeten schrijven op dit onderdeel.

Heineken bier in 2023 opnieuw duurder

De omzet kwam uit op ruim 34,6 miljard euro, de aangepaste nettowinst steeg met bijna 31 procent tot 2,8 miljard euro. Voor 2023 verwacht de bierbrouwer een kostenstijging tussen de 16 en 19 procent voor zaken als ingrediënten en energie. Heineken wil die gestegen kosten doorberekenen aan de klant. Het bier van Heineken wordt dus wederom duurder.

Bron: BNR.nl


Volvo FM Electric primeur voor brouwerij AB InBev

2 februari 2023

Volvo Trucks Nederland heeft onlangs een van de eerste 100% elektrische Volvo FM trekkers afgeleverd bij bierbrouwerij AB InBev.

Net zero

De truck pendelt dagelijks tussen de Dommelsche Bierbrouwerij en het distributiecentrum in Eersel. AB InBev wil in 2028 zijn vijf grootste Europese brouwerijen 'Net Zero' hebben. Het bedrijf heeft de ambitie om voor 2041 de gehele waardeketen 'Net Zero' te maken. 

Voorop in elektrisch transport

Steven Peleman, directeur van de Dommelsche Bierbrouwerij is er trots op de truck in gebruik te hebben. "Wij willen voorop lopen in elektrisch transport en deze truck, met een maximum gewicht van 50 ton, is daarin een belangrijke stap. De truck gaat 18 keer per dag heen en weer, een afstand van 22 kilometer."

30% van de kelderbiervloot

Met de komst van de Volvo FM Electric is ook de laadinfrastructuur op het brouwerijterrein uitgebreid. "Wij rijden nu al met drie elektrische vrachtwagens om de horeca te beleveren", vertelt Peleman. "We willen binnen afzienbare tijd 30% van de kelderbiervloot omzetten naar elektrische trucks."

Bron: ABInBev 


Denk pleit voor bierverbod in kantine sportclubs 

20 januari 2023

De Beweging Denk wil in Amsterdam bier verbannen bij sportverenigingen. De partij vindt alcoholgebruik bij sportclubs ongewenst en vraagt om een alcoholverbod.

Qatar als voorbeeld

Sheher Khan, fractievoorzitter van de Beweging Denk, liet zich inspireren door het WK in Qatar. Dat zou rustig zijn verlopen dankzij een alcoholverbod. Hij vindt een alcoholverbod bij sportclubs daarom een goed idee en vroeg PvdA-wethouder Sofyan Mbarki of de verkoop van alcohol in clubkantines kan worden verboden. Als "een norm voor de nieuwe generatie."

Stemmingmakerij

Amateurclubs zitten hier echter niet op te wachten. "Ik vind het een beetje een gezochte stelling van de Beweging Denk", zegt Brian Speelman, voorzitter van AFC Amsterdam. "Als iedereen aan het einde van de dag steeds dronken richting huis zou gaan, dan kon ik het me nog voorstellen. Maar dit is stemmingmakerij en eigenlijk is het voorstel grote onzin."

Totale flauwekul

Ook voorzitter Ronald Nijsen van voetbalclub WV-HEDW vindt het onzin. "Dan kunnen wij de tent net zo goed sluiten. Een voetbalclub zonder biertje na afloop is totale flauwekul! Nog even en we mogen na afloop in de kantine geen kroketten en alleen nog maar fruit verkopen. Neem van mij aan dat de lol er dan snel vanaf is", zo besluit Nijsen.

Bron: De Telegraaf


Nieuwe investeerder voor Gulpener Bierbrouwerij 

16 januari 2023

Koobra Invest investeert in de Gulpener Bierbrouwerij. De investeerder heeft een minderheidsbelang genomen in Timeco, de grootste aandeelhouder van de brouwerij.

Fossielvrij bier in 2030

"Gulpener haalt alle grondstoffen uit de eigen regio en is de duurzaamste brouwerij in Europa. Het bedrijf heeft bovendien de ambitie om in 2030 fossielvrij bier te produceren." Dit stelt Giel Braun, mede-eigenaar van Koobra Invest.

Gulpener gebruikt de kapitaalsinjectie om zelfstandig, lokaal en duurzaam te kunnen blijven opereren. Volgens het FD leed de brouwerij in 2020 en 2021 een verlies van bijna 900.000 euro.

Ook operationeel samenwerken 

Twee dochterondernemingen van Koobra, Haan Industrial Group en ProfCore,  gaan ook samenwerken met Gulpener. Zij gaan met onderhoudstechnici en procesoperators bij de brouwer aan de slag.

"Koobra neemt niet alleen een belang in onze holding. Het bedrijf gaat ons ook operationeel ondersteunen in de brouwerij. Dat helpt ons om onze lokale en duurzame koers te kunnen blijven varen. We zien uit naar een prettige en langdurige samenwerking" zo vertelde Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener Bierbrouwerij.


Biertje in de Johan Cruijff Arena is nu 50 cent duurder

15 januari 2023

Bier is in Johan Cruijff Arena nu 50 cent duurder. "Ze maken misbruik van hun positie. Dus al iedereen nou stopt met het kopen van bier in het stadion..."

Extreem duur 

Een biertje in de Johan Cruijff Arena is vanaf 14 januari, 50 cent duurder. Dit tot grote onvrede van veel Ajaxsupporters. Erik Rezelman fietste voor dit item door weer en wind op de fiets naar de Johan Cruijff Arena. "Dit is echt extreem duur", zo stelde Rezelman.

"Twee biertjes in het stadion zijn net zo duur als een kratje", vertelt de financieel journalist van RTL Z. Hij sluit zich aan bij veel Ajaxsupporters die de nieuwe prijzen belachelijk vinden. "Het is echt gewoon te gek, ze maken misbruik van hun positie. Je kunt ook niet onderhandelen. Als een broodje in de stad te duur is, dan kan je nog ergens anders heen."

Kan niet anders

De Johan Cruijff Arena laat weten dat alle inkoopkosten met 17% zijn gestegen. Daardoor ziet het stadion zich genoodzaakt om de prijzen te verhogen. "Ook is tijdige levering door groothandels niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Het is bovendien 'uitdagend' om genoeg personeel te vinden en zijn de uurtarieven van personeel gestegen."

Simpele oplossing

Een normaal biertje van 300 ml. kost nu 4,25 euro. Een groot biertje van 550 ml. kost 6,25 euro en extra grote plastic beker van 650 ml. maar liefst 7,25 euro. Rezelman heeft simpele oplossing tegen de verhoogde bierprijzen.

"Als iedereen nou stopt met het kopen van bier in het stadion, denken ze waarschijnlijk "oh er is helemaal geen vraag naar en dan moeten de prijzen maar omlaag". De nieuwe prijzen zijn ingegaan vanaf de thuiswedstrijd Ajax - FC Twente.

Bron: AT5.nl


Drankrijden neemt in Nederland fors toe

3 januari 2023

Meer en meer mensen denken "Ik word toch niet gepakt" en kruipen met drank op achter het stuur. De roep om weer grote fuiken in te zetten, neemt daarom toe. 

Pakkans klein tot zeer klein

Automobilisten lijken minder bang om betrapt te worden met drank op achter het stuur. Zo'n 80 procent van de bestuurders acht de pakkans klein tot zeer klein. Momenteel rijdt 2,6 procent van de automobilisten tijdens weekendnachten rond onder invloed van alcohol.

Ook uit politiecijfers blijkt dat het aantal bestuurders onder invloed toeneemt. In 2022 betrapte de politie t/m november bijna 40.000 mensen op rijden onder invloed. Daarmee zijn we terug op het niveau van 2012. 

Alcoholcontroles

Sinds 2016 zijn er steeds minder grootschalige alcoholcontroles. De politie zet liever in op kleinere controles om sneller van locatie te kunnen veranderen. Ook heeft het korps minder mensen beschikbaar.

Door sociale media is het verrassingseffect van een grote politiecontrole snel verdwenen.  Daardoor kan de politie drankrijders moeilijker betrappen. "Maar het heeft ook een groot voordeel wanneer mensen elkaar waarschuwen", stelt Patrick Rugebregt van het SWOV. "Het nieuws dat er een controle is, komt namelijk wel precies bij de juiste doelgroep terecht. Het draait om het signaal dát er gecontroleerd wordt," zegt hij.

Fuik geeft een hoop reuring

De mogelijkheid om gepakt te worden met drank op achter het stuur moet dan wel omhoog. "Dan moet de politie meer gaan controleren", vindt Rugebregt. "Met kleine, mobiele controles in combinatie met grote fuiken. Dat is het meest effectief", zegt hij.

Trimbos programma-manager Ninette van Hasselt. "Daar is inderdaad veel winst te behalen. Mensen moeten meer voelen dat ze het risico lopen gepakt te worden als ze onder invloed rijden. Zo'n fuik geeft reuring en zorgt ervoor dat mensen een andere inschatting maken."

Ook bij Veilig Verkeer Nederland zijn ze een groot voorstander van de fuik. "Wat ons betreft mogen die meteen terug", zegt een woordvoerder.

Verkeersdode niet op alcohol getest 

Ingrediënten van bier 

Alcoholslot werkt goed

"Ook het alcoholslot werkt goed", zo stelt het SWOV. Een alcoholslot is een ingebouwde startonderbreker in de auto. Een bestuurder moet er voor het starten in blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken. Het alcoholslot al sanctie, mag sinds 2016 om juridische redenen niet meer worden opgelegd.

Bron: NU.nl


Hou op, schei uit, een biertje voor 3,50 euro.

2 januari 2023

3,50 euro per vaasje

Heineken en Grolsch kondigden een maand geleden al de prijsstijging van bier aan. Vanaf januari betaalt de horeca 10,7 procent meer voor Heineken en bijna 7 procent voor Grolsch. Daardoor gaat een pilsje al snel 3 of zelfs 3,50 euro kosten. Het bier tijdens carnaval in Breda wordt 30 cent duurder dan in 2022.

"Iedere ondernemer maakt een eigen afweging wat hij of zij met de bierprijs doet. Maar de consument gaat zeker iets van deze prijsstijging merken", stelt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Bier in zijn zaak kost vanaf dit jaar 3,50 per vaasje.

Meer vragen en meer bieden

Zo'n prijs doet bierliefhebbers pijn. Ook Zoran Gavrilovic, barman bij 't Weeshuys in Zwolle. "Hou op, schei uit. Ik ben nu een stuk kritischer waar ik mijn biertje drink. Als ik een tweede biertje bestel, komt dat door de indruk die ik krijg van het eerste pilsje. Ik wil daar iets voor terug. Het moet gezellig zijn, met muziek, goed personeel, noem het maar op."

Dat laatste beaamt Willemsen. "Wie meer geld vraagt voor bier, moet ook meer bieden. Je moet kwaliteit blijven bieden en een toegevoegde waarde zijn. Die worden, zeker met deze prijzen, steeds belangrijker. Het moet als een avondje uit voelen."

Activiteiten in Rusland

Heineken schreef 88 miljoen euro af op zijn Russische activiteiten. Deze staan nog altijd in de etalage. Toen de directie van de brouwerij in maart 2022 aankondigde uit Rusland te zullen vertrekken, verwachtte het bedrijf 400 miljoen euro af te moeten schrijven op dit onderdeel.

Dat een pilsje straks bijna net zo duur is als een speciaalbiertje, vindt Gavrilovic gek. "Zeker omdat er aan pils qua innovatie niet veel veranderd is. Dan is het helemaal gek dat de prijs fors omhoog gaat. Ik moet nu met droge ogen 3,50 euro vragen aan een gast."

Brouwerijen geven aan dat zij een deel van de hogere energierekening en duurdere grondstoffen kosten zelf absorberen. Maar zij stellen ook dat ze er niet aan ontkomen een deel van de stijging door te berekenen.

Dat de bierprijs stijgt, begrijpt Willemsen nog wel enigszins. "Maar deze stijging is niet in verhouding. Het is gigantisch en ik heb niet de illusie dat die wordt teruggedraaid.'' KHN is nog in gesprek met brouwers waarom zij hun prijs 'zo extreem' verhogen.


Heineken biertje wordt nóg duurder

30 november 2022

Heineken komt m.i.v. 2023 wederom met een prijsstijging. Het bedrijf liet de horeca weten dat de prijzen van bier en cider volgend jaar gemiddeld 10,7 procent zullen stijgen.

Weer een prijsstijging

Heineken verhoogde de bierprijzen in 2022 al een aantal keren. Maar de biergigant gooit er volgend jaar toch weer een prijsstijging overheen. Het bedrijf heeft aan horecaondernemers laten weten dat de prijzen van bier en cider in 2023 gemiddeld 10,7 procent omhoog gaan.

Prijzen lopen fors op

Begin dit jaar verhoogde Heineken de prijzen al met 3,4 procent. Daar kwam in de zomer nog eens een prijsstijging van 5,8 procent overheen. "Wereldwijd zien we prijzen fors oplopen en dat geldt ook voor ons bedrijf. Of het nu gaat om transport, grondstoffen, zoals mout en hop of verpakkingsmaterialen. De prijzen rijzen de pan uit als het gaat om het brouwen, verpakken en vervoeren van onze bieren", zo staat in een brief aan ondernemers.

Deel kosten doorberekenen

De bierbrouwerij zegt dat niet alle kosten volledig zullen worden doorberekend. "Heineken absorbeert een deel van de kostenstijgingen. Maar tegelijkertijd kunnen wij niet alle kosten op onze schouders nemen. Wij ontkomen er dus niet aan om een deel van de stijgingen door te berekenen aan onze klanten."

Gigantische omzetsprong 

Of, en zo ja met hoeveel, Heineken de prijzen van zijn bier in de supermarkten en andere winkels gaat verhogen is niet bekend. Het bedrijf maakte dit jaar al wel een enorme omzetsprong. Halverwege het jaar was de omzet al 16,4 miljard euro. Dat was maar liefst een derde meer dan in 2021. De nettowinst was 1,3 miljard euro, een stijging van 22 procent.

Bron: BNR


Qatar verbiedt plotseling bier in en rond WK-stadions 

18 november 2022

Tijdens de wedstrijden op het WK voetbal in Qatar kunnen supporters geen alcohol kopen in het stadion en op de omlopen rond de tribunes.

Geen alcohol

Tijdens de wedstrijden op het WK voetbal in Qatar kunnen supporters geen alcohol kopen in het stadion en op de omlopen rond de tribunes. Dit zal de FIFA vandaag bekendmaken, zo melden The Times, The New York Times en persbureau Reuters.

Met het nieuwe bierbeleid verandert Qatar de afspraken flink, zo vlak voor het begin van het toernooi. De Britse media noemen deze draai van Doha 'een verbazingwekkende U-bocht'.

Sponsorcontract 

In de handleiding voor fans staat dat zij drie uur voor de wedstrijden en een uur na het laatste fluitsignaal in en bij de stadions, Budweiser-bier mogen kopen. Onduidelijk is nog of de regels ook voor de speciaal ingerichte fanzones gelden.

In Qatar gelden strenge regels voor het gebruik van alcohol. Openbaar alcoholgebruik is in Qatar streng verboden en alleen toegestaan voor buitenlandse bezoekers. De FIFA heeft echter een groot sponsorcontract met bierbrouwer Budweiser. Dat bedrijf betaalt de FIFA tientallen miljoenen voor zijn naam op de reclameborden en zodat in het stadion alleen dat bier mag worden geschonken.

Fanzones 

In de fanzones en hotels zou wel bier geschonken mogen worden. Dat is overigens een prijzig geintje. Een halve liter kost namelijk zo'n 13 tot 15 euro. De scherpere regels zouden niet gelden voor de skyboxen met FIFA-bobo's. Zij zouden tijdens de wedstrijden nog wel alcohol kunnen drinken. Maandag speelt Nederland om 17:00 uur tegen Senegal in het Al Thumamastadion in Doha.


Duitsers vrezen doodklap voor bierproductie

17 november 2022

Bierbrouwerijen vrezen voor het voortbestaan van de bierproductie vanwege een tekort aan CO2.

CO2-tekort

De wereld vergadert in Sharm al Sheikh over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar Duitse en ook Belgische bierbrouwerijen kampen juist met een CO2-tekort. Maar ook frisdrankfabrieken hebben CO2 nodig om producten mee te koelen en van bubbels te voorzien.

"De situatie is zorgwekkend. Veel bedrijven krijgen hun bestellingen helemaal niet of slechts gedeeltelijk geleverd", zo verklaarde een woordvoerder van de Duitse voedselindustrie al in september. En het probleem is alleen maar toegenomen, schrijft de Deutsche Welle. De brouwerijen hebben CO2 nodig omdat het zuurstof verdringt en bier langer houdbaar maakt.

Stijgende energieprijzen

Er is steeds vaker sprake van een CO2-tekort, zoals in de zomer van 2018. Toen ontstond een tekort als gevolg van een afname in de kunstmestproductie. En door de stijgende energieprijzen treedt dat probleem nu weer op. Volgens officiële cijfers is de prijs van industrieel CO2 zelfs met 70 procent gestegen.

Recycling lastig en kostbaar

Het lijkt logisch om CO2 af te vangen en in de brouwerijen te recyclen. Maar dat blijkt in de praktijk nogal lastig en erg kostbaar. "Er zit te veel CO2 in de atmosfeer maar te weinig om die af te vangen en te benutten. In de toekomst lukt dat misschien wel. Maar koolzuurgas in de buitenlucht is te vervuild om te kunnen gebruiken in de voedingsindustrie." Dit stelde Pieter-Willem Lemmens van het Europese Milieu-agentschap op 2 september jl. tegenover de VRT.

Bron: DW.com


Uitstel verhoging verbruiksbelasting goede zaak

11 november 2022

De Engelse overheid erkent de belangrijke rol van alcoholvrij bier en heeft dit bier om die reden vrijgesteld van deze taks. Hopelijk is Nederland bereid om dit voorbeeld te volgen.

Goede zaak

Uitstel van de verhoging van de verbruiksbelasting is een goede zaak. Al sinds de zomer keert Nederlandse Brouwers zich tegen de verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier. Voorzitter Fred Teeven gaf eerder al aan dat de overheid het beleid om alcoholvrij bier te promoten, door een verhoging frustreert.

"Op verzoek van de overheid werken we al jaren mee aan het terugdringen van problematisch alcoholgebruik door het promoten van alcoholvrij bier. En nu rijden ze ons in de wielen. De belasting op alcoholvrijbier is wrang", aldus Teeven.

Kijk naar Engeland

Door het uitstel is er nu meer tijd om tot belastingwetgeving te komen waarmee wel gezondheidsdoelen worden bereikt. Daarbij kunnen wij bijvoorbeeld kijken naar een frisdrankentaks zoals in het Verenigd Koninkrijk is ingevoerd.

De Engelse overheid erkent de belangrijke rol van alcoholvrij bier en heeft dit bier om die reden vrijgesteld van deze taks. Hopelijk is Nederland bereid om dit voorbeeld te volgen.

Aantrekkelijk alternatief

Uit het Nationaal Bieronderzoek 2022 blijkt dat 47% van de bierdrinkers, vindt dat alcoholvrij bier een aantrekkelijk alternatief moet zijn voor bier met alcohol. De invoering van een (suiker)taks krijgt zijn weerslag op het drinken van alcoholvrij bier.

Een kwart van de ondervraagden verwacht dan minder alcoholvrijbier te gaan drinken. En 36% van deze groep verwacht daarvoor in de plaats weer bier met alcohol te gaan drinken. Mensen gaan dus weer bier, frisdrank en andere alcoholische dranken drinken.

Gezondheid en veiligheid


Grolsch verplaatst banen van Enschede naar Tsjechië

Grolsch is voornemens om een aantal werkzaamheden en banen van Enschede naar Tsjechië te verhuizen omdat dit efficiënter en goedkoper is.

Efficiënter en goedkoper

Grolsch gaat komend jaar arbeidsplaatsen van Enschede naar Praag in Tsjechië verplaatsen. Moederbedrijf Asahi wil financiële en administratieve processen van haar Europese activiteiten efficiënter en goedkoper in Tsjechië laten plaatsvinden.


Kosten drukken door 26 miljoen liter bier te besparen 

2 november 2022

Het tappen van bier wordt steeds duurder. Sinds januari 2021 is de afzetprijs van bier met 11 procent gestegen o.m. door hogere energiekosten.

Hoge prijzen blijven 

De bierprijs zal voorlopig nog wel hoog blijven. De prijzen voor ingrediënten, verpakking en energie zijn gestegen en nog niet stabiel. Brouwerijen berekenen de kosten door maar het is niet duidelijk of de prijzen straks zullen mee dalen zodra de kosten dalen. De afzetprijs van bier stijgt al sinds 2000.

Problemen zoals de hoge energieprijzen en het personeelstekort zullen niet op de korte termijn opgelost zijn. De prijs voor een biertje zal dus niet snel dalen. Maar kroegen en sportclubs kunnen wel bierverspilling tegengaan en de kosten drukken, zo stelt ABN AMRO.

Ingrediënten 

De bewegelijkheid van de prijzen zien we terug in de prijs van gerst, een belangrijk ingrediënt van bier. De wereldmarktprijs hiervan daalde als gevolg van een graanexportdeal tussen Rusland en Oekraïne. Maar die steeg weer na de bombardementen op Odessa.

Maar ook de energieprijzen schommelen. De energieprijzen stegen tussen augustus 2019 en augustus 2022 met maar liefst 425 procent om daarna weer flink te dalen. De stijging was het gevolg van beperkingen van de gasexport vanuit Rusland.

Nu de gasvoorraden in Europa aangevuld zijn dalen de prijzen weer. Naar verwachting stijgen die in de komende winter weer zodra de vraag weer toeneemt om kantoren en huizen te verwarmen.

Verpakkingsmaterialen 

Verpakkingsmaterialen zijn tussen september 2019 en september 2022 met 29 procent gestegen. Glas met 19 procent. De prijs van aluminium voor bierblikjes is in 3 jaar met 40 procent gestegen. Die prijs is echter alweer gedaald.

Horecaondernemers en sportclubs berekenen een deel van de gestegen kosten door aan de klanten. Maar er zit een limiet aan wat de consument bereid is te betalen voor een biertje. Het is dus belangrijk om de kosten rond het tappen van bier zo laag mogelijk te houden.

Beperking van de extra kosten 

Zo'n 30 procent van het bier (circa 370 miljoen liter) in Nederland wordt aan de horeca verkocht. Hiervan wordt tussen de 15 en 37 miljoen liter verspild:

  • door het verkeerd tappen van bier;
  • doordat bier ongeschikt wordt omdat het te lang in de leidingen is blijven staan en;
  • doordat bier in geopende vaten is vergaan.

Het is belangrijk om tapverlies tegen te gaan. Zelfs een goed ingestelde tap kan nog 4 tot 10 procent tapverlies geven. Goed tappen voorkomt dus verlies.

Koeling

De koeling is, na de inkoop, de grootste kostenpost bij het tappen van bier. Het is zinvol om bijvoorbeeld deurrubbers en de afdichting van doorvoergaten van de koeling te controleren. Zorg ook dat de deur van de koeling goed sluit na het vullen. En checken even de isolatie om de tapleidingen.

Op de langere termijn is het verstandig om te investeren in nieuwe koelsystemen. Met name als het systeem al wat ouder is. De nieuwste koelsystemen kunnen tot 40 procent energie-efficiënter zijn vergeleken met oudere systemen.

De juiste tapinstallatie

Ook een goed advies over de juiste tapinstallatie voorkomt verlies. Laat checken of de capaciteit van de installatie optimaal is voor de getapte hoeveelheid bier. Te grote installaties zorgen voor een te hoog energieverbruik en voor grotere bierverspilling. Een volledige automatisering van de tap kan zorgen voor lagere verspilling en minder administratie.


Heineken meldt impact inflatie op bierverkoop

26 oktober 2022

Brouwerij Heineken publiceerde vandaag het resultaat over Q3 van 2022. Het bedrijf heeft duidelijk last van de impact van de hoge inflatie.

Hoge inflatie

Heineken verhoogde de verkoopprijzen al flink om de gestegen kosten voor grondstoffen, energie en transport te compenseren. Maar de brouwerij volgt ook nauwlettend de impact van de hoge inflatie op de verkoop van zijn producten. Het bedrijf ziet al de eerste tekenen van een zwakkere consumentenvraag.

Premium-bieren te duur geworden

Onlangs kwam de Deense brouwerij Royal Unibrew al met een winstwaarschuwing. Volgens het bedrijf kiezen consumenten vaker voor goedkopere merken omdat premium-bieren na de prijsstijgingen te duur zijn worden. Ook vanwege de hoge inflatie zoeken consumenten naar goedkopere alternatieven.

Bovendien besluiten zij om geld te besparen door minder vaak de horeca op te zoeken. Daardoor komt de verkoop in de horecasector onder druk te staan. Door het winstalarm kelderde de beurskoers van Royal Unibrew flink. Maar ook branchegenoten zoals Heineken, AB InBev en Carlsberg werden mee omlaag getrokken.

Groei in H1 2022

Heineken profiteerde eerder dit jaar van de heropening van de horeca na de coronapandemie. De omzet in H1 2022 groeide met ruim een derde tot 16,4 miljard euro. De nettowinst over deze periode bedroeg bijna 1,3 miljard euro. Dat was een toename van ruim 22 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Tegenvallende volumegroei

Heineken heeft dit jaar fikse prijsverhogingen doorgevoerd en kampt nu met een tegenvallende groei. Beurscommentator Hans de Geus gaat er vanuit dat het bier van Heineken nog duurder zal worden. De brouwerij geeft aan te blijven kijken hoe de hogere prijzen kunnen worden doorberekend in de bierprijs.


We drinken weer net zoveel bier als voor de corona

21 oktober 2022

"De bierverkopen zijn terug op het niveau van voor de corona", zo schreef NU.nl journalist Ertan Basekin.

We bezoeken weer massaal de horeca voor een glas pils, terwijl thuis minder gerstenat wordt gedronken. Dat bleek op 21 oktober uit cijfers van de Nederlandse Brouwers.

Vaker buiten de deur

In de eerste negen maanden van 2022 is de verkoop van bier, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met 13,4 procent toegenomen. Sinds de laatste lockdown vloeit het bier in de horeca rijkelijk. De verkopen stegen met ruim 110 procent terwijl het thuisverbruik juist met 6 procent daalde. Dat komt doordat wij weer vaker iets buiten de deur drinken.

Pils blijft populair

Pils is nog steeds het meest gedronken bier maar het aandeel loopt terug. Speciaalbier is onverminderd populair en we drinken ook steeds vaker alcoholvrij en alcoholarm bier. De consumptie van alcoholvrij bier is sinds 2020 met 7 procent gestegen en die van alcoholarm bier met 5 procent.

Kabinet wil belasting op alcoholvrij bier verhogen 

Het kabinet wil per 1 januari de verbruiksbelasting verhoging op alcoholvrije dranken waar suiker in zit. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank of alcoholvrij bier. Dranken waar suiker in zit moeten duurder worden om mensen vaker voor gezondere dranken te laten kiezen. Voorzitter Fred Teeven van Nederlandse Brouwers is daar geen voorstander van.

"Het kabinet probeert de verhoging van de verbruiksbelasting te verkopen als een gezondheidsmaatregel. Het tegendeel is het geval want mensen drinken weer bier, frisdrank en andere alcoholische dranken. Het is beter alcoholvrij bier preventief uit te zonderen van een verhoging", aldus Teeven.

Bron: NU.nl


Voetbalclubs in zwaar weer door hoge energieprijzen

18 oktober 2022

De KNVB pleit voor de opening van een noodfonds voor sportverenigingen die door de energiecrisis in de knel komen.

Vrees voor het voorbestaan

Sportclubs zien door de torenhoge energieprijzen hun financiële reserves verdampen. Zo'n 38 procent van de amateurvoetbalclubs vreest zelfs voor hun voorbestaan. Ruim een derde van deze groep geeft aan dat, als het zo doorgaat, de club binnen een jaar het loodje legt.

Dit is de belangrijkste uitkomst van een enquête die de KNVB in september onder alle voetbalclubs hield. De KNVB roept de overheid dan ook op om vaart te maken met de compensatieplannen.

Bijna de helft van de amateurverenigingen heeft een variabel energiecontract. Daardoor hebben zij nu veel last van de stijgende energieprijzen. En een kwart van de clubs ziet met angst en beven hun vaste contract binnen 6 maanden aflopen. 

Compensatie is broodnodig

Op aandringen van de politiek, NOC*NSF en meerdere sportbonden, beraadt de overheid zich op maatregelen. De KNVB is blij dat partijen inzien dat maatregelen hard nodig zijn. Maar de nood is hoog en meer duidelijkheid wordt pas in november verwacht.

Naast zorgvuldigheid is dan ook haast geboden om het omvallen van clubs te voorkomen. De KNVB pleit daarom voor het snel bieden van compensatiemaatregelen en opening van een noodfonds voor clubs die ernstig in de knel komen.

Kostenbesparing

Clubs doen er alles aan om de kosten te drukken. Zo'n 80% van de verenigingen is bezig met alternatieven om te kunnen besparen op de energiekosten. De helft van de clubs verlaagt de temperaturen van de accommodatie en/of de douches. En 28 procent verhoogt noodgedwongen de contributie. De KNVB maakt zich zorgen over dit laatste. Want 1 op de 11 kinderen groeit nu al op in armoede. Hun ouders kunnen soms lastig de contributie betalen.

Verduurzaming

De KNVB stimuleert de verduurzaming van verenigingen. Hierin hebben al zo'n 1.200 clubs geïnvesteerd. De voetbalbond zal eind 2022 de resultaten van de enquête op het vlak van verduurzaming publiceren.

Bron: KNVB


Gezamenlijke inkoop: hoe te beginnen?

17 oktober 2022

Welke voor- en nadelen heeft gezamenlijk inkopen voor sportverenigingen. En hoe kunnen clubs hiermee beginnen?

Vitale sportaanbieders 

Om de maatschappelijke voordelen van sport te benutten, is het van belang dat clubs vitaal zijn. Het realiseren van 'vitale sportaanbieders' is niet voor niets een pijler in het Nationaal Sportakkoord. Gezamenlijk inkopen is in het Haags sportakkoord vermeld als kans om de financiële situatie van clubs te verbeteren.

Verkenning en samenwerking

Het Mulier Instituut interviewde 16 sportbestuurders. De helft van hen bleek ervaring te hebben met gezamenlijk inkopen. Het ging daarbij voornamelijk om een verkenning van en samenwerking op 'kleinere kostenposten'. Posten zoals het inkopen van energie, afvaldiensten en materialen voor verduurzaming, bouwen en onderhoud. Deze roepen intern weinig sentiment op onder de leden.

23 februari 2023

"Energie is voor verenigingen een grote kostenpost. Als je die gezamenlijk inkoopt kun je korting bedingen. Energie ligt binnen een club emotioneel niet zo gevoelig. Het maakt niet zoveel uit bij welke leverancier de energie vandaan komt. Het collectief inkopen van bier kan ook heel goed maar ligt bij sommigen emotioneel iets gevoeliger."

Hulp van een inkoopmakelaar

Buitensportclubs die samen willen inkopen, zijn door een gebrek aan tijd, ervaring en kennis terughoudend. Een inkoopmakelaar zou een sterke functie kunnen hebben om gezamenlijk inkopen aan te jagen. "Samen inkopen werkt niet als er geen aanjager komt. Daarin kan de gemeente een actieve rol spelen. Ik heb er geen tijd voor. En ik vraag me af of je binnen clubs de juiste mensen kunt vinden die verstand hebben van gezamenlijk inkopen."

Expertise van de gemeente

Inkopen is een vak. Bij gemeenten lopen vaak mensen rond die dat kunnen. Die weten vaak sneller waar kansen en mogelijkheden liggen. Dat kan clubs enorm helpen om een eerste stap te zetten.

De gemeente Den Haag start een pilot o.b.v. de adviezen van het Mulier Instituut. Maar ook andere gemeenten kunnen de inkoopbehoeften van 'hun' clubs in kaart brengen. Zo krijgen zij helder of er een voedingsbodem is om te starten met gezamenlijk inkopen.


Clubbier pakt een nieuw initiatief op! ClubKoffie.nl

29 september 2022

Al ruim 2 jaar is Clubbier succesvol met de uitrol van een inkoopcollectief. Vele tientallen clubs hebben het voordeel daarvan al ontdekt.

Wij kregen van onze klanten vaak de vraag "Doen jullie ook koffie?" Toen niet, maar nu wel! Clubbier gaat sportverenigingen ook helpen met de inkoop van bonenkoffie. Want fresh-brew koffie is veel minder lekker en doorloopkoffie is niet meer van deze tijd.

ClubKoffie pakt de zaken anders aan. U hoeft namelijk niets (u leest het goed) te betalen voor de plaatsing van een volautomatische bonenmachine. Geen investeringen, geen leasecontract en het bespaarde geld kan de club mooie aan andere zaken besteden.

Niks is gratis uiteraard maar bij ClubKoffie betaalt u maandelijks achteraf uitsluitend de door de club afgerekende kopjes koffie. En tegen een vaste prijs per kop. Alleen de suiker, lepeltjes en bekers zijn voor rekening van de club.

Wij trekken voor ClubKoffie op met het 125 jaar oude familiebedrijf Hesselink Koffie in Winterswijk. Dit bedrijf levert al vier generaties lang topkoffie volgens een lange familietraditie! 

Heeft u interesse in zo'n gratis geplaatste, professionele volautomatische bonenmachine? En wilt u pas betalen voor de kopjes als u de omzet al binnen heeft? En bovendien voor een messcherpe prijs per kopje? Neem dan even contact met ons op. We informeren u graag verder over de mogelijkheden.


Kleine brouwer krijgt lastig een voet tussen de deur

26 september 2022

Clubbier - eigenaar Tom van Erven Dorens: "De biermarkt is een ondoorzichtige markt waar een paar partijen de dienst uitmaken". 

Grondstoffen

"Het is lastig om als kleinere brouwer een voet tussen de deur te krijgen. Grote brouwers hebben namelijk diepe zakken. Die kunnen kopen wat ze willen. Dat maakt het een lastig om als kleine brouwerij een plekje te verwerven", stelt Van Erven Dorens.

"Veel leveranciers van grondstoffen verhogen hun prijzen de laatste tijd fors. Dat is onbegrijpelijk. "Grondstofprijzen stijgen wel iets. Maar uiteindelijk is de kostprijs van bier heel laag. Het grootste deel van de brutoprijs die leveranciers van grondstoffen rekenen is marge", aldus Van Erven Dorens.

Kosten 

De extra kosten belasten brouwerijen door aan supermarkten en de horeca. En onderaan de streep komt dat ook bij de consument terecht. Volgens Stef Driessen, econoom bij ABN AMRO, maken die duurdere grondstoffen slechts 15 procent van de totale kostprijs uit. Een bierbrouwer is ongeveer evenveel kwijt aan vervoer en installaties.

"Verpakkingen maken daar, met 28 procent, een veel groter onderdeel van uit. En de belastingen en accijns nemen, met 25 procent, ook een behoorlijke hap", zegt Driessen. "Dan blijft er nog zo'n 17 procent kosten over voor distributie en marketing." 

13 procent winstmarge 

"Tel de percentages bij elkaar op en dan kom je uit op de kostprijs. En daarbovenop gooit een brouwer 'gemiddeld' 13 procent winstmarge. Per verkocht biertje houdt een brouwerij dus minder aan zijn product over dan de overheid. Zijn winstmarge is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen", zo rekent Driessen voor.

Marketing 

"Er zit ook een flinke variatie in de prijsverhogingen", illustreert Van Erven Dorens. "Bij de een is het 15 procent, bij de ander maar 3,5 procent. Je vraagt je dan af of de grondstof bij de een meer is gestegen dan bij de ander," zegt Van Erven Dorens sarcastisch.

Maar ook de marketing maakt bier zo duur. "Heineken sponsort Grand Prix' en talloze voetbalclubs. Daar gaat een pak geld in zitten. Er is wel een prijsstijging van grondstoffen maar de doorberekening is niet in lijn met de inflatie", zo besluit Van Erven Dorens.

Bron: wnl.tv


Bij vv Oeken kost het bier al tien jaar hetzelfde

26 september 2022

Ook bij sportclubs zijn de torenhoge prijzen merkbaar. Behalve bij vv Oeken in Brummen. Daar betaal je al dik tien jaar hetzelfde voor een flesje bier.

Tijd voor bier
De regen spettert op de overkapping naast de kantine van vv Oeken. Een groepje diehards kijkt naar de prestaties van 'het tweede'. De rust nadert, de koffie is op dus tijd voor bier. Eigenlijk mag het nu nog niet, maar voorzitter Emile Jager biedt zijn leden een biertje aan.

Dat laten Daan Egbers en Julian van Hummel zich geen twee keer zeggen. Ze lopen naar binnen waar de flesjes Grolsch al klaar staan. Bij 'hun' Oeken is iets bijzonders aan de hand. Met 1,50 euro is de bierprijs al jaren hetzelfde. "Dik tien jaar zelfs", beweert voorzitter Jager.

Inflatie en energielasten
Sportverenigingen moeten de prijzen in de kantine verhogen vanwege de torenhoge inflatie en de energielasten. Bier, frisdrank en snacks worden dus duurder en de prijsstijging wordt doorberekend aan de leden en bezoekers. Ook in de kantine van vv Oeken, behalve dus voor het bier.

Hoe kan het dat een biertje bij vv Oeken maar 1,50 kost? "Het is niet ons doel om de laagste prijs te hebben", zegt Jager. Maar we zijn een kantine en geen kroeg. Wij willen de prijzen dus niet te hoog laten oplopen. Wij kunnen het nog altijd doen zonder een verhoging.''

Kleinere marge
"De marge was tien jaar geleden natuurlijk een stuk groter. Maar de laatste twee jaar zijn de prijzen gigantisch gestegen. Ook wij kijken natuurlijk wel of het nog uit kan. Eigenlijk moet vooral de prijs van de frisdranken omhoog want die is ook 1,50 euro. Maar vv Oeken wil het bier niet goedkoper maken dan de frisdrank.

Vv Oeken besloot 12 jaar geleden een eigen clubhuis te bouwen. Mét koelkasten vol bier. De prijs werd vastgesteld op 1,50. "Dat kost een biertje bij ons in 2022 dus nog steeds." Het goedkope bier gaat volgens Jager niet ongemerkt voorbij. "Bezoekers hebben het daar wel over. Zo van "We gaan voortaan bij vv Oeken spelen want een biertje is daar goedkoop."

Met de trein
"Uitploegen blijven hier graag hangen", vertelde Jager. "De spelers van Uni VV uit Nijmegen kwamen zelfs met de trein om hier een goede derde helft te hebben. Moet je weten dat het vanaf station Brummen een goede twintig minuten lopen is naar ons sportpark."

"Het is niet zo dat de alcoholisten uit het dorp deze kant op komt", zegt Jager. "De kantine gaat in het weekend, op enkele 'derde helftfeestjes' na, gewoon rond zeven uur dicht. We verkopen dan tussen de 300 en 400 biertjes op een dag. Alleen tijdens de derby tegen sc Brummen, gaat dat al gauw richting de 1.000 biertjes.''

Tosti's
Daan en Julian nemen nog een slok. "Wij blijven hier niet voor het goedkope bier hangen. Maar het zegt wel iets over de club'', zegt Julian. En als het bestuur toch 2 euro zou willen gaan vragen, dan gooien ze de prijs van de tosti's maar omhoog", zo besluit Daan.

Bron: De Stentor


Brand Brouwerij in Wijlre gaat dicht

26 september 2022

Een van de oudste brouwerijen van Nederland, Brand Brouwerij in het Limburgse Wijlre, gaat over anderhalf jaar dicht, zo maakte Heineken vandaag bekend.

Brand wordt microbrouwerij
Het brouwen van Brand pilsener verdwijnt dus uit het Limburgse heuvelland. De productie verhuist naar de brouwerijen van Heineken in Den Bosch en Zoeterwoude. De Brand Brouwerij heeft nu nog 48 medewerkers. De brouwerij moet plaats maken voor een microbrouwerij die met slechts 4 medewerkers speciaalbier zal gaan brouwen.

C02-neutraal
Maarten Koudenburg, Managing Director Heineken Netherlands Supply, stelt dat het nodig is dat de brouwerij als duurzame microbrouwerij verder gaat om de positie in de toekomst te kunnen waarborgen. "De nieuwe brouwerij moet C02-neutraal worden en dat is in de huidige opzet in Wijlre niet te realiseren."

Trieste dag
"Dit is een trieste dag voor de werknemers die hun baan gaan kwijtraken", reageert Sanne Koevoets van CNV Vakmensen. "En voor Wijlre is het jammer dat een eind komt aan een lange geschiedenis van bierbrouwen. De brouwerij verandert straks waarschijnlijk in een pub waar maar een handjevol mensen zullen werken."

De brouwafdeling sluit in februari 2024. Werknemers die tot aan de sluitingsdatum van hun afdeling bij de brouwerij blijven werken, krijgen een beloning van 15.000 euro. Ook in andere opzichten kunnen zij rekenen op een ruimhartig vangnet, zo stelde Koevoets.

Bron: Telegraaf


Heineken gaat na topjaar bier duurder maken

16 februari 2022

Bierbrouwerij Heineken boekte in 2021 circa 3,3 miljard euro winst. Dat is deze eeuw de hoogste winst tot nu toe.

Bierprijsstijging van 15 procent 

In 2020 leed het bedrijf nog ruim 100 miljoen euro verlies. De bierverkoop zakte in dat jaar wereldwijd in. Cafés en restaurants sloten toen vanwege de coronacrisis. Heineken heeft een bierprijsstijging van zo'n 15 procent aangekondigd. Het bedrijf zegt meer kwijt te zijn aan grondstoffen en transport en gaat die kosten in de bierprijs doorberekenen. Hoeveel duurder bier in de supermarkt en van de tap wordt, is nog niet duidelijk.

Minder last van de coronacrisis 

Tijdens de coronacrisis voerde Heineken een reorganisatie door en schrapte 8.000 banen. In 2021 had het bedrijf veel minder last van de coronacrisis en wist het de winstgevendheid te vergroten. De bierverkoop kwam in dat jaar bijna uit op het peil van 2019. In Noord- en Zuid-Amerika werd zelfs meer bier verkocht.

Sneller herstel

Het herstel na de coronacrisis gaat sneller dan Heineken had verwacht. Een jaar geleden dacht topman Dolf van den Brink dat herstel van de inkomsten nog wel even kon duren.
"Er komt een na-ijleffect in de horecabranche. Tien tot vijftien procent van de zaken kan failliet gaan", zo voorspelde hij. Maar die faillissementsgolf is uitgebleven.

Heineken voorziet voor dit jaar een minder snelle groei van de bierverkoop vanwege de hogere bierprijzen. Ook verwacht het bedrijf dat het in Europa nog wel even duurt voordat de bierverkoop weer op het peil is van voor de coronacrisis.

Bron: NOS


Substantiële daling kantine-inkomsten sportclubs

11 februari 2022

De kantine-omzet van sportclubs in het sportseizoen 2020/2021 was gemiddeld 61% lager dan in het sportseizoen 2019/2020.

Groot belang kantine-omzet

Van de drie belangrijkste inkomstenbronnen voor sportverenigingen, komt de kantine-omzet na de contributie-opbrengst op de 2e plaats. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Gemiddeld genomen bestond 23% van de baten uit horeca-inkomsten.

Uit de jaarstukken die SWS jaarlijks van de circa 1.400 sportorganisaties ontvangt, blijkt eveneens het belang van de kantine-omzet als bron van inkomsten voor verenigingen.

Daling van 23,5 naar 9,5 procent

Voor de onderzochte verenigingen geldt dat in 2019/2020 zo'n 23,5% van de baten uit de horeca kwam. Deze uitkomst sluit aan op de uitkomst van het CBS. Voor 2020/2021 is sprake van een substantiële daling van dit percentage. Van de totale baten bleek 9,5% afkomstig uit de horeca-activiteiten, een daling van maar liefst 14% (!).

Groot verschillen

Uit de jaarcijfers blijken grote verschillen in horeca-inkomsten. In 2020/2021 bedroeg de gemiddelde kantine-opbrengst van clubs 19.480 euro. Dat is aanmerkelijk minder dan de 49.481 euro gemiddeld in 2019/2020.

Nu 2019 (2019/2020) een betere afspiegeling lijkt van een 'regulier' boekjaar is, om de verschillen per sporttype te duiden, dit boekjaar als uitgangspunt genomen voor onderstaand overzicht. 




Afname van 61%

De gemiddelde opbrengst lag met 96.214 euro het hoogst bij de golfverenigingen en het laagst bij de overige sporten, namelijk 17.490 euro. Kijkend naar het totaal aan kantine inkomsten in 2020/2021 van de verenigingen uit het SWS-onderzoek, dan is de opbrengst ten opzichte van het voorgaande boekjaar met 61% afgenomen.

Bron: SWS


Meldpunt problemen door stijging energielasten

8 februari 2022

In het najaar van 2021 stegen de energieprijzen tot recordhoogten. Dat was ook voor de sportclubs goed voelbaar.

Geen compensatie

Het toenmalige kabinet zegde vanwege de snelle stijging, compensatie voor huishoudens toe. Maar geen woord over compensatie van sportclubs die eveneens de stijging voor hun kiezen krijgen. NOC*NSF verzamelt daarom meldingen van clubbestuurders die via hun bond aangeven in de problemen te komen door sterk gestegen energielasten.

Het doel van deze actie is om inzicht te krijgen in de omvang en mate waarin sportclubs last hebben van deze stijging. Via regionale media sijpelen inmiddels de eerste berichten hierover door. Indien er sprake is van substantiële lastenstijgingen bij een brede groep sportclubs, dreigt de sport te duur te worden voor delen van de samenleving.

Bundeling van meldingen 

Al in november 2021 vroeg NOC*NSF namens de sportbonden om aandacht voor de verwachte tariefstijgingen voor sportclubs. NOC*NSF bundelt nu de meldingen over de sterk gestegen energielasten door clubs bij de sportbonden. De sportkoepel zal deze bundeling onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer fracties.

Sportbestuurders wordt geadviseerd om negatieve ervaringen met de gestegen energielasten te melden bij de sportbond. Sportclubs die versneld willen verduurzamen kunnen terecht op sportnlgroen.nl.

Bron: NOC*NSF


Xerxes DZB over op Hertog Jan

5 februari 2022

Hieronder een 'statiefoto' met daarop in het midden Alex van Baarle, penningmeester van Xerxes DZB, verenigingsmanager Miranda Monster en de directie van Clubbier. De foto is genomen n.a.v. de officiële overstap van de voetbalclub op Hertog Jan bier.

Hoe ga je als bestuur om met de hoge energieprijzen?

18 januari 2022

Sinds het najaar van 2021 zijn de energieprijzen sterk toegenomen. Energie kost soms zelfs 6 maal zoveel als begin 2021.

Sterke prijsdaling nog niet in zicht

De vraag naar stroom en gas in Europa stijgt en de productie blijft achter. Energie zal daardoor voorlopig niet veel goedkoper worden. Zelfs met een variabel tarief is de kans op een prijsverlaging heel klein. Het kabinet besloot om als compensatie de energiebelasting op stroom te verlagen.

Collectieven zijn vaak veel voordeliger

Aansluiten bij een collectief is doorgaans veel voordeliger dan als club individueel inkopen. Zoals Clubbier voor sportclubs het grootste Nederlandse bierinkoopcollectief is, is het bedrijf Sportstroom in Drachten dat voor de inkoop van energie. Het kan nooit kwaad om eens te informeren naar de mogelijkheden.

Grip op het energieverbruik

Maar voor sportclubs is die compensatie onvoldoende. En als je in 2022 een nieuw contract moet afsluiten, dan gaat de club fors meer betalen, ongeacht wie de energieleverancier is. Wat kun je daaraan doen? Grip op het energieverbruik binnen de vereniging is altijd al nodig. Hieronder staan vijf tips die wellicht kunnen helpen.

  • Check of de verwarmingsketel op de juiste momenten warmte produceert;
  • Check of de ventilatie in het clubhuis op de juiste momenten aan of uit staat;
  • Vraag de huisinstallateur of de ruimtes per stuk verwarmd kunnen worden;
  • Vervang veldverlichting door energiezuinige LED die beter licht geeft;
  • Sluit je als vereniging aan bij het energiecollectief.

Bron: KNHB.nl


De meest recente coronamaatregelen voor sportclubs

15 januari 2022

Binnen- en buitensportlocaties mogen weer open en onderling zijn wedstrijden en trainingen op de eigen club weer toegestaan.

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten maar daarvoor gelden de volgende regels:

  • Er zijn uitzonderingen maar in principe is op binnensportlocaties een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder;
  • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen zoals in de kleedkamers of toiletten;
  • Alleen onderlinge wedstrijden en trainingen met teams van de eigen club zijn toegestaan. Topsporters en topsportcompetities zijn uitgezonderd;
  • Bij binnen en buiten sporten mag geen publiek aanwezig zijn;
  • Sportkantines zijn alleen open voor afhalen en kleedkamers, toiletten en douches zijn open;
  • Sporten in groepsverband is toegestaan en 1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is;
  • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.

Coronatoegangsbewijzen

Een coronatoegangsbewijs is wel verplicht voor sporters van 18 jaar en ouder:

  • op binnensportlocaties zoals zwembaden en sportscholen en -zalen. Dit geldt ook bij lessen, trainingen, recreatief sporten en wedstrijden;
  • die gebruikmaken van binnenfaciliteiten zoals kleedkamers en toiletten.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

  • vrijwilligers die beroeps- of bedrijfsmatig op een sportlocatie werken. Dit betekent dat betaalde en onbetaalde vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien zodra zij een functie in een binnensportlocatie vervullen. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij deze locatie verlaten;
  • professionele sporters zoals voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in andere topcompetities;
  • Kinderen tot 18 jaar hebben geen coronatoegangsbewijs nodig. Ouders mogen hun kinderen rond de zwemles helpen met omkleden. Zij moeten dan wel een coronatoegangsbewijs laten zien. 
  • Van de afhaalfunctie in sportkantines kan gebruik worden gemaakt zonder vertoon van een coronatoegangsbewijs.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

  • binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten;
  • binnenfaciliteiten op buitensportlocaties zoals kleedkamers en de sportkantine;
  • Ouders en begeleiders mogen niet als publiek aanwezig zijn;

Publiek bij binnen- en buitensport

  • Professionele en amateur wedstrijden binnen en buiten, worden zonder publiek gespeeld. Dat geldt ook voor trainingen en andere activiteiten;
  • Sportlocaties zijn uitsluitend toegankelijk voor vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig op deze locatie werken.

Wat zijn sportlocaties?

Sportlocaties zijn plekken die bedoeld zijn om te sporten, zoals een sportpark met voetbalvelden, een klimhal of een atletiek- of golfbaan. Dus niet een een park of openbare weg. Uitzondering hierop is een roei- of zeilboot. In dat geval is de boot een sportlocatie.

Bron: Rijksoverheid.nl


AB InBev verhoogt bierprijs voor 2022 met 5 procent

2 november 2021

Vooral de ondernemers die Jupiler of Dommelsch tappen gaan de prijsverhoging merken.

In navolging van Heineken heeft ook AB InBev aangekondigd de prijzen voor zijn bier in 2022 te verhogen.  


Slechte zomer en nachtsluiting nekken bierverkoop

21 oktober 2021

Het was een slecht derde kwartaal voor de bierverkoop in ons land. In het derde kwartaal werd 10 procent minder bier verkocht dan in dezelfde periode in 2019.

Bijna 6 procent lager

Vooral juli en augustus waren voor bierbrouwers slechte maanden, ondanks de versoepelingen voor de horeca. In september ging het iets beter maar de bierverkoop kwam in het derde kwartaal nog bijna 6 procent lager uit dan een jaar eerder.

Biertje 5 procent duurder

De biersector maakt zich ook zorgen over de toekomst. Een biertje dreigt namelijk 5 procent duurder te worden vanwege een wijziging van het accijnssysteem. "Voor sommige bieren zal dat nog veel meer zijn." Volgens de sector zet de overheid in op een te hoog nieuw accijnstarief.

Alcoholpercentage i.p.v. suikergehalte

"De accijns zou voortaan aan de hand van het alcoholpercentage i.p.v. het suikergehalte wordt berekend. Dit nieuwe systeem zou neutraal uitvallen maar dat is niet zo", zeggen de brouwers. Behalve dit al ingediende wetsvoorstel is de sector ook beducht voor verhogingen van belastingen die nog in het vat kunnen zitten.

Een lobby van de ambachtelijke brouwers tegen het afschaffen van een lager tarief voor hun bier lijkt succesvol. Daaruit put de brancheorganisatie de hoop dat de overheid het verhoogde tarief voor al het andere bier ook nog kan aanpassen.

Bron: Nu.nl


Hertog Jan heeft nu een echt goede 0.0

2 augustus 2021

Hertog Jan brengt, mede na kritiek van de consument, een verbeterd 0.0 biertje op de markt. Het is volgens de brouwer bijna niet te onderscheiden is van originele pilsener.

Groeiende populariteit

De populariteit van alcoholvrije bieren groeit. In 2020 steeg de verkoop ervan met maar liefst 8,5 procent. Hertog Jan bracht in het najaar van 2019 zijn eerste alcoholvrije pilsener op de markt. Maar sommige experts en consumenten vonden het te zoet en te ver af staan van de smaak van de echte Hertog Jan pilsener.

Steeds betere 0.0 bieren

Dat heeft de brouwer zich aangetrokken want die wil voor ieder biermoment lekker bier aanbieden, ook als je geen alcohol drinkt. "Dat is absoluut geen marketingblunder", zegt marketingmanager Adriaan Bos. "Vele brouwers verbeteren hun receptuur. De 0.0 categorie ontwikkelt zich snel en dat betekent dat je steeds betere 0.0 bieren kunt brouwen." 

Nog beter bier 

"Natuurlijk is het niet leuk als als sommige experts en consumenten je bier niet lekker vinden. Maar het is ook een stimulans om met een nog beter bier te komen. Men ziet onze 0.0 vooral als een alcoholvrije pilsener. Daarom hebben we het recept aangepast om het zo dicht mogelijk bij onze originele Pilsener te krijgen."

Veel geleerd

Meesterbrouwer Gerard van der Broek: "Het is niet leuk om toe te geven maar onze 0.0 kon gewoon beter. We hebben de afgelopen jaren echter veel geleerd en nu ligt onze 0.0 veel dichter bij onze originele pilsener. Hertog Jan 0.0 heeft nu de herkenbare smaak van Hertog Jan Pilsener. Maar dan zonder alcohol.

Bron: Marketingtribune


De Nederlandse biermarkt herstelt maar langzaam

16 juli 2021

In Nederland werd in het eerste halfjaar van 2021 bijna 5,5 miljoen hectoliter bier verkocht. Dat is een half miljoen HL minder vergeleken met de eerste helft van 2019.

Broos herstel

De horecaverkoop daalde t.o.v. 2019 met 63%. "We zien een licht maar broos herstel van de biermarkt. De Staat draaide de eerste versoepelingen terug en we verwachten dat terug te zien in de bierverkoop. We zijn ook allerminst gerust over de tweede helft 2021", zegt Lucie Wigboldus, directeur van Nederlandse Brouwers.

De gedaalde verkopen aan de horeca worden maar ten dele gecompenseerd door de toegenomen thuisconsumptie. "Mensen zoeken nu de gezelligheid en gastvrijheid van de horeca en sportverenigingen weer op. Daardoor zien we de bierverkoop weer toenemen", stelt Wigboldus.

Inhaalvraag

De cijfers van de horeca zijn allerminst rooskleurig, zowel t.o.v. 2019 als t.o.v. 2020 toen de horeca nog tot en met half maart open was. De bierverkoop aan de horeca liet in juni een plus zien vanwege de inhaalvraag doordat de biertanks leeg waren en de horeca geen voorraad had.

We houden ons hart vast

"Maar we houden ons hart vast. We hopen dat het aantal besmettingen onder controle blijft en de verscherpte maatregelen weer teruggedraaid kunnen worden. Mochten nieuwe maatregelen toch onvermijdelijk zijn, dan hopen we dat de horeca zoveel mogelijk wordt ontzien. Deze sector is onevenredig zwaar getroffen en verdient alle steun om te kunnen herstellen", aldus Wigboldus.

Bron: Foodclicks


FC Utrecht tapt de komende vijf jaar Bud

13 juli 2021

Stadion Galgenwaard heeft vanaf vandaag Bud op de tap. Daarmee is de bier de opvolger van Amstel dat FC Utrecht ruim 27 jaar tapte.

Ajax ging FC Utrecht al voor

Bud is een Amerikaans bier van AB InBev, de grootste brouwerijketen van de wereld. Onder het bedrijf vallen honderden biermerken. Het bier werd in 2019 groots in Nederland geïntroduceerd. Sindsdien is het bedrijf bezig om het marktaandeel te vergroten.

Ajax ging FC Utrecht al voor en stapte ook over naar het schenken van Bud. Ook muziekpaleis Tivoli Vredenburg schenkt Bud al sinds 2019 als huisbier.

Naar een hoger niveau

"We zijn er trots op dat we Bud als Official Partner aan ons hebben verbonden", zegt Joost Broerse, director partnerships van FC Utrecht. "De strategieën van Bud en FC Utrecht passen uitstekend bij elkaar. Door samen op te trekken helpen wij elkaar om onze doelen te verwezenlijken. Samen met Bud willen wij de ervaring van de supporters in de Galgenwaard naar een nog hoger niveau tillen."

Bron: DUIC


0.0-bier zou de drempel naar 'echt' bier verlagen

6 juli 2021

Bijna 80% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar denkt dat alcoholvrij bier de drempel verlaagt om alcoholhoudend bier te gaan drinken.

Verkeersdeelname en de smaak 

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Trimbos Instituut. De belangrijkste redenen om voor alcoholvrij te kiezen zijn de verkeersdeelname en de lekkere smaak. De jongeren denken dat gewenning aan 0.0-bier de stap naar bier met alcohol kleiner maakt.

"Daar hebben zij een punt", zegt prof. dr. Rick van Baaren, hoogleraar gedragsverandering aan de Radboud Universiteit. "Kinderen wennen aan het concept bier en aan de smaak." Toch geeft een vragenlijst volgens de wetenschapper niet altijd een betrouwbaar beeld van de echte motivatie en beweegredenen.

De meeste ondervraagde ouders staan negatief tegenover het drinken van 0.0- drankjes door hun minderjarige kind. Maar een derde van de ouders laat hun kind wel een glas alcoholvrij drinken als de ouders zelf thuis zijn. Bovendien mag van 50% van de ouders hun kind alcoholvrij drinken op een feestje.

Bier het populairst

Volgens het onderzoek steeg de verkoop van 0.0-dranken in supermarkten en slijterijen tussen 2017 en 2020 met 83 procent. En van de alcoholvrije dranken die zijn verkocht, bleek 0.0-bier veruit het populairst.

Reclame voor alcoholvrije dranken heeft volgens het RIVM en het Trimbos Instituut een positief effect op de keuze voor een non-alcoholisch drankje. Jongeren denken dat ze door reclames vaker voor alcoholvrije dranken kiezen en daardoor 'echte' varianten laten staan.

Bron: AD


Alcoholwet vervangt de Drank- en horecawet (DHW)

15 juni 2021

De Alcoholwet vervangt over twee weken de DHW. Het 'happy hour' wordt ongemoeid gelaten maar de nieuwe wet stelt het doorgeven van drank aan minderjarigen strafbaar.

Ook voor sportverenigingen

De Alcoholwet wil vanaf 1 juli alcoholge- en -misbruik bij met name jongeren beter tegengaan. De wet zal ook van invloed zijn op de controle op alcoholgebruik en het doorgeven van alcoholhoudende dranken in kantines van sportverenigingen. 

Happy hour niet verboden

De nieuwe regels tegen het stunten met prijzen gelden voor 'gebruik elders dan ter plaatse'. De horeca is daarmee dus uitgezonderd en daarmee ook de 'happy hours'. Daarbij mag maximaal 60 procent korting op de verkoopprijs worden gegeven.

De nieuwe wet legt de happy hours in de horeca niet aan banden. KHN is blij dat dit een lokale bevoegdheid van gemeenten blijft. KHN noemt de nieuwe Alcoholwet belangrijk voor horeca-ondernemers. "Deze borgt hoe alcohol verantwoord kan worden wordt verstrekt."

Boetes voor te hoge korting

Ook supermarktkoepel CBL noemt dat een belangrijk punt in de nieuwe wet. "Wat eventuele gevolgen voor de verkoop op de langere termijn zijn, is niet te voorspellen." Het CBL vindt het positief dat er steeds meer alcoholvrij bier verkocht wordt.

De NVWA zal de nieuwe regels handhaven. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd van 1.360 euro tot 5.440 euro. De hoogte hangt af van de bedrijfsgrootte en eerdere overtredingen.

Bron: NU.nl


KNVB niet blij met Jumbo's Snollebollekes campagne

10 juni 2021

Schaadt Jumbo's tv-commercial met de oranje juichcape van de Snollebollekes, de commerciële belangen van de KNVB en Albert Heijn?

Ambush-marketing

Ambush-marketing is het meeliften op het feestje van een ander zonder ervoor te betalen om officieel partner te mogen zijn. Zulke acties zijn de schrik van sportbonden. Maar is de commercial met de Snollebollekes wel een vorm van ambush-marketing?

Partner van Oranje

De KNVB vindt van wel. In een brief aan Jumbo schrijft de manager 'partnerships' van de bond. "Jumbo tracht zich zonder toestemming voor te doen als partner van Oranje." Daarmee zou het bedrijf schade toebrengen aan de KNVB-belangen en haar officiële partners. De bond eiste daarom dat Jumbo de commercial met de Snollebollekes stopt.

Het antwoord van Jumbo was dat iedereen het EK mag vieren en het ondernemers vrij staat om daar een reclamecampagne voor te voeren. De KNVB laat het hierbij. "Wij hebben laten weten hoe wij erover denken en wij hebben hun visie gehoord", aldus een woordvoerder. Albert Heijn is een van de vijf 'partners van het voetbal'. De vier andere bedrijven zijn ING, Nike, Nederlandse Loterij en KPN.

Oranje is populair

Sponsoring van Oranje is populair, zegt Ad Maatjens, hoofdredacteur van 'Sponsorreport'. "Het Nederlands elftal heeft een sympathieker imago dan bijvoorbeeld de Eredivisie." Volgens hem betaalt Albert Heijn 2 tot 2,5 miljoen euro per jaar om de KNVB te mogen sponsoren.

De KNVB ontving in het gebroken boekjaar 2019/2020 zo'n 32,8 miljoen euro van sponsors. Dat was bijna 8 miljoen meer dan het vorige boekjaar. Voor 2020/2021 is dat bedrag nog hoger door premies die sponsors betalen omdat Nederland zich plaatste voor het EK.

Verplicht belangen behartigen

"Als rechtenhouder moet de KNVB de belangen van zijn sponsors behartigen", zegt media- en sportdeskundige Marcel Blijlevens. "Ik kan me voorstellen dat Albert Heijn niet blij is met de Jumbo campagne, want zij betalen de KNVB veel geld voor hun partnerschap.

"Een belangrijk verschil tussen een onschuldige inhaker en een vorm van ambush-marketing is de intentie", zegt Blijlevens. "Als een merk de indruk wil wekken dat het een sponsor is, dan is dat in feite illegaal. De case van de Bavaria-jurkjes op het WK in Zuid-Afrika in 2010 is daar een goed voorbeeld van."

Niet reageren

"Maar de scheidslijn tussen ambush-marketing en inhaakreclame, is dun en vaag. En hoe ga je om met deze vorm van marketing? Het is vaak verstandiger om niet te reageren of de zaak weg te lachen. Wie te agressief reageert, verspeelt snel de sympathie van het publiek."

Bron: NRC


Gratis bier als Amerika vaccinatiedoel haalt

3 juni 2021

Anheuser-Busch, de grootste brouwerij van de VS, wil het Witte Huis helpen om voor 4 juli, 70% van de bevolking minstens één anti COVID19 dosis te geven.

Bereidwilligheid stagneert

Onder president Joe Biden hebben de VS snelheid gemaakt met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Maar de weg naar 70% gevaccineerden tegen 4 juli, verloopt steeds moeizamer.

De VS zitten nu aan 63% terwijl het land meer dan voldoende vaccins heeft voor de hele bevolking. Maar na een snelle start vertraagt de vaccinatiesnelheid. Het land kan nog maar moeilijk bereidwillige bovenarmen vinden.

Steun van Anheuser-Busch (AB)

AB lanceert nu een campagne om de vaccinatiebereidheid op gang te houden. De brouwerij (onderdeel van AB InBev) is o.m. bekend van Budweiser. Het bedrijf biedt alle Amerikanen ouder dan 21 jaar, gratis een rondje bier, hard seltzer of non-alcoholisch drankje aan als het land de beoogde 70% vaccinatiegraad voor de Amerikaanse nationale feestdag, haalt.

Gratis rondje

Volwassenen kunnen begin juli aanspraak maken op zo'n gratis rondje. Daarvoor moeten zij een foto met vrienden in hun favoriete bar of restaurant, of in de eigen tuin, uploaden op een website van AB.

Bron: Tijd.be


Kun je bier invriezen?

27 mei 2021

Bier invriezen is goed mogelijk maar vraagt wel om oplettendheid.

Ravage

"Bier invriezen kan heel goed maar pas daar wel mee op. Als je bier bevriest, zet het namelijk uit. Blikjes gaan bol staan en flessen kunnen kapot vriezen", zegt Alain Schepers, bierkenner en medeoprichter van Bierista.nl. "De ravage in de vrieskast kan dan enorm zijn."

Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende werking. Ook kan het bier anders gaan smaken. Het is dan ook niet aan te raden om bier te bevriezen. Bewaar het liever in een koele donkere ruimte, dat is beter dan in een vrieskist."

Leuk experiment

Bier bevriezen is wel een leuk experiment als je bijvoorbeeld een 'ijsbock' wilt maken. "Schenk dan bij voorkeur een wat zwaarder, donker bier zoals Grand Prestige, over in een grote fles. Dan heeft het bier ruimte om uit te zetten zodra het bevriest", stelt Schepers.

Zet de fles op zijn kop zodra het bier goed bevroren is. Laat het daarna langzaam ontdooien. De alcohol ontdooit het eerst en neemt veel aroma's met zich mee. Als circa een derde is ontdooid, blijft er vooral bevroren water over. Wat je hebt opgevangen is een concentraat van het originele bier zonder koolzuur, maar met meer smaak en meer alcohol."

Bron: Nu.nl


Daling aantal patiënten met COVID-19 houdt aan

25 mei 2021

De tijd waarin het OMT het leven van uw club bepaalde lijkt nu echt voorgoed voorbij.

Minder COVID-19 patiënten

In de afgelopen kalenderweek werden er 32% minder patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen. Op de IC daalde de instroom met 23% in vergelijking met de week ervoor. Op dit moment zijn ruim 8,5 miljoen vaccinaties gezet. Het is echter belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden.

Minder testen

Minder mensen (-12%) hebben zich laten testen bij de GGD. Het percentage positief geteste personen was de afgelopen week 10,4%. Dat is lager dan de voorgaande week (12,2%). In de afgelopen zeven dagen kregen 147 mensen per 100.000 inwoners een positieve corona testuitslag.

Het aantal positieve coronatesten daalde in alle leeftijdsgroepen. Het aantal personen dat besmet is met het virus en anderen kan besmetten, was op 17 mei ongeveer 114.000. In de week ervoor was dat naar schatting nog zo'n 130.000.

5 juni

Als het aan minister Grapperhaus ligt gaan de kroegen en cafés op 5 juni weer open. Hij liet op 25 mei dat hij geen onderscheid meer wil maken tussen de droge en natte horeca. Het kabinet besloot eerder om de droge horeca (o.a. musea en andere culturele instellingen) al op 5 juni weer open te stellen.

Grapperhaus wil daar wel regels voor afspreken. De demissionair minister repte er niet met zoveel woorden over, maar het ligt voor de hand dat daarmee ook de heropening van clubkantines ergens in juni 2021 aanstaande is.

Bron: RIVM en NOS


Een eerlijke, scherpe bierprijs

13 mei 2021

Elke sportclub verdient een eerlijke, scherpe bierprijs

Besparen

De coronacrisis heeft niet alleen de horeca financieel hard geraakt, ook veel sportclubs zijn eraan onderdoor gegaan. Het devies voor zeer vele clubs is het voor dit jaar maar ook voor 2022 besparen, besparen en nog eens besparen.

Hulp van Clubbier

Clubbier kan daarbij in positieve zin een grote rol spelen. Want de inkoop van bier is vaak een van de grootste kostenposten bij sportverenigingen. "Ons doel is om iedere club een eerlijke en scherpe bierprijs te bieden, zonder wurgcontracten", vertelt mede-oprichter Tom van Erven Dorens. Hoe dat precies werkt, vertelt hij in een interview met Foodbusiness.

Bron: Foodbusiness.nl


Hieperdehop, ons bier is 700 jaar oud

6 mei 2021

Het was 1 mei 1321. Wat er op die dag gebeurde, raakt ons nog elke dag. Nou ja, de zeer velen dan, die wel van een biertje houden.

Pittiger en wat bitterder 

Op die dag voegde een brouwer namelijk hop aan het graanbeslag toe. Het brouwsel smaakt anders dan toen gruit nog de smaakmaker was. Het bier met hop was niet zo droppig als gruitbier maar pittiger en iets bitterder. Bier zoals wij het kennen was geboren.

Eigenlijk is de geboorte-akte ervan een verbod, namelijk op Hamburgs importbier. Eigen bier eerst. "Hoppenbier mag vanaf heden, Den 1. Mei 1321, hier in het graafschap Holland, gebrouwen worden.

Bierrevolutie

"Het koken met bittere hopbellen was een nieuwe productiefase in het brouwproces", zegt bierhistoricus Leendert Alberts. "Het ontketende een 'bierrevolutie' en de bloeitijd van de Nederlandse bierbrouwerij kon beginnen."

Zelfs de Britten

Het nieuwe brouwen maakte school in Frankrijk en wat nu België is, en stak met Nederlandse emigranten het Kanaal over. Alberts: "Daar bleven ze lang ale maken. Zij lustten die rare buitenlandse drank niet. Maar uiteindelijk gingen zelfs de Britten overstag."

Faam van Nederlands bier 

Daarmee werd de faam van Nederlands bier over heel Noordwest-Europa gevestigd. Tegenwoordig eist de Warenwet hop in bier. Wij kunnen ons de smaak zónder hop niet meer voorstellen. Vandaag vieren wij dus de 700ste verjaardag van ons bier.

Bron: Trouw


Restaurant golfbaan moet terras sluiten

5 mei 2021

Ze stonden op het punt om vaste bezoekers weer van een natje en een droogje te voorzien. Maar toen kwam het telefoontje van de Veiligheidsregio.

De eigenaren van Brasserie in 't Groen ligt op het terrein van golfclub Heiloo. Het terras van de brasserie mag niet open omdat het restaurant gezien wordt als sportkantine. En het is sportclubs nog niet toegestaan om publiek toe te laten.

Zes koks

Eigenaar Sanna Tervoort begrijpt niets van de regels. Er zit volgens haar een wezenlijk verschil tussen een voetbalkantine en haar brasserie. "Er komt hier geen publiek om naar een golfwedstrijd te kijken. En welke sportkantine heeft nu zes koks in dienst?"

Ingeschreven als restaurant 

Mede-eigenaar Hans Kok begrijpt er ook niets van. "We staan bij de KvK ingeschreven als restaurant. Wij hebben even overwogen om het terras toch open te gooien en een boete dan maar aan te vechten. Maar zo zit ik niet in elkaar", vertelt Kok.

Begrip voor de frustratie

Burgemeester Hans Romeyn van Heiloo begrijpt de frustratie maar houdt zich aan de regels. "Ik heb de afgelopen weken binnen het Regionaal Beleidsteam mijn uiterste best gedaan  om het terras bij de brasserie open te houden. Maar de minister heeft anders beslist."

Inmiddels hebben Kok en Tervoort Koninklijke Horeca Nederland en de Nederlandse Golffederatie aangeschreven. "Waarom mag een restaurant in de straat wel open en wij niet omdat we bij een golfbaan liggen. Dat is toch krom?", zo besluit Tervoort.

Bron: NH Nieuws


Kabinet richt slachting aan onder sportende jongeren

30 april 2021

Er wordt versoepeld. Maar het kabinet heeft nauwelijks aandacht voor de sport.

Lege sporthal

De terrassen: vol. Het park: vol. De winkelstraat: vol. De scholen: vol. De slijterij: vol. Het plein voor de frietkraam: vol. De supermarkten: vol. De sporthal: leeg. Eén op de twee Nederlanders is in de coronacrisis minder gaan, of zelfs helemaal gestopt met, sporten.

Voor dit kabinet is een frietje mayo eten en nieuwe kussenhoezen kopen, belangrijker dan de mogelijkheid om te sporten en te bewegen. In de sport blijft het hek op slot. Zwemles voor kinderen en een beetje trainen voor jongeren. Meer mag niet. "Er is geen ruimte voor maatwerk of enige redelijkheid", zo stelt Thijs Zonneveld in het AD.

Sport is een levensbehoefte

Dit kabinet denkt niet anders dan het vorige en het volgende. Sport en bewegen is een hobby, iets voor erbij, iets dat mensen zoveel mogelijk zelf moeten uitzoeken. Er wordt gemakshalve vergeten dat bewegen een levensbehoefte is.

Vóór de coronacrisis waren we al Europees kampioen zitten. In de afgelopen maanden is dat alleen maar erger geworden. Eén op de twee Nederlanders is in de coronacrisis minder gaan sporten of helemaal gestopt. Vooral onder jongeren is de slachting groot: 78 procent van de binnensporters tussen 5 en 18 jaar oud is gestopt.

Voordelen van een fittere samenleving

Aan de ene kant zijn we obsessief bezig met gezondheid, met IC-cijfers en met de besmettingsgraad. We kieperen miljarden in de gezondheidszorg. Aan de andere kant hebben we vrijwel geen aandacht voor de voordelen van een fittere samenleving. In de verkiezingsprogramma's staat niets of nauwelijks iets over sport. En áls er al iets beschreven staat, dan zijn het veelal holle woorden die echoën in het kleinst mogelijke subsidiepotje.

Van prof tot prutser

Als we ergens de maatregelen versoepelen, laten we dan vooral niet vergeten om mensen van jong tot oud en van prof tot prutser, weer bewegingsruimte te geven. Af en toe een wedstrijdje en een reden om weer te trainen. Want sport is niet het probleem maar een deel van de oplossing.

Bron: AD


Ode aan Cruijff via seizoensbier met gras uit de Arena

31 maart 2021

Het nieuwste bier van de brouwerij Poesiat & Kater heeft een bijzonder ingrediënt. Gras van de grasmat in de Johan Cruijff Arena.

Magisch nummer 

"Het is ons veertiende 'Muuke-biertje'. Als Amsterdamse brouwerij wilden wij iets doen met dit magische nummer", vertelde brouwer Julian Alvarez. "Wij maken sinds vier jaar steeds een nieuwe variant van de Muuke Rotation Series Pale Ale. Wij zitten nu op editie veertien", legt Julian Alvarez uit. "Dus dragen wij dit biertje op aan de legendarische Johan Cruijff."

"Wij moesten wel even goed nadenken hoe wij deze ode zouden brengen. Het is namelijk lastig om iets met de naam van Cruijff te doen. Omdat de Johan Cruijff ArenA dicht is, kregen we het idee om het stadion naar de supporters te brengen."

Een gram gras per liter

In het biertje proef je de smaak van vers gemaaid gras van de ArenA. "Eén gram gras per liter en dat is best veel. Het gras is tijdens het kookproces aan het bier toegevoegd, een beetje zoals wij dat met hop doen. Aan het eind van het kookproces koken we het gras een minuutje mee." Van deze eenmalige variant is 4.000 liter gebrouwen. "Aan de hoeveelheid gras ligt dat in ieder geval niet, daar kregen wij genoeg van geleverd."

Bron: NH Nieuws


Samenwerking Clubbier en Veldboer Eenhoorn gestart

25 maart 2021

Vanaf 1 maart werken Veldboer Eenhoorn in Zwaag en Clubbier samen om sportverenigingen in Noord-Holland nog beter (en goedkoper) van dienst te zijn.

Bedrijfs- en sportclubkantines

Het familiebedrijf Veldboer Eenhoorn levert al sinds 1962 horecabenodigdheden aan bedrijfs- en sportclubkantines. Kwaliteit staat bij het HACCP-gecertificeerde bedrijf hoog in het vaandel.

Het bedrijf levert in heel Noord-Holland zowel food als non-food producten. Van diepvries tot versproducten en van kwaliteitsbieren tot frisdranken. Eén leverancier dus, voor alle horecabenodigdheden. En op één adres.

Kantinebeheerders en penningmeesters 

De buitendienst komt bij de meeste sportverenigingen in Noord-Holland regelmatig over de vloer. Vanaf deze maand zullen zij de mogelijkheden die het Clubbier collectief biedt, onder de aandacht brengen van kantinebeheerders en penningmeesters.

Het grote voordeel voor sportclubs is dat zij, zodra zij bij Clubbier instappen, gewoon bij hun vertrouwde leverancier kunnen blijven. Dat geldt voor de sportverenigingen in het werkgebied van Veldboer Eenhoorn maar net zo goed voor de clubs in alle andere provincies die aanhaken bij het collectief van Clubbier.

Culinaire workshops 

Veldboer Eenhoorn organiseert culinaire workshops. Nu nog even niet, maar zodra de kust veilig is komen ook deze workshops zeker weer op gang. Die worden gegeven om klanten te informeren, trainen en bij te praten over trends.

Ook organiseert het bedrijf demo's en (bier)proeverijen waar nieuwe producten kunnen worden geroken en geproefd. Deze service is er voor klanten die zich daarvoor altijd kosteloos kunnen aanmelden.

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter?



Geen biertekort in Brabant zodra de horeca open mag

23 maart 2021

Er is in Brabant genoeg bier, zo stellen de twee grote Brabantse brouwerijen. "Als het zover is, dan is er echt genoeg voor iedereen."

Mogelijk niet genoeg bier 

Grolsch en Heineken denken dat er problemen kunnen ontstaan wanneer de horeca weer open mag. Deze merken kunnen mogelijk niet genoeg bier leveren. Maar Brabanders hoeven zich hier geen zorgen over te maken als het aan Swinkels Brewery ligt.

Alles verloopt volgens plan 

"Wij verwachten genoeg bier te hebben zodra de horeca uit de startblokken komt", zegt een woordvoerder. Bij de brouwerij is men al druk aan de slag om uitlevering logistiek te regelen. "Vooralsnog verloopt alles volgens plan om bij opening van de horeca genoeg bier bij de terrassen te brengen. Wij hebben daarover nauw contact met onze klanten."

Ook bij Ab InBev, de brouwers van o.m. Hertog Jan, Jupiler, Bud en Dommelsch, is er bier in overvloed. "Wij hebben de afgelopen tijd vooral bieren die langer houdbaar zijn vooruit gebrouwen", zo stelt een woordvoerder. De logistieke puzzel is volgens AB InBev al gelegd.

Wij zijn voorbereid 

"We zijn natuurlijk afhankelijk van de bestellingen van onze klanten. Maar als er een openingsdatum bekend is, dan verwachten wij een week van te voren de meeste van de bestellingen al binnen te hebben. We hebben geleerd van de vorige keer. Wij zijn nu nog beter voorbereid."

Volgens de meest recente berichten mag de horeca op 31 maart niet open. De situatie rond het aantal coronabesmettingen is nog te onzeker en zorgelijk. "Wij moeten dus maar blijven hopen dat de horeca snel weer de vaten kan aanslaan", zo besluit de woordvoerder.

Bron: Brabants Dagblad

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter?


Overname van uw tapinstallatie moet soepel gaan

23 maart 2021

Een brouwerij die u als klant verliest, schermt soms wat bozig met bijvoorbeeld het weghalen van de tapinstallatie. Maakt u zich dan geen zorgen want dat gebeurt echt niet.

Even niet blij

De bierbrouwerijen in Nederland gaan doorgaans goed met elkaar om. Zij zien en spreken elkaar natuurlijk regelmatig in de markt of op beurzen en congressen. Maar zij blijven elkaars concurrent en zijn niet blij als een sportclub zich bij het Clubbier collectief aansluit.

Want clubs die bij Clubbier aanhaken kiezen altijd voor twee zaken. Zij willen méér geld in kas houden om hun sport op gang te houden. En zij willen voor hun leden en bezoekers een mooi glas bier tappen. En Clubbier biedt beide.

Krokodillentranen 

En een overstap is zo gemaakt en daar kan een vertegenwoordiger wel eens minder blij van worden. Krokodillentranen natuurlijk, want hij of zij had uw club veel actiever kunnen helpen. Niet achteraf gaan piepen wanneer Clubbier veel betere voorwaarden op tafel legt. Dan heeft u jarenlang veel teveel betaald en is uw overstap logisch.

Narrig vanwege uw overstapt 

Het kan dus zijn dat een brouwer een beetje narrig wordt als u overstapt. Hij kan dan misschien wat bozig schermen met bijvoorbeeld het weghalen van de tapinstallatie. Maar geen zorgen, want dat gebeurt echt niet. Daarover liggen bij de brouwerijen onderling namelijk goede afspraken vast. Dat komt dus altijd goed.

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter?


Sportkantines gemeente Nijkerk krijgen korting

17 maart 2021

BenW van Nijkerk gaat sportkantines helpen die onder beheer van de gemeente vallen.

25 procent korting

De kantines van Watergoor, Strijland, Corlaer en De Slag krijgen 25 procent korting op de huur van de gemeente en uitstel van betaling voor twee kwartalen. Voorwaarde is wel dat Optisport en AB InBev deze korting ook aan de kantine-exploitanten geven.

Wethouder Nadya Aboyaakoub: "Als we willen dat de gemeentelijke sportscholen en -zalen open gaan. Dan moet je ervoor zorgen dat ze er nog zijn want de kantines zijn al 6,5 maand dicht. De exploitanten moeten de huur wel terugbetalen. Optisport zal 100.000 euro terugbetalen zodra het steungeld van de overheid binnen is."

Landelijke regelingen 

Sportondernemers die geen vastgoed of grond van de gemeente huren, kunnen een beroep doen op rijksregelingen die amateurclubs helpen met de derving van kantine-inkomsten. "Het is fijn dat sporten aanspraak kunnen maken op landelijke regelingen. En gelukkig betalen veel clubleden hun contributie netjes door", aldus Aboyaakoub.

Kwijtschelding huur

"De verwachting is dat de betalingen vanuit het rijk aan de sportkantines die onder de gemeente vallen, in april binnen komen. Namens de clubs is een aanvraag gedaan voor kwijtschelding van de huur." Er komt vanuit het Rijk ook geld voor de sportsector maar met welk doel is nog niet duidelijk.

Bron: Stad Nijkerk

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter? 


Ruim 70% minder bier getapt sinds eerste lockdown

16 maart 2021

Sinds de eerste lockdown in maart 2020 heeft de horeca ruim 70% minder bier verkocht.

Dramatische daling

In februari 2021 werd over de hele linie 30 procent minder bier afgezet. In de horeca was de daling met meer dan 90 procent dramatisch. Dat meldde de Vereniging Nederlandse Brouwers (VNB), de koepelorganisatie van de bierbrouwers, op 15 maart jl.

Voor thuisconsumptie werd in februari wel iets meer bier verkocht vergeleken met een jaar eerder. Het ging om een bescheiden toename van 2,9 procent. "Maar de bierverkoop in de horeca is vrijwel volledig stilgevallen", aldus de VNB.

Elke maand in de min

Het biervolume dat in de horeca is afgezet, is over de afgelopen twaalf maanden niet één keer in de buurt gekomen van het jaar ervoor. Ook niet in de maanden dat de horeca met beperking open was. De daling was met 29 procent het kleinst in september. In juli en augustus ging het om dalingen van respectievelijk 33 procent en 37 procent.

In juni vorig jaar, toen de horeca weer open mocht, lag de bierverkoop in de cafés, hotels en restaurants 58 procent lager dan in 2019. De brouwers hopen dat iedereen zich aan de regels houdt "zodat we hopelijk snel samen weer kunnen proosten."

Bron: Nu.nl

U volgt @ClubbierNL toch ook via Twitter? 


Snel een koel biertje uit de omgekeerde magnetron

8 maart 2021

Hoe chill zou het zijn om je biertje even snel te koelen, net zo snel als je een maaltijd in een magnetron opwarmt?

Omgekeerde magnetron

Zo'n apparaat bestaat nu. Juno heeft deze nieuwe omgekeerde magnetron ontwikkeld waarmee je vrijwel alle drankjes supersnel kunt koelen. Het apparaat zou binnen één minuut een blikje bier kunnen koelen en in enkele minuten zelfs een hele fles wijn.

Dus geen gedoe meer met ijsklontjes, natte handdoeken in de vriezer of zoutwater. Met hetzelfde gemak als een magnetron koel je dus een drankje in dit apparaat. En je kunt bijvoorbeeld ook koffie of thee snel afkoelen.

Hoe werkt het?

In de Juno zit een 'thermo elektrische motor' waarmee dranken in een koelvak van de Juno worden gekoeld. Koelwater in het apparaat draait om dit koelvak heen zodat de drank afkoelt. Dit zou geluidloos moeten gaan en zonder schadelijke effecten. Het water in het apparaat is overigens te vervangen.

Presets

Juno biedt ook een aantal 'presets' aan, voor diverse soorten drankjes. Dat zou het apparaat extra makkelijk maken in het gebruik. Aan de kleuren van de LED-lampen op het apparaat kun je dan zien wanneer een drankje de gewenste temperatuur heeft bereikt. De JUNO kost 249 dollar, exclusief verzendkosten. Voor degene die dat wat prijzig vinden, is er voor minder dan 100 euro ook een vergelijkbare Cooper Cooler op de markt.

Bron: Manify


Deze landen tappen de goedkoopste biertjes

4 maart 2021

Een avondje volumedrinken in de kroeg is nauwelijks nog voorstelbaar. En al helemaal niet in een buitenlandse bierbar.

Op de enkeling na die naar Dubai vlucht, zal het wachten zijn tot de zomer tot er weer gepilst kan worden. Expensivity zocht uit in welk land bier het voordeligst is.

Zuid-Afrika is het goedkoopste

Bij goedkoop bier denkt u misschien meteen aan vrijgezellenfeesten in Oost-Europa. Dat is niet volledig onterecht, want Praag staat op 10 van de 58 onderzochte landen. Daar kost een pijpje in de horeca gemiddeld 2,07 euro.

Maar goedkoper is het in Kiev. Daar kost een lokaal biertje slechts 1,46 euro. Daarmee is het bier 3 cent goedkoper dan in Buenos Aires. Maar het allergoedkoopst is het bier in Zuid-Afrika. Een biertje in het land van AB InBev kost slechts 1,39 euro.

Winst voor de oosterburen

In Amsterdam kost een biertje volgens het onderzoek gemiddeld 3,80 euro. Dat is altijd nog een stuk goedkoper dan in Qatar waar een pijpje bier maar liefst ruim 9 euro kost.
Nederlanders geven per jaar 1.060 euro uit aan bier, een stuk minder dan wat Duitsers hieraan uitgeven. Onze oosterburen hebben jaarlijks maar liefst zo'n 1.600 euro over voor hun favoriete drank.

Bron: Quotenet


Horeca kende in 2020 zwaarste omzetkrimp ooit

1 maart 2021

De omzet in de horeca is in 2020 met ruim een derde gedaald, zo meldt het CBS. Het gaat om de sterkste krimp ooit.

Door de gedwongen sluiting van cafés en restaurants kelderden de opbrengsten in Q4 met bijna 44 procent in vergelijking met de periode daarvoor. In Q3 kende de horeca nog een kleine opleving, na versoepeling van de coronamaatregelen.

Cafés in zwaar weer

Maar de cafés kregen het in Q4 het zwaarste te verduren met een omzetdaling van 70,4 procent. Restaurants boekten 56,7 procent minder omzet dan in Q3 en hotels verdienden ruim 50 procent minder. 

Het CBS heeft geen cijfers gegeven over de omzetdaling in clubkantines. Het lijkt echter veilig om aan te nemen dat de daling bij de clubs ongeveer zo groot zal zijn als bij de cafés.

Herstel na heropening

Over heel 2020 lag de omzet in de horecabranche 33,9 procent lager. De grootste krimp ooit, volgens het CBS. ABN AMRO gaat er in de prognoses vanuit dat de horeca in de tweede helft van 2021 zal heropenen en dan licht zal herstellen.

Bron: NU.nl


Corona komt voetbalclub SCO stiekem wel goed uit 

21 februari 2021

Bij voetbalvereniging SCO in Oosterhout was de kantine ver over de datum. "Die kon echt niet langer zo", vertelde voorzitter Robert de Vries.

Op de schop

Enkele voetbalverenigingen in Oosterhout hebben een gloednieuw sportcomplex. Daar stak de accommodatie van SCO schril bij af. Dat kon volgens De Vries echt niet meer. Dus gaan de kantine, keuken en het sanitair op de schop. In april moet de renovatie klaar zijn.

Vervelend dat het karnaval dit jaar op zijn gat ligt. Maar het komt de club stiekem wel goed uit. Vrijwilligers hebben nu alle tijd om puin te ruimen om, met de hulp van de aannemer, over een maand of drie een volledig gerenoveerde kantine te openen.

De Vries: "De keuken voldeed echt niet meer, met een vlizotrap boven het aanrecht en de toiletten ernaast. De vieze lucht trok in de keuken, het was allemaal ver over de datum."

Stijgende kantine-inkomsten

"Bovendien zijn we een paar jaar geleden overgestapt naar het zaterdagvoetbal. En dat zien we terug in een stijging van de kantine-inkomsten. Dat geeft de club nieuw elan met allerlei nieuwe activiteiten. Ook een reden om jet visitekaartje van de club op te knapen", zo vertelde De Vries.

Waarborgfonds Sport

Zonder slag of stoot ging het niet. "De oude garde had er in het begin wat moeite mee. En je kunt wel willen verbouwen maar daar zijn ook munten voor nodig. En die moesten wij zelf ophoesten. Als je geld wilt lenen, licht het Waarborgfonds Sport (SWS) je helemaal door. Maar wij voldoen aan de eisen dus wij pakken door. Helemaal nu de rente zo laag is."

Nieuwe sponsoren

"De club had jarenlang niet voldoende vet op de botten. En ook het aantal sponsoren hield niet over. Een nieuw bestuur heeft daar een paar jaar geleden de schouders onder gezet en dat heeft zijn vruchten afgeworpen", zegt De Vries.

"Dat er niet mag worden gevoetbald vanwege corona is een 'blessing in disguise'. Als de coronapandemie twee jaar geleden was uitgebro­ken, dan waren wij hier nooit aan begonnen. In april is SCO wat de opstallen betreft weer toekomstbestendig.

Bron: BN de Stem


Flink meer 0.0-biertjes verkocht in 2020

17 februari 2021

Nederlanders kochten in 2020 opnieuw meer alcoholvrij bier. De omzet groeide met een derde. Ook de export nam sterk toe.

Minder uit eten

Supermarkten hadden het dankzij de coronacrisis sowieso behoorlijk druk in het afgelopen jaar. Nederlanders gingen een stuk minder uit eten dus legden zij meer producten in hun supermarktkar.

Groeispurt van 0.0

Een andere groeispurt die de laatste jaren plaatsvindt is die van de verkoop van alcoholvrij bier. Dankzij de coronacrisis werd er flink minder drank verkocht. Maar de 0.0-biertjes vlogen nog wel de winkel uit. De verkoop in Nederland steeg met 8,5 procent.

Beroerd bierjaar

Ook in het buitenland was meer vraag naar alcoholvrij bier. De uitvoer van 'gewoon' bier nam met een derde af maar de export van de alcoholvrije variant steeg met 9 procent. Omdat het marktaandeel van 0.0 slechts 7 procent bedraagt kon dat de pijn van drankproducenten nauwelijks verzachten.

Door corona beleefden de biermakers een beroerd bierjaar. De totale bierverkoop daalde met maar liefst 14 procent.

Bron: RTL


Druk bezocht eerste webinar van Clubbier

16 februari 2021

Het eerste Clubbier webinar is een groot succes. Alle 15 sportbestuurders die zich voor deze digitale bijeenkomst hadden aangemeld, logden rond 20:00 uur in.

Aanstaande heropening

Een aantal clubs heeft de activiteiten rond de kantine 'on hold' gezet. Dat is in deze coronatijd begrijpelijk. Maar een groot aantal clubs anticipeert op een aanstaande heropening. En zij teren in op hun reserves dus bekijken zij de besparingsmogelijkheden.

En daar zijn de webinars van Clubbier voor bedoeld. Om de dienstverlening in de clubkantines voor 100% overeind te kunnen houden, maar wel tegen minder kosten.

Precies zes minuten later

De clubbestuurders die digitaal aanschoven wisten na 45 minuten van de hoed en de rand. De sessie eindigde om 21:00 uur en de eerste deelnemer meldde zich precies zes minuten later al aan. De besparing blijkt doorgaans fors en aansluiten bij het collectief simpel. Het verhaal van Tom was glashelder.

Vroeg of laat

De sessies van 22 februari en 1 maart as. staan al gepland. Clubbestuurders die aan een van deze twee gratis webinars willen deelnemen, zijn van harte welkom. U moet maar zo denken, vroeg of laat stapt ook uw sportvereniging over.


Mogelijk 's werelds oudste bierbrouwerij in Egypte

14 februari 2021

In Egypte zijn de restanten van een 5.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt. Volgens de onderzoekers is het complex mogelijk de oudste grootschalige brouwerij ter wereld.

3.000 voor Christus 

De brouwerij waarschijnlijk stamt uit de regeringsperiode van koning Narmer. Die regeerde rond 3.000 voor Christus. Britse archeologen schreven al in het begin van de twintigste eeuw over het bestaan van oude Egyptische brouwerijen.

Die werden toen echter nooit gevonden. Dat is nu dus wel gelukt in Abydos. Deze stad ligt zo'n 450 kilometer ten zuiden van Caïro, in de woestijn ten westen van de Nijl.

Granen en water

De opgraving bestaat uit acht ruimtes van 20 meter lang en 2,5 meter breed. Rond deze vaten waren tientallen aardewerk bassins aangelegd. Die gebruikten de brouwers destijds om vaten met een mengsel van granen en water in op te warmen.

Koninklijke rituelen

"Het bier werd waarschijnlijk gebruikt bij koninklijke rituelen", zegt de Amerikaanse onderzoeker Matthew Adams. Eerder vonden archeologen al bewijs voor het gebruik van bier bij offerrituelen in het oude Egypte.

De eerste bewijzen van het maken en drinken van bier stammen overigens al uit 13.000 (!) voor Christus. Dat bleek uit vondsten in de buurt van de Israëlische stad Haifa. De gevonden locatie in Egypte zou de eerste locatie zijn waar op grote schaal bier werd geproduceerd.

Bron: NOS


Dramatische bieromzet in sportkantines in 2020

4 februari 2021

Echt zicht op een heropening van de clubkantines vóór Q3 is er nog niet. Maar sportclubs hebben al wel een specificatie van hun brouwerij over 2020 binnen.

Lagere bonus

Op basis hiervan is uw bonus vastgesteld. En in de staffel staat dat de korting voor sportclubs minder is, zodra er minder bier is getapt. Uw bonus over 2020 pakt dus lager uit. Daar kunnen wij helaas niets doen maar dit probleem is voor 2021 wel op te lossen.

Ondanks dat lukt het Clubbier om 85 van de 100 sportverenigingen in 2021 toch aan een betere staffelkorting te helpen. Ook al tapt u dit jaar (zoals verwacht mag worden) minder hectoliters bier dan in 2019. Dat is het effect van collectief inkopen.

Dat vraagt enige uitleg

De meeste clubbestuurders vergaderen toch al online. Daarom nodigen wij uit voor een Clubbier webinar. Hierin leggen wij uit hoe u de 'tapschade' kunt beperken. In ons webinar staan de besparing voor u en groei van het collectief centraal.

En de besparing die wij via onze bespaartool aangeven is de minimum besparing. In werkelijkheid is die waarschijnlijk hoger. Onze instapstaffel is immers al de laagste staffel. Met de groei van het collectief bespaart u dus sowieso steeds meer!

Vrijblijvend webinar

Wij vertellen u in het webinar over de werkwijze, de voordelen en de aanmelding. U kunt op drie datums vrijblijvend deelnemen en inloggen. Kijk en luister gewoon even mee en maak van uw tapnood een deugd. Meldt u even aan. U bent digitaal van harte welkom op 15 (bijna vol) of 22 februari of op 1 maart van 20:00 uur tot 21:00 uur.


Er zijn leden die niet betalen als zij niet mogen spelen

5 februari 2021

Van de circa 2.400 Nederlandse voetbalclubs is er door de coronacrisis nog niet één omgevallen. Maar kaalslag dreigt als de velden, kleedkamers en kantines leeg blijven.

Pijn in de clubkas

Uitgestorven kantines wachten op een bruisende derde helft. Al sinds oktober gaan de weekeinden voorbij zonder bal en gezeik over de scheids. Dat doet pijn en met de week ook steeds meer in de clubkas.

Volgens de KNVB staat nog niet één vereniging op omvallen. Maar bij zeker 10 procent van de clubs staat het water aan de lippen. En 60 à 70 procent teert snel in op het eigen vermogen. Geld voor een nieuwe kantine of duurzame verlichting, wordt nu gebruikt om gaten in de begroting te dichten.

Ik hou m'n hart vast

Van een massale ledenterugloop is nergens sprake. Bij de jeugd is hier en daar zelfs sprake van aanwas. Maar deze situatie gaat vroeg of laat een keer wringen. "Het wordt elk maand lastiger", zegt Laurens Eigeman, penningmeester van DCV in Krimpen aan den IJssel. En de financiële gevolgen merken wij pas begin 2022, bij de volgende contributieronde. En ik hou m'n hart vast."

De 'onzichtbare onderstroom'

Ook KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee maakt zich zorgen om de 'onzichtbare onderstroom' bij de clubs. "Want wat doen sponsoren, leden en vrijwilligers volgend seizoen met hun vrije tijd en spaarcenten? Je kunt hier op elke hoek van de straat voetballen maar zo toegankelijk moet voetbal natuurlijk wel blijven."

Penningmeester Ibrahim Düztas bij het Haagse Houdt Moedig Stand (HMSH) heeft nu al de grootste moeite om de betalingen te innen van leden en sponsoren. "Ik krijg dagelijks mails spelers die niet willen betalen omdat ze toch niet mogen voetballen. Ik probeer hen om te praten, maar wat moet ik vertellen?
Bij sponsoren is het hetzelfde verhaal. Zodra je een factuur stuurt krijg je als reactie: "Waarom zou ik jou betalen, ik heb nul reclame nu. Die bedrijven hebben het ook moeilijk dus geef je maar een beetje korting, hè."

Bedrag in de tonnen

De financiële impact van corona loopt volgens voorzitter Jochoms bij De Treffers op naar een bedrag in de tonnen. "Maar sponsoren laten ons hier echt niet in de steek want iedereen draagt zijn steentje bij. Ik verwacht hier in een dorp zoals Groesbeek, minder snel problemen."

Maar in deze crisis brouwt Pelikaan in Zwijndrecht ook een eigen Peli-bier om de clubkas te spekken. En Floreant in Boskoop zette in december de poorten open voor lokale jeugd die nergens terecht kon. Dat leverde de vereniging een compliment op van minister Hugo de Jonge.

Koninklijke HFC organiseert bootcamps voor de senioren. "Dan kunnen de leden toch nog in tweetallen het veld op en blijven de teams nog een beetje hecht", zo reageert voorzitter Dirk Jan Rutgers. "Maar uiteindelijk willen die jongens toch gewoon hun balletje terug."

Bartegoed

Bij AFC in Amsterdam mogen de trouwe senioren voor komend seizoen zelf kiezen uit korting op de contributie of een bartegoed. Dan mogen ze dat weer op de club komen opdrinken", zegt voorzitter Ad Westerhof.

"Wij hebben net een nieuw clubhuis met negen taps. Die gasten missen de derde helft. Niet het voetbal maar de bitterballen en het bier. Ik vrees geen terugloop want voetballers zijn conservatief. Als het balletje straks weer rolt, gaan ze gewoon weer voetballen. Maar zodra het weer mag wordt het ook meteen een groot bacchanaal."

Bron: AD


Alcoholvrij bier ingeburgerd, maar waar blijft 0.0- wijn?

26 januari 2021

Het aanbod aan alcoholvrije bieren is in veel gevallen goed te drinken is. Maar waar blijven de alcoholvrije wijnen?

Sterke stijging
Steeds meer mensen verruilen hun biertje voor een alcoholvrije variant. In 2020 steeg de verkoop van alcoholvrij bier met 8,5 procent in vergelijking met 2019. Eén op de veertien bieren die worden gedronken, is op dit moment alcoholvrij.

Er is volop keuze voor liefhebbers van alcoholvrij bier. Maar alcoholvrije wijn is kwalitatief nog niet op niveau, stelt wijnjournalist Esmee Langereis. "Er zijn veel soorten maar een goede alcoholvrije wijn is lastig te vinden. De smaak lijkt niet echt op die van echte wijn." Dat komt volgens haar omdat het moeilijker is dan het maken van alcoholvrij bier.

Bubbeltje
 "Alcoholvrije drank met een bubbel lijkt het meest op de real deal. Hiermee kun je de smaak verbloemen. Bier heeft, anders dan bij wijn, het voordeel dat er altijd een bubbeltje in zit. Als je aan de alcoholvrije wijn gaat, kun je dan ook het best kiezen voor een bruisende variant."

Ga niet voor goedkoop
"Het is niet slim om voor de goedkoopste wijn te kiezen. Alcohol geleid de smaak en als je die eruit filtert, dan haal je ook die smaakelementen eruit. Die moet je dan weer toevoegen. Goedkope supermarktwijnen zonder alcohol smaken daardoor helemaal nergens naar."

Langer de tijd
Rick Kempen van Bier & Co denkt dat alcoholvrij bier kwalitatief beter is omdat de bierwereld er al veel langer aan werkt. "Alcoholvrij bier bestaat al sinds 1978 in Nederland. Rijden met een glaasje op is geen goed idee, dus er moest toen al een alternatief komen."

"Die maken bierbrouwers dus al meer dan 40 jaar terwijl wijnproducenten er pas tien jaar mee bezig zijn. Zij zijn minder goed in staat om gezamenlijk te investeren in productontwikkeling. Ik denk dat daar het verschil in kwaliteit vandaan komt."

Bron: RTL Nieuws


Biercheque als cadeaukaart voor bierliefhebbers

22 januari 2021

Twee ondernemende bierliefhebbers, Erwin Schreudering en Henco Bunte bieden sinds kort de 'Biercheque' aan.

Sinds mei 2020
De Biercheque is een cadeaukaart die digitaal en fysiek te verzilveren is voor de ultieme bierbeleving. De twee hadden al langer de droom van de introductie van de biercheque. In januari 2020 is het er dan echt van gekomen en zijn zij officieel gestart. En sinds mei vorig jaar is de kaart te koop.

Beste plekken
Inmiddels werken de ondernemers al samen met meerdere inlever- en verkooppunten. Zij reizen heel Nederland door op zoek naar de beste plekken om de Biercheque te kunnen inwisselen.

Waarom de Biercheque?
"Vaak weet je niet wat je iemand cadeau moet doen of vragen, als cadeau voor een verjaardag of een ander bijzonder moment. Zo is het idee van de Biercheque eigenlijk ontstaan. Want welk bier is voor hem of haar nou favoriet?

En vraag je bier als cadeau, dan ontvang je vaak net niet dat biertje dat jij zo lekker vind of dat je al eens gedronken hebt. Daar moest een oplossing voor komen en dat werd de Biercheque. "Want niets is leuker dan zelf op zoek gaan naar je ultieme beleving van bier."

Bron: Horecamagazine

2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

14 januari 2021

Ook voor bierbrouwers was 2020 een rampjaar. De bierverkoop daalde gemiddeld met 14 procent. In de horeca en de evenementenbranche was de daling zelfs 58 procent.

Sombere vooruitzichten
Branchevereniging Nederlandse Brouwers vreest dat de pijn nog niet geleden is. De sluiting van de horeca en kantines van sportverenigingen duurt namelijk nog wel even. De vooruitzichten zijn dus somber en de brouwerijen verwachten ook in 2021 fors minder bier te verkopen.

Thuisconsumptie

Door de sluiting van de horeca dronken wij thuis vaker een biertje. Daardoor steeg de thuisconsumptie van bier met 5 procent. Maar deze toename is volgens de brouwers bij lange na niet genoeg om de daling van bijna 2 miljoen hectoliter te compenseren.....

Bron: VMT


Ook Bavaria schrapt 65 banen

16 december 2020

Swinkels Family Brewers schrapt 65 van de ruim 1.800 banen. De arbeidsplaatsen verdwijnen de komende twee jaar via natuurlijk verloop en gedwongen ontslagen.

Swinkels was naar aanleiding van de overname van bierbrouwerij De Molen en het Belgische Palm, al bezig met een plan voor een efficiencyslag o.a. door verder te digitaliseren.

Hard geraakt
"De coronacrisis brengt die plannen nu in een stroomversnelling", zo stelt een woordvoerder. "Onze omzet in Nederland komt voor 50 procent uit de horeca. Door de coronasluiting van de horeca is die omzet dit jaar vrijwel volledig weggevallen. In België zelfs helemaal."

Tientallen miljoenen
Het bedrijf geeft geen exacte bedragen. Maar dat het om een omzetverlies van vele tientallen miljoenen euro's gaat, staat wel vast. De brouwer wilde dit jaar uitkomen op een omzet van tegen de 1 miljard euro.

Onrust onder personeel
Het personeel is op de hoogte gebracht van het reorganisatieplan dat al voor de nodige onrust heeft gezorgd. "Het gaat je niet in de koude kleren zitten als je te horen krijgt dat je baan op korte termijn wordt geschrapt of je contract afloopt", zo erkent de woordvoerder.

De helft van het aantal banen dat verdwijnt betreft verkoopfuncties. De andere helft betreft banen op de staf- en serviceafdelingen op het hoofdkantoor.

Bron: ED



Persbericht Clubbier 

1 oktober 2020

Amateursportclubs zijn voor bedrijven doorgaans lastig te benaderen. Clubbestuurders zijn vaak maar tijdelijk in functie en hebben niet altijd van elk onderwerp kennis van zaken. Daarom focussen veel bedrijven niet op deze doelgroep van circa 150.000 sportbestuurders.

Dat is wel begrijpelijk maar zonde. Want met de juiste aanpak valt er voor sportclubs veel geld te besparen. Bijvoorbeeld door centrale inkoop en scherpe onderhandeling. En dat is in deze coronatijd een welkome meevaller. Clubbier helpt als enige in Nederland, amateurclubs op dit gebied, en met name met de inkoop van hun tapbier. 

Bierinkoop vormt bij veel sportverenigingen vaak de grootste inkooppost. Dus als je daar op kunt besparen, dan zet dat zoden aan de dijk. Collectief inkopen is eenvoudig en lucratief. En onafhankelijk van het tapvolume betaalt elke club dezelfde scherpe bierprijs. Dat is wel zo eerlijk.

Clubbier werkt samen met AB InBev, 's werelds grootste brouwerij, o.m. bekend van Hertog Jan, Jupiler, Bud, Stella Artois en Dommelsch. Deelnemende clubs krijgen een hoge korting via de collectieve inkoop van tapbier, een korting die zij individueel vrijwel nooit krijgen.

Clubs die minimaal 25 hl bier wegtappen kunnen zich aanmelden. Transparant, gratis en zonder beperkende verplichtingen. Inmiddels hebben al veel clubs en zich aangemeld. De grote besparing, weinig rompslomp en de maximale vrijheid, spreken hen aan.

Clubs kunnen snel even online hun besparing berekenen via een bespaartool. En dat is nieuw voor deze vaak ondoorzichtige markt. Clubbier is een typisch win-win-win initiatief. Meedoen levert voordeel voor de clubs, de brouwerij en en voor Clubbier.

Clubbier is ambitieus en streeft ernaar om eind 2021 zo'n 100 sportclubs te hebben aangesloten.

www.clubbier.nl


Ondertekening van SV Spartanen bij deelname aan Clubbier

Linkedin, 21 januari 2021. Een post van Joost Rood, marketing- en salesmanager bij Veldboer Eenhoorn in Zwaag.

Klik hier om te lezen